Kasım 21, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 07.09.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bosna Hersek'in üretimine, istihdamına ve kalkınmasına katkı sağlayan firmalarımızın toplam yatırım tutarı 300 milyon dolara yaklaştı.
*Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, KOBİ'lerin finansman ihtiyaçlarını en uygun şekilde desteklemek amacıyla üretim, ihracat ve istihdamı önceleyen, Türkiye Ekonomi Modeli'ne uyumlu yeni bir Hazine Destekli Kefalet Paketi çalışması yürüttüklerini bildirdi.
*Domates, İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesi’ne eklendi.
*Beyaz Saray: Rusya, Kuzey Kore'den milyonlarca silah almış olabilir.
*Beyaz Saray: İnsanların her yıl Covid – 19 aşısı yaptırması gerekebilir.
*İngiltere Başbakanı Truss: Hükümet yüksek enerji faturaları ve sağlık hizmetleri konusunda yeni tedbirler alacak.
*AB, Rusya vatandaşları için vize kolaylığı anlaşmasını askıya alarak daha yüksek ücretli ve sıkı kurallara tabi bir rejim getirmeye hazırlanıyor.
*ABD’de çip üretimine ilişkin yatırım planının detayları açıklandı. Yapılan açıklamada, finansmanın ~28 milyar dolarının hibeler, sübvansiyonlu krediler veya kredi garantileri yoluyla gelişmiş mantık ve bellek çiplerinin yerli üretimini desteklemek için kullanılacağı aktarıldı.
*Richmond Fed Başkanı Barkin: Enflasyon gevşeyene kadar faiz oranları yüksek kalmalı.
*ABD Hazine Bakan Yardımcısı Adeyemo: Rusya ekonomisi yıllarca zorluklarla karşı karşıya kalacak.
*Adeyemo: Çin ve Hindistan gibi ülkelerin Rus petrolüne yönelik tavan fiyat uygulamasına katılmasını veya tavan fiyat uygulamasından faydalanmasını umduklarını ifade etti.
*Çin’de Dış Ticaret Dengesi beklentilerin altında kaldı. Ağustos’ta ihracat %7,1, ithalat %0,3 arttı.

EURUSD

Dün güne 0,99 seviyesinden başlayan parite 20 yılın en düşük seviyesi olan 0,98 seviyesini test etse de, günü başlangıç fiyatının yakınlarında 0,99 seviyesinden tamamladı. Bölgede en büyük sorun derinleşen enerji krizi olmaya devam ediyor. Rusya’nın gaz akışını süresiz kapalı tutacağını açıklamasının ardından bölgede daha da derinleşen enerji krizinin çözüm yolları aranmaya başlandı. Almanya Başbakanı Scholz ve Fransa Başbakanı Macron enerji krizi hakkında gerçekleştirdikleri görüşmede iş birliği kararı alındı. Almanya Fransa’ya gaz gönderecek, Fransa ise Almanya’ya elektrik verecek aynı zamanda Almanya iki nükleer santralini acil durum rezervi olarak beklemede tutacak diye duyuruldu. Norveç enerji şirketi Equinor ASA’ya göre ise Avrupa devletleri en az 1,5 trilyon dolarlık teminat tamamlama çağrısını karşılamak için likiditeyi genişletmezse Avrupa enerji piyasası işlemleri durma noktasına gelebilir açıklamalarında bulundu. Ek olarak AMB yetkilileri Eurofi Konferansında açıklamalarda bulundu ve enflasyonun yüksekliğinin bölge ekonomisini tehdit ettiğini savundular. Piyasalar yarın açıklanacak AMB faiz kararına odaklandı ve buradan çıkacak karar EUR/USD paritesini oldukça etkileyecek ve AMB’nin para politikası yolunu netleştirecektir. Yeni günde 0,99 seviyesinden başlayan EUR/USD paritesinde piyasalar, TSİ 12:00’de Euro bölgesi için GSYİH verisini yakından takip edilecektir. EURUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde 0.9977 – 1.0089 – 1.0203 seviyeleri direnç noktaları olarak; 0.9875 – 0.9801 – 0.9702 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Piyasalar yeni haftaya yurtiçinden gelen enflasyon verisi ile başlamış ve TÜİK’in açıklamasına göre enflasyon son 24 yılın zirvesinde gerçekleşmişti. Yıllık bazda artış Ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 80.21 artış gerçekleştirmişti. Aylık bazda artış ise yüzde 1.46 oldu. Diğer yandan TCMB Ağustos ayına ilişkin reel efektif döviz kurunu açıkladı. Açıklamaya göre reel efektif döviz kuru Ağustos ayında 52.84 olarak gerçekleşti. Bu rakam ise Ocak ayından bu yana en düşük seviye olarak kayıtlara geçti. Yeni günde yurtiçinden gelecek ve TL kanadını sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Piyasalar küresel gelişmeleri yakından takip edecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 18.25 – 18.30 – 18.35 seviyeleri direnç noktaları olarak; 18.12 – 18.00 – 17.90 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Dün 1709 seviyesinden güne başlayan ons altın, gün içerisinde 1726 seviyesini test etse de gün sonunda başlangıç fiyatının altında yaklaşık olarak yüzde 0,50 değer kaybı ile 1701 seviyesinden günü tamamladı. Dün piyasalar ABD kanadından gelen ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksini takip etti ve beklenilenin üzerinde yüzde 56,9 olarak gerçekleşti. Altın yatırımcısının gözü yarın açıklanacak AMB faiz kararında olacak. Piyasaların beklentisi 75 baz puan yönünde olduğu gözüküyor ve bu durum ise ons altının yükselişini baskılıyor fakat olası bir beklenti altı faiz kararı, piyasalarda yüksek volatiliteye sebep olabilir. Ayrıca Çin Merkez Bankası, Avrupa ve Amerika Merkez Bankalarının tersine hareket ederek politika faizini 10 baz puan indirdi. Ek olarak banka, bu yıl ikinci kez bankaların rezerv olarak ayırmaları gereken Döviz mevduatı miktarını indirdi. Çin ülke parası olan Yuan ise iki yılın en düşük seviyelerine geriledi. 2 hafta sonra açıklanacak olan Fed faiz kararında ise dünyanın en büyük finansal türev borsası olan Chicago Emtia Borsasında yapılan ankete göre beklenti oranı 75 baz puan olarak karşımıza çıkıyor. Yeni günde 1701 seviyesinden başlayan ons altında piyasalar, TSİ 15:30’da Ticaret Dengesi, TSİ 17:00’de FOMC Üyesi Mester’in Konuşması ve enerji piyasaları açısından önemini koruyan TSİ 19:00’da açıklanacak olan EIA Kısa Vadeli Enerji Görünümü yakından takip edilecektir. XAUUSD grafiğinde 1709 – 1725 – 1740 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1690 – 1680 - 1669 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

NAS100

Direnç: 12250 - 12650 - 13080     Destek: 11855 - 11610 - 11305

DAX

Direnç: 13065 - 13422 - 13802     Destek: 12601 - 12351 - 12099

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video