GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ
Ne Oldu?
*G7 ülkeleri, Rusya'dan petrol ihracatını kademeli olarak bitireceklerini ya da tamamen keseceklerini duyurdu. *G7 çevrimiçi zirvesinden Rus petrolünün ithalatının durdurulması dahil Rusya'ya yönelik yaptırımların genişletilmesi ve Ukrayna'ya verilen desteğin devam ettirilmesi kararları öne çıktı. *ABD, Sberbank ve Gazprombank'ın yöneticileri ile 3 Rus televizyon kanalına yaptırım uyguladı. *AB Komisyonu Dış Politikalar Şefi Borrell: AB, Ukrayna'yı yeniden inşa etmek için Rusya'nın rezervlerine el koymalı. *Eski Fed yetkililerinden Powell’a eleştiriler sürüyor. Eski Fed yetkilileri Fed'in bir resesyonla karşı karşıya kaldığını belirtti. *Avusturya Merkez Bankası Başkanı ve ECB Üyesi Holzmann: Bu yıl iki veya üç faiz artırımı uygun olur. *Çin Başbakanı Keqiang, Covid – 19 salgını ile mücadele kapsamında alınan önlemler ekonomik aktivite üzerinde etkisini gösterirken, istihdamın karmaşık ve riskli durumuna dikkat çekti. Keqiang şirketlere üretime geri dönmeleri çağrısında bulundu. *Çin'in ihracatı %12,5 arttı.
Ne Olacak?
*Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı bugün gerçekleşecek. *Hazine ve Maliye Bakanı Nebati başkanlığındaki heyet, 10 – 11 Mayıs’ta Marakeş’te düzenlenecek EBRD Guvernörler Kurulu Yıllık Toplantılarına katılacak. *Hazine Tahvil İhalesi gerçekleşecek. *Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Almanya Başbakanı Scholz'u, Rusya'nın 2. Dünya Savaşı'nda Nazilere karşı kazandığı zaferin yıl dönümü olan 9 Mayıs'ta Kiev'i ziyaret etmeye çağırdı. *AB – Japonya Zirvesi, 12 Mayıs'ta Tokyo'da yapılacak.
EURUSD
Geçtiğimiz hafta piyasaların gündeminde FED vardı. FED Mayıs ayına ait para politikası kurulu toplantısını gerçekleştirdi ve toplantı sonrasında beklentilere paralel olarak faiz oranlarında 50 baz puanlık faiz artış yoluna gitti. Ardından Powell; 75 baz puanlık tek seferde faiz artışının gündemde olmadığını belirtti. Bir miktar güvercin tondaki açıklamalar piyasalarda iyimser karşılandı. Geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir izleyen EURUSD paritesi haftayı 1.0544 seviyelerinde kapattı. Haftaya da bu seviyelerin yakınlarında fiyatlamalar ile başlayan paritede haftanın ilk işlem gününde cılız bir ekonomik veri akışı olacak. Piyasalar 15:45’te FOMC üyesi Bostic’in konuşmasını takip edecek. Yarın ise Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi Almanya’dan gelecek olan ZEW ekonomik hissiyat verisi takip edilecek. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.05702 – 1.06579 – 1.07696 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.04618 – 1.03391 – 1.02220 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Geçtiğimiz hafta piyasalar yurtiçinden gelen enflasyon verisini takip etmiş ve gelen veriye göre Nisan ayında yıllık enflasyon yüzde 69.97 olarak gerçekleşti. Aylık bazda artış ise yüzde 7.25 oldu. Verilere genel olarak bakıldığında beklentilerin üzerinde bir artış yaşandığı görüldü. Ek olarak üretici enflasyonunda da yükseliş hızının devam ettiği görülürken; ÜFE Nisan’da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 121.82 artarken, aylık bazda artış yüzde 7.67 oldu. Diğer yandan veriler sonrasında TCMB enflasyon ile ilgili değerlendirmesini yayımladı. TCMB’nin değerlendirmesinde enerjiye dikkat çekilirken, enerji kalemlerindeki gelişmeler öncülüğünde önemli ölçüde artış kaydettiği belirtildi. Geçtiğimiz hafta kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren parite haftayı 14.93 seviyelerinde kapattı. Yeni haftaya da bu seviyelerinde yakınlarında başlayan paritede yeni günde pariteyi sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Yarın ise yurtiçinden gelecek olan İşsizlik Oranı verisi takip edilecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 15.00 – 15.15 – 15.25 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.90 – 14.70 – 14.55 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Geçen hafta yoğun bir ekonomik takvim ile piyasalar oldukça volatil bir hafta yaşadı. Çarşamba günü Fed faiz kararını açıkladı ve beklentiler dahilinde FED, politika faizini 50 baz puan artırdı. Böylelikle 2000 yılından beri tek seferde en yüksek faiz artış kararı gerçekleştirdi. Karar doğrultusunda 1909 dolar seviyesine kadar yükselen ons altın tekrardan 1880 seviyelerine indi. Toplantı sonrası Powell; tek seferde 75 baz puanlık faiz artışının gündemde olmadığının vurgusunu yaptı. Diğer yandan AB kanadından Rusya’ya yeni yaptırım kararı duyurusu geldi. Yeni yaptırım paketi kapsamında Rusya’dan petrol ithalatının kademeli olarak bitirileceği ya da tamamen kesileceği duyuruldu. Haftanın son günü ise Tarım Dışı İstihdam verisi takip edildi. Gelen veriye göre Nisan’da TDİ 428 bin kişi artarak; 380 bin olan beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Geçen hafta başı 1895 dolar seviyesinden açılan ons altın, haftayı 1882 dolardan kapatarak haftayı bir miktar değer kaybı ile kapattı. Yeni haftaya 1881 seviyelerinden başlayan ons altın yönünü uluslararası haber akışlarından alacak. Bugün ekonomik takvimde cılız bir gün bizi bekliyor. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1890 – 1915 – 1940 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1865 – 1850 – 1830 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Leave feedback about this