Mayıs 4, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

DEUTSCHE BANK’TAN TÜRKİYE ÖNGÖRÜSÜ

Deutsche

Deutsche Bank, Türk ekonomisi hakkında yayımladığı raporda TCMB’nin faiz kararını değerlendirdi. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atanan Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’a yer verdi.

Deutsche Bank, Türk ekonomisi hakkında yayımladığı raporda, yeni kabine ve kritik kurumlardaki atamaların ardından daha ılımlı ve ortodoks bir para politikası karışımına dönülebileceği tahminini paylaştı. Raporda, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na atanan Mehmet Şimşek'in ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın atanmalarının piyasalar tarafından olumlu karşılandığı belirtildi.
Deutsche Bank ekonomistleri, Mehmet Şimşek'in ortodoks ekonomi politikalarına açık bir profil sergilemesinin ve Hafize Gaye Erkan'ın finans sektöründeki deneyiminin, daha ortodoks bir politika izlenmesi beklentilerini artırdığını vurguladı.
Raporda ayrıca enflasyonun Türk ekonomisinin önemli bir zorluk olarak kalmaya devam edeceği ifade edildi. Deutsche Bank, deprem etkisi, arz-talep dengesizliği, asgari ücret artışları ve son dönemde TL'deki değer kaybı gibi faktörlerin manşet enflasyonu yıl sonunda yüzde 50'ye yaklaştırabileceği öngörüsünde bulundu.
Banka, TCMB'nin faiz artırımları konusunda agresif olmasını ancak aşırıya kaçmamasının beklediğini belirtti. Raporda, politika faizi ile ilgili beklentiler de yer aldı. İlk senaryoda politika faizinin hızlı bir şekilde yüzde 25'e yükseltilebileceği ifade edilirken, ikinci senaryoda Haziran ve Temmuz aylarında üst üste faiz artışlarının yaşanabileceği ve faizin önce yüzde 18-20 civarına, ardından Temmuz'da yüzde 25 seviyesine çıkabileceği öngörüldü. Raporda, faiz artışlarının devamı konusunda belirsizlik olduğu ve TL'nin hareketi ile portföy akışlarının etkili olacağı da vurgulandı. Ayrıca, faizin yüzde 30'un üzerine çıkma ihtimalinin de göz ardı edilmediği belirtildi.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video