GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ
*Rusya: Türkiye'nin Suriye'ye yönelik bir askeri operasyondan kaçınacağını umuyoruz. *ABD'nin BM Misyonu Sözcüsü Dalton: Türkiye'nin Suriye operasyonunu desteklemiyoruz. *NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda dile getirdiği endişelerin oturup konuşulması gerektiğini ve şu anda da bunu yaptıklarını belirtti. *Fed Başkan Yardımcısı Brainard, bu ay ve gelecek ay faiz oranlarında yarım puanlık artış beklentilerinin makul olduğunu ve sonrasında Merkez Bankasının parasal sıkılaştırma sürecini durdurmak için bir neden görmediğini söyledi. *Clevland Fed Başkanı Mester: Gelecek 2 toplantıda agresif faiz artırımına ihtiyacımız var. *Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, Ukrayna'nın Rus topraklarına, tesislerine saldırı düzenlemesi halinde Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin buna Ukrayna'nın kara alma merkezlerine saldırı ile karşılık vermek zorunda kalacağını söyledi. *Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski: Ukrayna topraklarının yüzde 20’si Rusya kontrolünde bulunuyor. *Beyaz Saray, tüketici indirimini finanse etmek için petrol şirketlerine yönelik kar vergisini değerlendiriyor. *Beyaz Saray, ABD Hazine Bakanlığının önde gelen Rus hükümet yetkilileri ve iş adamları ile Rus elitlere ait yat, jet gibi lüks varlıklarını hedef alan yaptırımlar getirildiğini açıkladı. *Çin, ABD'ye egemenlik ihtilafı yaşadığı Tayvan ile ticaret görüşmelerini sonlandırma çağrısında bulundu. *OPEC+ Haziran ve Temmuz ayları için petrol üretim artış hızını %50 artırarak günlük üretimini 648.000 varil artırmaya karar verdi.
EURUSD
Piyasalar euro bölgesinden gelen ÜFE verisini takip etti. Avrupa İstatistik Ofisi’nin açıkladığı verilere göre Euro bölgesinde ÜFE; Nisan ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 1.3 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ise yüzde 37.2 oranında yükseliş gerçekleşti. Gelen veriler ile birlikte Euro bölgesinde yıllık üretici enflasyonunda yeni bir rekor kırılmış oldu. Yeni günde ise piyasalar 11:00’da Euro bölgesinden gelecek olan PMI verilerini takip edecek. Ardından 12:00’da ise Perakende Satışlar verisi izlenecek. Diğer yandan günün en önemli ekonomik verileri ise ABD kanadından gelecek. 15:30’da açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam verisi ile birlikte küresel bazda volatilite oldukça artacaktır. FED’in de yakından izlediği veri ile sıkılaşma yönünde atılabilecek adımların ipuçları aranacak. Hafta içerisinde dalgalı bir seyir izleyen EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.0800 – 1.0939 – 1.1138 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0634 – 1.0460 – 1.0339 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
TL kanadında haftanın en önemli ekonomik verilerinden biri olan enflasyon verisi haftanın son işlem gününde TÜİK tarafından açıklandı. Yapılan açıklamaya göre yurtiçinde enflasyon Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 73.50 seviyesinde gerçekleşti. Aylık bazda ise yine Mayıs ayında artış yüzde 2.98 olarak gerçekleşti. Genel olarak bakıldığında veriler beklentilerin bir miktar altında gerçekleşti. Haftaya 16.18 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi hafta içerisinde sınırlı yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Günün ilerleyen saatlerinde ABD kanadından gelecek ekonomik veriler küresel bazda volatilitenin yükselmesine neden olacaktır. 15:30’da açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam verisi FED’in de radarında olacak ve sıkılaşma adımlarında belirleyici ekonomik verilerden biri olarak kayıtlara geçecektir. Pariteyi haftanın son işlem gününde teknik olarak inceleyecek olursak 16.50 – 16.75 – 17.00 seviyeleri direnç noktaları olarak; 16.15 – 16.00 – 15.70 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Haftaya 1852 seviyelerinde başlangıç yapan altın fiyatları hafta içerisinde dalgalı bir seyir izledi. Haftanın son işlem gününde ise altın haftaya başlangıç seviyesinin bir miktar üzerinde fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Hafta içerisinde Çin kanadında koronavirüs konusunda gelen iyimser açıklamalar ve Şangay’da kısıtlamaların kaldırılması piyasalarda iyimser havaların oluşmasına neden olmuştu. Diğer takip edilen konu ise FED’in sıkılaşma adımları. Yeni günde gözler ABD kanadında açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam verisinde olacak. FED’in sıkılaşma adımlarına devam edebileceği zaten piyasalar tarafından bekleniyor. Fakat bu adımların ne kadar büyüklükte olacağı konusunda ipuçları gelecek olan verilerde aranacak. Bu sebeple bugün 15:30’da açıklanacak olan veriler ile birlikte küresel bazda volatilite oldukça yükselecektir. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1875 – 1890 – 1910 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1855 – 1832 – 1806 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
PETROL
Dün OPEC+ toplantısı gerçekleşti. Kritik toplantı sonrasında heyet petrol üretimini Temmuz’da günlük yaklaşık 648 bin varil artırma kararı aldı. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada; temel küresel ekonomik merkezlerdeki kısıtlamaların kaldırılması ve mevsimsel bakımın ardından küresel rafineri alımlarının artacağına yönelik beklentilerin dikkate alındığı ve ham petrol ile işlenmiş ürünler için stabil ve dengeli bir piyasanın önemli olduğu belirtildi. Haftanın ilk günlerinde ise AB Liderler Zirvesi izlenmiş ve bu toplantı sonrasında AB, Rusya petrolüne yönelik ambargo kararı almıştı. Bu karar fiyatlarda yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanmasına neden olmuştu. Dün ise ABD kanadından gelen ham petrol stokları verisi izlendi. Açıklanan veriye göre ABD’de ham petrol stokları 5.068M varil azaldı. Beklentiler ise 1.350M dolaylarında azalma olabileceği yönündeydi. Haftanın son işlem gününde CRUDE ürününü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 120 – 125 – 130 seviyeleri direnç noktaları olarak; 110 – 103 – 95 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Leave feedback about this