Nisan 19, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 08.06.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Dünya Bankası, Türkiye ekonomisinin 2022'de %2,3, (Önceki: +%2.0) 2023'te %3,2 (Önceki: +%3,0) büyümesini bekliyor.
*Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, geçen ay ve Ocak – Mayıs döneminde nakit dengesinin fazla vermesinin uygulanan mali disiplinin somut bir göstergesi olduğunu bildirdi.
*Nebati: Mali disiplinden taviz vermeyeceğiz.
*İç hat uçak bilet ücretlerinde daha önce tek yön 699 TL olan tavan fiyatı 899 TL'ye yükseltildi.
*ABD Hazine Bakanı Yellen: Enflasyonun yüksek kalması muhtemel.
*ABD Hazine Bakanlığı, ikincil piyasada Rus kuruluşlarına ait tahvil ve hisse senetlerinin alımını yasakladı.
ABD’nin Amerika Zirvesi’nde düzensiz göçle mücadele amacıyla Orta Amerika ülkelerine 1,9 milyar dolarlık yatırım paketini açıklaması bekleniyor.
*BOTAŞ Genel Müdürü Özcan, Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi'nin depolama kapasitesini 15 milyar m3’e çıkarabilecek, jeolojik anlamda zengin bir yapı tespit ettiklerini söyledi.
*BDDK tarafından 6 tasarruf finansman şirketine faaliyet izni verildi.
*Japonya ekonomisi beklenenden daha az daraldı. GSYH, Mart ayına kadar olan üç ayda yıllık bazda %0,5 küçüldü. Beklenti %1,1'lik daralma yönündeydi.
*Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Fransa Cumhurbaşkanı'nın Rusya'yı küçük düşürmeme çağrısını eleştirdi.
*Motorinin litre fiyatına 1,95 TL zam geldi.
*Hindistan Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan artışla %4,90 seviyesine çıkardı.

EURUSD

Piyasalar Almanya kanadından gelen fabrika siparişleri verisini takip etti. Gelen veriye göre Nisan ayında bir önceki aya kıyasla siparişler yüzde 2.7 düşüş yaşadı. Bu veri ile birlikte Almanya’da fabrika siparişleri 3. Ayda da düşüş yaşamış oldu. Yapılan açıklamada; Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline ait belirsizliğin giderek arttığı, bununda yurtdışından gelen talebin düşmesine sebep olduğu belirtildi. Haftanın üçüncü işlem gününde ise piyasalar Euro bölgesinden gelecek olan büyüme verisini takip edecek. Veri TSİ 12:00’da açıklanacak. Yarın ise Avrupa Merkez Bankası’nın gerçekleştireceği para politikası kurulu toplantısı izlenecek. Toplantı sonrasında herhangi bir faiz artışı beklenmese de, toplantı sonrasında yapılacak açıklamalar Euro varlıklarında volatilitenin artmasına neden olacaktır. Bankanın ilk sıkılaşma adımını Temmuz ayında atması bekleniyor. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.0800 1.0939 – 1.1138 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0634 – 1.0460 – 1.0339 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Hafta başından bu güne yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren USDTRY paritesi, gün içerisinde sabah saatlerinde 17 seviyelerini aştı. Hafta içinde piyasalar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faizler hakkındaki açıklamalarını takip etmiş ve Erdoğan; bu iktidarın faizleri artırmayacağını, aksine faizlerin inmesinin devam edeceğini belirtmişti. Genel olarak doların küresel bazdaki hareketlerine baktığımızda güçlenmeye devam ettiği görülüyor. Diğer yandan TL ise gelişen ülke para birimleri arasında en fazla değer kaybeden para birimleri arasında yerini alıyor. Yeni günde yurtiçinden gelecek ve piyasaları sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Pariteyi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 17.25 – 17.50 – 17.75 seviyeleri direnç noktaları olarak; 17.00 – 16.75 – 16.52 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Ons altın geçen hafta Cuma başlayan düşüşünü, haftanın ilk işlem gününde de devam ettirirken dün %0.60 yükselişle günü kapattı. Küresel riskler ve dünya çapında artan enflasyon, güvenli liman ihtiyacı ile altında talep yaratsa da Fed’in sıkılaşma politikası ons altın üzerinde baskı oluşturuyor. Asya tarafında bu hafta Singapur’da düzenlenecek olan değerli metaller için konferansta; yüksek enflasyon endişesi, jeopolitik gelişmeler ve resesyona ait konuşmaların yapılacağı ve bu durum ons altında volatilitenin artmasına neden olabilir. Çin’den gelen olumlu kovid-19 haberleri ise yakından takip ediliyor. Bu haftanın önemli verisi Cuma günü ABD tarafında açıklanacak olan TÜFE olacak ve piyasada oldukça volatiliteye sebep verecektir. Bu verinin sonuçlarına göre Fed’in politikası önümüzdeki aylar için şekillenecektir. Bugün ekonomik takvimde cılız bir gün yatırımcıları bekliyor. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1875 – 1891 – 1910 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1830 – 1807 – 1786 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

PETROL

Hafta içinde dalgalı bir fiyatlama gerçekleştiren petrol fiyatlarında piyasalar Çin kanadından gelen kovid19 hakkında olumlu haber akışlarını takip etmişti. Kısıtlamaların tekrar kaldırılması ile birlikte petrol taleplerinde artışlar yaşanabilme ihtimali fiyatları desteklemişti. Diğer yandan ABD kanadında ise sürüş sezonu açıldı ve yoğun araç kullanımı talebi destekleyebilecek bir diğer unsur olarak karşımıza çıkabilir. Ek olarak piyasalar bugün ABD kanadından gelecek olan ham petrol stokları verisini takip edecek. Veri TSİ 17:30’da açıklanacak. CRUDE ürününü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 121 – 125 – 130 seviyeleri direnç noktaları olarak; 117 – 110 – 103 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video