Nisan 28, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

BU HAFTA PİYASALARIN TAKİP EDECEĞİ 4 GELİŞME

hafta

Geçtiğimiz hafta merkez bankası kararlarıyla hayli yoğun bir gündemi geride bırakan piyasalar, nispeten sakin geçecek bu hafta 4 önemli gelişmeyi takip edecek.

Fed konuşmaları ve işsizlik başvuruları

Geçtiğimiz hafta kasım ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısını gerçekleştiren Amerikan Merkez Bankası (Fed), toplantı sonrasında politika faizini piyasa beklentilerine paralel biçimde son 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 – 5,50 bandında sabit bırakma kararı alırken bu kararda yükselen jeopolitik riskler, tahvil faizlerinin artması ve ekonomik aktivitenin güçlü seyretmesi gibi nedenler etkili olmuştu.

Fed kararı öncesinde 107 seviyesinin üzerinde seyreden dolar endeksi ise karar sonrasında gerilemeye başlamıştı. Doların son aylardaki en kötü performansını izlediğimiz geçen hafta dolar endeksi, perşembe günü 106 seviyesine, cuma günü ise 105 seviyesine dek düştü. Dolardaki düşüş ile desteklenen ons altın ise haftanın son işlem gününde açıklanan tarım dışı istihdam verileri sonrasında 2000 dolar seviyesine dek yükseldi. Ancak 2 bin dolar seviyesini test eden ons altın yeni haftaya düşüşle başladı.

Dolar endeksindeki gerileme ile birlikte piyasalarda risk iştahı da artarken lider kripto para birimi Bitcoin, geçtiğimiz hafta 35 bin dolar direncini test etti. Bu seviyenin üzerinde kalıcı olmayı başaramayan Bitcoin, 35 bin sınırına yakın işlem görmeye devam ediyor.

Bu gelişmelerin ardından yeni haftada piyasalar ise öncelikli olarak Fed yetkililerinin konuşmalarını takip edecek.

Salı günü Fed Guvernörü Christopher J. Waller, salı ve çarşamba günleri New York Fed Başkanı John C. Williams, çarşamba ve perşembe günü ise Fed Başkanı Jerome Powell konuşma gerçekleştirecek. Piyasalar, bu konuşmalardan Fed’in sonraki hamleleri hakkında tahminlerde bulunmaya çalışacak. Perşembe günü ayrıca işsizlik haklarından yararlanma başvuruları da açıklanacak. 217 bin olan önceki verinin bu hafta 215 bine gerilemesi bekleniyor.

Euro Bölgesi PMI ve Almanya TÜFE

Resesyon korkularının yeniden alevlendiği Euro Bölgesi ekonomisinde bu hafta takip edilecek en önemli veriler pazartesi günü açıklanacak olan satın alma müdürleri endeksi (PMI) verileri ikinci okumaları olacak. Eylül ayında 47,2 seviyesinde açıklanan ve ekim ayı ilk okumasında 46,5 seviyesine gerilediği belirlenen S&P Global Bileşik PMI verisinin ikinci okumada da aynı seviyede kalması bekleniyor. Benzer biçimde eylül ayında 48,7 olan ve ekim ayı ilk okumasında 47,8’ye gerileyen Hizmet PMI verisinin de ikinci okumada aynı seviyede kalması bekleniyor. Salı günü ekim ayı ilk okuması açıklanacak olan İnşaat PMI verisinin ise 43,6’dan 44,4’e yükselmesi bekleniyor.

Perşembe akşamı Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın gerçekleştireceği açıklamalar da piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Ayrıca, çarşamba günü Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi olan Almanya’da ekim ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisinin ikinci okunması açıklanacak. Verinin ilk okumada olduğu gibi yüzde 3,8 olarak açıklanması bekleniyor. Piyasalar ayrıca enflasyon verileriyle birlikte geçtiğimiz hafta güçlü bir görüntü çizen ve 1,07 seviyesinin üzerine çıkan euro/dolar çaprazının bu hafta nasıl bir performans sergileyeceğini takip edecek.

İngiltere büyüme verisi

Haftanın son iş gününde İngiltere’de gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verileri açıklanacak. Piyasalar, ağustos ayında yüzde 0,2 olan aylık GSYH’nin eylül ayında yüzde eksi 0,1 olmasını bekliyor. Önceki dönem yüzde 0,2 olarak açıklanan çeyreklik GSYH’nin de yüzde eksi 0,1 seviyesine inmesi beklenirken önceki dönem yüzde 0,6 olarak açıklanan yıllık GSYH’nin ise yüzde 0,5’e inmesi bekleniyor.

Türkiye eylül ayı işsizlik verisi

Yurt içi piyasada ise ekonomi gündemi bu hafta nispeten sakin geçecek. Bu sakin haftada yatırımcılar jeopolitik gelişmelere, siyasi açıklamalara ve diğer dış verilere daha çok odaklanabilir. Bu hafta Türkiye’de en merakla beklenen veri ise cuma günü açıklanacak eylül ayı işsizlik verisi olacak. Ağustos ayında yüzde 9,2 olan verinin eylül ayında da aynı seviyede kalması bekleniyor.

KAYNAK

Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video