Mart 29, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 03.11.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Cumhurbaşkanı Erdoğan: (İlk Evim İlk İş Yerim Projesi) 7 Kasım'da sona erecek arsa ve iş yeri başvurularımızın süresini 15 Kasım'a kadar uzatıyoruz.
*Erdoğan: TOGG satışa sunulduğunda rekabetçi olacak. Piyasaya çıktığı anda kendi sınıfındaki araçlarla fiyat anlamında rekabet edebilecek
*Fed, faizini 75 baz puan artışla %3,75 – 4,00 aralığına çıkardı.
*Fedi sıkılaşma sürecinde son aşamaya girildiğine yönelik sinyaller verdi.
*Fed Başkanı Powell, faiz artırımlarına ara vermeyi düşünmek için çok erken olduğunu söyledi. Powell Aralık toplantısında daha sınırlı faiz artışının gündeme gelmesinin olası olduğunu belirtti.
*Beyaz Saray Sözcüsü Jean – Pierre, Fed'in son faiz artışının enflasyonu dizginleyeceğini söyledi.
*Rusya Devlet Başkanı Putin: Ukrayna'dan Türkiye'ye tahıl tedarikini Erdoğan'ın yoksul ülkelere çabaları nedeniyle engellemeyeceğiz.
*Rusya ekonomisi Eylül'de yıllık bazda % 5 küçüldü.
*Japon hükümeti Kuzey Kore'nin 3 füze denemesi yaptığını duyurdu.
*Elon Musk’ın, Twitter çalışanlarının yarısını işten çıkaracağı konuşuluyor.


EURUSD

Dün 0,98 seviyesinden açılan EUR/USD paritesi gün boyunca sergilediği seyirde başlangıç fiyatının bir miktar altında günü tamamladı. Dün piyasada tüm gözler FED’in açıklayacağı faiz kararındaydı ve FED 75 baz puan faiz kararı açıkladı. EUR/USD paritesi, kararın açıklandığı sırada yüzde 1,05’lik pozitif tepki verip 0,9976 seviyesini test etse de Powell’ın konuşmaya başladığı sırada yaklaşık olarak yüzde 1,60 değer kaybı yaşayarak gün içi başlangıç fiyatının bir miktar altına gelerek günü tamamlamış oldu. Powell, faiz kararından sonra düzenlediği basın toplantısında özetle, enflasyon hedefleri olan yüzde 2 seviyesine gelene kadar sıkılaşmanın devam edeceğini ve bu durumun da bir süre trendin altında büyüme yaratacağını belirtti. Ayrıca para politikasında yeterince sıkılaşmama ya da çok çabuk gevşeme hatalarına düşmemeleri gerektiğini belirtirken, ‘’Yeterince Sıkı Para Politikasına’’ ulaşmak için faiz artışlarına devam etmemiz lazım diye ekledi. Ayrıca bir noktada bu sıkılaşmanın sona ereceğini ve faiz artışlarının yavaşlatılması gerektiğini belirten Powell, bunun için enflasyonun gözle görülür şekilde düştüğünü görmemiz gerek açıklamalarında bulundu. Yeni günde 0,98 seviyesinden açılan EUR/USD paritesinde piyasalar, TSİ 11:05’te AMB Legarde’ın konuşması, TSİ 13:00’te Euro Bölgesi İşsizlik oranı piyasalar tarafından yakından takip edilecektir. EURUSD paritesinde 0.9996 – 1.0094 – 1.0192 seviyeleri direnç noktaları olarak; 0.9804 – 0.9664 – 0.9543 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Haftanın dördüncü işlem gününe başlarken piyasalar yoğun bir gündemi geride bıraktı. Bu gündem ise FED’in faiz kararıydı. FED gerçekleştirdiği toplantı sonrasında dün kararını açıkladı ve beklentilere paralel olarak 75 baz puanlık faiz artışı yaptığını belirtti. Bununla birlikte sıkılaşma sürecinde son aşamaya girildiği yönünde sinyaller verildi. Ardından FED Başkanı Powell basın toplantısı düzenledi ve faiz artışlarına ara vermeyi düşünmek için çok erken olduğunu, bununla birlikte Aralık toplantısında daha sınırlı faiz artışının gündeme gelmesinin olası olduğunu belirtti. Yeni günde ise yurtiçinden gelen enflasyon verisi takip edilecek. 10:00’da açıklanacak olan veri ile birlikte TL varlıklarında volatilite artacaktır. Aynı zamanda aynı saatte ÜFE verisi de takibimizde olacak. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 18.65 – 18.75 – 18.85 seviyeleri direnç noktaları olarak; gevşemelerde ise 18.45 – 18.32 – 18.15 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Piyasalarda tüm gözler ABD Merkez Bankası’nın faiz kararındaydı. Beklentilere paralel 75 baz puan faiz artışı gerçekleşti ve sıkılaşma sürecinin sona yaklaştığı sinyali verildi. Faiz kararının açıklandığı sırada değerli metal yüzde 1,30 değer kazancı yaşayarak 1669 seviyesini test etti. FED Başkanı Powell’ın konuşmaya başlamasıyla değer kaybı yaşandı. Powell faiz kararı sonrası yaptığı açıklamalarda en dikkat çekici nokta, ‘’Enflasyonu yüzde 2’ye döndürecek yeterli kısıtlayıcı bir politika durumuna ulaşmak için devam eden faiz oranındaki artışların gerekli olacağına inanıyoruz’’ ve ‘’Faiz artışlarının hızını belirlerken kümülatif sıkılaştırma, politika gecikmesi ve ekonomik ve finansal gelişmeleri dikkate alacağız.’’ oldu. Ayrıca uygulanan sıkı politikasının ekonomik büyümeyi trendin altında takip edeceğini vurguladı. Ek olarak enflasyonda kayda değer bir düşüşün görülmeye başlamasıyla faiz artışlarının hızının kesileceğini vurgulayan Powell, aralık ayı için daha küçük bir faiz artışı konusunda tartışacaklarını belirtti. FED Başkanı Powell şahin bir konuşma gerçekleştirmesiyle, ons altın ve ABD endeksleri günü en düşük seviyeden tamamlamış oldu. Yeni güne 1636 seviyesinden başlayan ons altında piyasalar, ABD’den TSİ 15:30’da İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları, TSİ 16:45’te Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI), TSİ 17:00’de Fabrika Siparişleri ve ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) piyasalar tarafından yakından takip edilecektir. XAUUSD grafiğinde 1655 – 1675 - 1695 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1620 – 1595 - 1575 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

DAX

Direnç: 13575 - 13971 - 14281 Destek: 13049 - 12607 - 12808

NAS100

Direnç: 11714 - 12150 - 12150 Destek: 10628 - 10198 - 9805

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video