GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kur ve enflasyondan kaynaklanan maliyet artışları ile izah edilemeyecek düzeyde fiyat artışı yaşanan her kalemi mercek altına aldık. *Erdoğan: Toprak Mahsulleri Ofisimiz, sert ekmeklik buğdaya bu yıl ton başına 6.050 lira alım ve 1000 lira prim bedeli olmak üzere toplam 7.050 lira ödeme yapacaktır. *Erdoğan: (İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği) Muhataplarımıza deklare ettiğimiz beklentilerimiz karşılanmadan tutum değişikliğine gitmeyeceğiz. *ABD Başkanı Biden: OPEC'in üretim artışı olumlu, ancak yeterli olmayabilir. *ABD enflasyonla mücadele için bazı Çin mallarına yönelik tarifeleri kaldırmayı düşünüyor. *AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, uluslararası ticarette tahıl kıtlığının sorumlusu olarak Rusya'yı gösterdi. *Fransa, Rus petrolüne alternatif bulmak için BAE ile görüşüyor. *ABD'de kripto para dolandırıcılığı kurbanlarının kaybı 2021'in başından bu yana 1 milyar doları geçti. *Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro, ABD'nin petrol şirketlerine Venezuela'da yeniden faaliyetlerine başlaması için lisans verdiğini söyledi.
EURUSD
Geçtiğimiz hafta kademeli aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren EURUSD paritesi; hafta ortasında bu düşüşler ile birlikte 1.0627 seviyelerini test etti. Buralardan itibaren ise toparlanmalar gerçekleştirdi ve parite haftayı neredeyse başlangıç seviyesinin yakınlarında kapattı. Genel olarak bakıldığında Avrupa kanadında gözler merkez bankasında ve bankanın atabileceği adımlar tahmin edilmeye çalışılıyor. Genel kanı bankanın Temmuz ayında sıkılaşma yönünde ilk adımını atacağı ve yıl sonunda bankanın negatif faiz döngüsünden çıkabileceği yönünde ağırlık kazanmış durumda. Bu hafta bu sebeple Avrupa Merkez Bankası’nın gerçekleştireceği toplantı oldukça önem arz ediyor ve yapılacak açıklamalar merakla izlenecek. Toplantı Perşembe günü gerçekleşecek. Ardından AMB Başkanı Lagarde açıklama yapacak ve olası ipuçları Euro varlıklarında volatilitenin oldukça artmasına neden olacaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.0800 – 1.0939 – 1.1138 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0634 – 1.0460 – 1.0339 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Piyasalar geçtiğimiz hafta yurtiçinden gelen büyüme verisini takip etmiş ve gelen veri ile birlikte Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 7.3 büyüdüğü görülmüştü. Diğer yandan yine yurtiçinden gelen enflasyon verisi izlenmiş ve gelen veri ile birlikte yıllık bazda tüketici enflasyonu yüzde 73.50 oldu. Böylelikle enflasyonun son 24 yılın en yüksek seviyesine çıktığı görüldü. ÜFE ise yüzde 132.16 ile son 27 yılın zirvesine yerleşti. Geçtiğimiz hafta kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren parite, yeni haftaya 16.43 seviyelerinde başlangıç gerçekleştirdi. Haftanın ilk işlem gününde piyasaları ekonomik veri bakımından gayet sakin bir gün bekliyor. Pariteyi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 16.50 – 16.75 – 17.00 seviyeleri direnç noktaları olarak; 16.15 – 16.00 – 15.70 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Geçen hafta 1952 seviyelerinden açılan ons altın, hafta içerisinde aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirmiş ve haftayı 1849’lu seviyelerden kapatmıştı. Böylelikle 2 hafta art arda yükselişin ardından düşüş yaşayarak haftayı kapattı. Geçen hafta gözler ABD kanadında açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisindeydi. Veri tahminlerin üzerinde gerçekleşerek Mayıs’ta 390 bin arttı ve işsizlik oranı değişmeyerek yüzde 3.6’da kaldı. Böylece İstihdam piyasası salgın öncesi seviyelere ulaşmış oldu. ABD’de enflasyon ciddi sorun olarak devam ediyor ve piyasalar bu sebeple FED’in sıkılaşma adımlarına devam edebileceğini bekliyor. Zaman zaman yapılan şahin açıklamalar ve faiz artışının vurgulanması altında baskılara neden oluyor. Çin’de tekrardan boy gösteren kovid etkisini yavaş yavaş kaybediyor ve bu da piyasalara olumlu yansıyor. Şanghay’da iki aydır uygulanan karantinanın sonuna gelindi ve insanlar normal hayatına dönmeye başladılar. Çin’deki bu durum tedarik zincirini oldukça olumsuz etkilemiş ve piyasalar kötü etkilenmişti. Bugün 1849 seviyelerinden açılan ons altın, yeni haftanın ilk gününe sakin başladı. Bugün ekonomik takvimde cılız bir gün yatırımcıları bekliyor. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1875 – 1890 – 1910 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1855 – 1832 – 1806 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
PETROL
Geçtiğimiz hafta kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren petrol fiyatları haftayı kazanç ile kapattı. Piyasalar fiyatlamalarda Suudi Arabistan kanadından gelen haber akışlarını takip etti. Buna göre Suudi Arabistan; Asyalı müşterilerine sunduğu petrolde varil başına 2.10 dolar zam yaptığını duyurdu. Beklentilerin üzerindeki zam haberi petrolde yukarı yönlü hareketlenmeleri destekledi. Diğer yandan Çin kanadından gelen salgın önlemlerinin gevşetilmesine yönelik haber akışları fiyatları destekleyen bir diğer unsur olarak karşımıza çıktı. Crude ürününü haftanın ilk işlem gününde teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 120 – 125 – 130 seviyeleri direnç noktaları olarak; 110 – 103 – 95 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Leave feedback about this