Nisan 19, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 05.05.2022

gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Fed faiz oranını 50 baz puan artırdı. Gerçekleşen artış 2000 yılından beri en yüksek miktarlı faiz artışı oldu.
*Fed, bilançonun 1 Haziran’dan itibaren aylık 47,5 milyar dolar azaltılacağı, gelecek 3 ayda ise aylık 95 milyar dolar azaltılacağını ifade etti.
*Fed Başkanı Powell, 75 baz puanlık faiz artışının aktif olarak düşündükleri bir şey olmadığını belirtti.
*Powell: Gelecek iki toplantı için 50 baz puan faiz artırımı masada.
*Powell: Bizim ana politikamız enflasyonu %2'ye geri getirmek olmaya devam ediyor.
*AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’ya uygulanacak 6. yaptırım paketini açıklayarak, Rusya’dan ham petrol alımının 6 ay içinde durdurulacağını söyledi.
*AB Enerji Komiseri Simson: Rusya’nın talep ettiği ruble ile ödeme AB’nin yaptırım kararlarını ihlal etmektir.
*ABD’de ADP özel sektör istihdamı Nisan ayında 247.000 arttı.
*Dünya Sağlık Örgütü, Covid – 19'un dünyada en yaygın varyantı olan Omicron'un Güney Afrika'da 2 yeni alt varyantının saptandığını açıkladı.
*Rusya, Japonya Başbakanı Fumio dahil 63 üst düzey Japon yetkili hakkında yaptırım kararı aldı.
*Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, Rusya'nın Ukrayna'da en başta koyduğu hedeflere ulaşamadığını ve savaşı kendi açısından çoktan kaybettiğini söyledi.
*Kuzey Avrupa başta olmak üzere Avrupa'nın en büyük ıslak mendil tedarikçilerinden biri olan Ukrayna, içinde bulunduğu savaş nedeniyle söz konusu bölgelere ihracatını kısıtlamak zorunda kaldı. Ukrayna'nın bazı üreticileri ise üretimi devam ettirmek için Türkiye'deki üreticilere destek talebinde bulundu.
*Londra Metal Borsası, Rusya menşeli kurşunun piyasasına girmesini yasakladı.

EURUSD

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde piyasalar Euro bölgesinden gelen enflasyon verisini takip etmiş ve veri ile birlikte enflasyonun rekor düzeyde devam ettiği görülmüştü. Yüksek seyreden enflasyon ile birlikte Avrupa Merkez Bankası’nın sıkılaşmaya yönelik adımlar atabileceği ihtimalleri daha da artıyor. Bunun dışında dün FED Mayıs toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı sonrasında banka beklentilere paralel olarak 50 baz puanlık faiz artış adımı attı. Böylelikle son 22 yılın en yüksek miktarlı faiz artışı dün gerçekleşmiş oldu. Diğer yandan FED Başkanı Powell yaptığı açıklamalarda 75 baz puanlık faiz artışının aktif olarak düşünülen bir şey olmadığını belirtti. 75 baz puanlık faiz artışının masadan kalkması ile birlikte dolar endeksinde bir miktar gevşemeler yaşanırken, EURUSD paritesinde yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Yeni günde Euro bölgesinden gelecek ve piyasaları sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Piyasalar 15:30’da ABD kanadından gelecek olan İşsizlik Haklarından Yararlanma Bşv. verisini takip edecek. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.0657 – 1.0769 – 1.0927 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0570 – 1.0461 – 1.0339 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Haftanın ilk üç gününde yurtiçinde Ramazan Bayramı sebebiyle tatil yaşanırken, TL kanadında da volatilite bu tatil sebebiyle düşüktü. Haftaya 14.84 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi, hafta içerisinde aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi ve bu hareketlenmeler ile birlikte 14.70 seviyesinin altında sarkmalar yaşandı. Haftanın dördüncü işlem gününe yurtiçinden gelecek olan önemli ekonomik veriler ile başlanacak. 10:00’da açıklanacak olan TÜFE, ÜFE ve İmalat PMI veriler ile birlikte TL kanadında volatilite artacaktır. 15:30’da ise ABD kanadından gelecek olan İşsizlik Haklarından Yararlanma Bşv. verisi dolar endeksinde volatiliteyi artıracaktır. Bunlar dışında haftanın en önemli ekonomik gelişmelerinden biri FED toplantısıydı. FED toplantısını dün bitirdi ve toplantı sonrasında beklentilere paralel olarak 50 baz puanlık faiz artırım kararı alındı. FED Başkanı Powell ise 75 baz puanlık faiz artışını masadan kaldırdı. Haftanın dördüncü işlem gününde EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 14.88 – 15.00 – 15.15 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.70 – 14.5 – 14.43 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Altın fiyatlarında FED toplantısı yakından takip edildi. Haftaya 1895 seviyelerinde başlangıç yapan ons altın, hafta boyunca FED’in agresif adımlar atabileceği yönündeki beklentiler ile birlikte baskılar hissetmiş ve bu baskılar ile 1850 seviyeleri test edilmişti. Fakat dün gerçekleşen toplantı sonrasında toparlanma hareketleri yaşandı. FED beklentilere paralel olarak 50 baz puanlık faiz artırım kararı alırken; FED Başkanı Jerome Powell, bir defada 75 baz puanlık faiz artışının aktif olarak değerlendirilen bir seçenek olmadığını vurguladı. Bir miktar ‘güvercin ton’ diyebileceğim bu açıklamalar ile birlikte altın fiyatlarında da toparlanma hareketleri yaşandı. Bu hareketlenmeler ile birlikte altın, haftaya başlangıç seviyesinin üzerinde fiyatlamalar gerçekleştirdi. Yeni günde ise piyasalar 15:30’da ABD kanadından gelecek olan İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları verisini takip edecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1915 – 1940 – 1960 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1890 – 1870 – 1850 seviyeleri ise destek noktaları olarak test edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video