Mart 29, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 07.11.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*IMF, Türkiye'ye Merkez Bankası bağımsızlığını güçlendirme ve faiz artışı tavsiyesinde bulundu.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye – İsveç – Finlandiya üçlü muhtırasına ilişkin onay sürecinin hızını ve ne zaman nihayetleneceğini bu ülkelerce atılacak adımların belirleyeceğini kaydetti.
*Türkiye'nin otomotiv endüstrisi Ekim ayında 2,65 milyar dolarlık ürün ihraç etti.
*Richmond Fed Başkanı Barkin, gelecekteki ABD faiz artırımlarının hızını göz önünde bulundurarak daha tedbirli hareket etmeye hazır olduğunu, ancak oranların daha uzun süre ve daha önce beklenenden daha yüksek bir son noktaya kadar yükselmeye devam edebileceğini söyledi.
*ABD eski Hazine Bakanı Summers, Fed'in enflasyonu bastırmak için faizi %6'nın üzerine çıkarma riski olduğuna dikkat çekti.
*Euro bölgesi, durgunluk yaklaşırken enerji destek planları koordinasyonunu gözden geçirecek.
*Enflasyondaki yükseliş, artan faiz oranlarının küresel talebi yavaşlatması ve Kovid-19 tedbirleri Çin'in ihracat ve ithalatına olumsuz yansıdı.
*Twitter'ın kurucu ortağı Dorsey, yeni sahibi Elon Musk'ın yüzlerce çalışanı işten çıkarılmasından sonra şirketi çok hızlı büyüttüğü için özür diledi.
*Elon Musk, Twitter'daki işten çıkarmaları savundu: Başka seçeneğim yoktu.

EURUSD

Piyasalar Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın konuşmasını takip etti. Lagarde faiz konusunda; enflasyonun yapışkan olması durumunda daha fazlasını yapmaya hazır olduklarını, enflasyonun hedefe ulaşılması için faizlerin kısıtlayıcı seviyelere yükselmesi gerekebileceğini belirtti. Bilindiği gibi Avrupa kanadında enflasyon tarihi seviyelerde devam ediyor ve Avrupa Merkez Bankası enflasyonu kontrol altına alabilmek adına faiz oranlarında sıkılaşma adımları atıyor. Gelen açıklamalar ile birlikte bu hareketlerin gerektiği taktirde devam edebileceği beklentileri arttı. Yeni haftanın ilk işlem gününde 11:40’da Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın konuşma yapması bekleniyor ve bu konuşma yakından izlenecek. Haftaya genel olarak baktığımızda ise Perşembe günü ABD kanadından gelecek olan TÜFE verisi haftanın en önemli ekonomik verilerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz haftayı bir miktar değer kaybı ile kapatan EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 0.9996 – 1.0094 – 1.0205 seviyeleri direnç noktaları olarak; gevşemelerde ise 0.9872 – 0.9808 – 0.9675 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Geçtiğimiz hafta piyasalar yurtiçinden gelen enflasyon verisini takip etmişti. Gelen veriye göre Ekim ayında yıllık bazda enflasyon yüzde 85.51 seviyesinde arttı. Aylık bazda artış ise yüzde 3.54 oldu. Böylelikle Ekim ayında da enflasyonda yükseliş ivmesinin halen devam ettiği görüldü. Diğer yandan FED yine geçtiğimiz hafta 75 baz puanlık faiz artış kararı vermişti. Fakat karar metninde sürecin sona ermeye yaklaştığı sinyali verilmişti. Fakat ardından basın toplantısı düzenleyen Powell şahin açıklamalarda bulunmuştu. Piyasalar yeni günde 17:30’da yurtiçinden açıklanacak olan Hazine Nakit Dengesi verisini takip edecek. Veri ile birlikte TL varlıklarında volatilite artacaktır. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 18.65 – 18.75 – 18.85 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 18.45 – 18.32 – 18.15 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

ALTIN

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde piyasalar ABD kanadından gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verisini takip etti. Gelen veriye göre ABD’de tarım dışı istihdam Ekim ayında 261 bin ile tahminlerin oldukça üzerinde gerçekleşmiş oldu. İşsizlik oranına baktığımızda ise yüzde 3.7 seviyesinde gerçekleştiği görüldü. Gelen veri ile birlikte her ne kadar FED sert sıkılaşma adımları atsa da, işgücü piyasasının sağlam durduğu görüldü. Ortalama saatlik kazançlarda ise aylık yüzde 0.4; yıllık ise yüzde 4.7 arttı. Bilindiği gibi FED yetkilileri enflasyon hedefi için işgücünde arz ve talebi dengelenmesi yönünde açıklamalarda bulunuyorlardı. Yeni günde piyasaları sert etkileyebilecek bir ekonomik veri bulunmuyor. Piyasalar küresel bazda yaşanabilecek gelişmeleri yakından izleyecek. Perşembe günü ise ABD kanadından gelecek olan enflasyon verisi oldukça önemli bir veri olarak karşımıza çıkıyor. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1695 – 1735 - 1765 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1645 – 1620 - 1597 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

DAX

Direnç: 13575 - 13971 - 14281     Destek: 13049 - 12607 - 12808

NAS100

Direnç: 11714 - 12150 - 12150     Destek: 10628 - 10198 - 9805

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video