Nisan 25, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 07.06.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu iktidar faizi artırmayacaktır, tam aksine faizi düşürmeye devam edeceğiz.
*ABD Dışişleri Sözcüsü Price, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un Türkiye ziyaretini yakından takip edeceklerini ve ziyaretten sonra görüşmelerle ilgili Ankara ile konuşacaklarını açıkladı.
*ABD Dışişleri Bakanı Blinken Rusya'yı, Ukrayna tahılıyla Avrupa'ya şantaj yapmaya çalışmakla suçladı. ABD'li bakan, Odessa yakınlarındaki silolarda ve kentteki limana yanaşan gemilerde yaklaşık 20 milyon ton buğday depolandığını söyledi.
*Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Ukrayna’nın Odessa limanları üzerinden her ay 10 milyon ton tahıl ihraç edebileceğini kaydederek, "Şimdi orada 22 – 25 milyon ton tahıl bloke edilmiş durumda" dedi.
*Apple, Türkiye'deki fiyatlarına 3 ay aradan sonra bir kez daha zam yaptı. Türkiye'deki iPhone 13 fiyatları %17,5 ile %22,2 arasında zamlandı.
*İngiltere Başbakanı Johnson, lideri olduğu Muhafazakar Parti içerisindeki güven oylamasını 148'e karşı 211 oyla kazandı.
*Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD Hazine Bakanı Yellen ve Enerji Bakanı Granholm'un aralarında bulunduğu 61 ABD vatandaşı hakkında yaptırım kararı aldı.
*Avustralya Merkez Bankası Politika Faizini %0,35’ten %0,85’e yükseltti.

EURUSD

Yeni haftaya 1.0719 seviyelerinde başlangıç yapan EURUS paritesi haftanın ilk işlem gününde dalgalı bir seyir izledi. Ardından parite akşam saatlerinde kademeli aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi ve bu hareketlenmeler ile birlikte 1.0665 seviyeleri test edildi. Haftaya genel olarak baktığımızda haftanın en önemli gelişmelerinden biri Avrupa Merkez Bankası’nın toplantısı olarak karşımıza çıkıyor. Perşembe günü gerçekleşecek toplantı sonrasında piyasalardaki beklentiler bankanın herhangi bir değişim yapmayacağı yönünde. Fakat karar metni ve ardından yapılacak basın toplantısında AMB Başkanı Lagarde’ın basın açıklamasında yetkililerin önümüzdeki dönemlerde neler planladığının ipuçlarını arayacak. Genel beklenti bankanın Temmuz ayında ilk sıkılaşma adımını 25 baz puan ile atması. Yeni günde piyasalar 10:30’da Almanya kanadından gelecek olan IHS Markit İnşaat PMI verisini takip edecek. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.0800 – 1.0939 – 1.1138 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0634 – 1.0460 – 1.0339 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Piyasalar TCMB’nin açıkladığı Mayıs ayına dair aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesini takip etti. Rapora göre; tüketici yıllık enflasyonundaki artışın alt gruplar geneline yayıldığı, bu gelişmeye en belirgin katkının temel mal ve hizmet gruplarından geldiği belirtildi. Diğer yandan TL’nin reel değeri hakkında bilgi veren reel efektif döviz kuru ise Mayıs ayında 55.62 seviyesine geriledi. Söz konusu veri Nisan ayında 57.05 seviyesindeydi. Verilerin içindeki ÜFE bazlı kur ise 83.15 oldu. Böylelikle Kasım 2019’dan itibaren en yüksek seviyeye çıkılmış oldu. Dün ise piyasalar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarını takip etti. Faiz konusunda açıklamalarda bulunan Erdoğan; bu iktidarın faizi artırmayacağını, aksine faizleri indirmeye devam edeceğini belirtti. Kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 16.75 – 17.00 – 17.25 seviyeleri direnç noktaları olarak; 16.52 – 16.31 – 16.10 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Haftaya düşüşle başlayan ons altında Fed baskısı devam ediyor. Geçtiğimiz hafta ABD’de Tarım Dışı İstihdam verisinin beklenenden yüksek gelmesi ons altında baskı oluşturmuştu. Bu baskı yeni haftanın ilk işlem gününde de devam etti ve altında hafif aşağı yönlü hareketlenmeler yaşandı. Bu hafta tüm gözler Cuma günü açıklanacak olan ABD TÜFE verisinde olacak. Piyasalarda beklenti verinin yıllık bazda  %8.2 civarlarında gelmesi yönünde. Beklenti üzerinde gelebilecek bir veri ile FED’in daha şahin adımlar atabileceği beklentilerini artırabilir. Diğer yandan Dünyanın en büyük altın ithalatçısı olan Çin'de, tekrar ortaya çıkan yeni kovid vakaları nedeniyle 28 Mart'ta başlayan kapanma tedbirlerinin uygulandığı Şanghay'da, şehrin büyük bölümünde hayat normale döndü. Şehir yönetiminden yapılan açıklamada, 1 Haziran itibarıyla şehirdeki tüm üretiminin ve hayatın normal düzende süreceği kaydedildi. Bugün ekonomik takvimde TSİ 19:00’da enerji piyasaları açısından önemli bir veri olan EIA Kısa Vadeli Enerji Görünümü verisi açıklanacak ve piyasalar tarafından takip edilecektir. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1855 – 1872 – 1890 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1830 – 1815 – 1790 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

PETROL

Geçtiğimiz hafta yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren petrol fiyatlarında piyasalar Çin kanadından gelen olumlu haber akışlarını takip etmişti. Son günlerde Çin’de kovid vakaları artmış ve bazı kentlerde kısıtlamalar getirilmişti. Fakat Haziran ayı itibari ile bu kısıtlamalar kalktı ve kalkan kısıtlamalar ile birlikte taleplerde yükselişlerin olabileceği beklentileri petrolü destekledi. Yarın ise piyasalar ABD kanadından gelecek ham petrol stokları verisini takip edecek. Veri ile birlikte fiyatlarda volatilite artacaktır. Yeni günde CRUDE ürününü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde ilk olarak 122 seviyesi karşımıza direnç noktası olarak çıkabilir. Bu seviye kırıldığında ise 126 ve 130 seviyeleri diğer direnç noktaları olarak test edilebilir. Aşağı yönlü hareketlenmelerde ise 117 seviyesi ilk destek noktası olarak izlenebilir. Bu seviyenin kırılması ile birlikte 111 ve 102 seviyeleri diğer destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video