Mayıs 17, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem

2023 NOBEL EKONOMİ ÖDÜLÜ’NÜN KAZANANI

Ekonomi

2023 Nobel Ekonomi Ödülü’nü kadınların iş gücündeki yerine yönelik yaptığı çalışmaların desteğiyle ABD’li Claudia Goldin kazandı.

Nobel Ekonomi Ödülü olarak bilinen Alfred Nobel anısına verilen Sveriges Riksbank İktisadi Bilimler Ödülü’nü kazanan isim belli oldu.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nden açıklanan duyuru kapsamında, Alfred Nobel anısına verilen 2023 Sveriges Riksbank İktisadi Bilimler Ödülü’nü ABD’li Claudia Goldin kazandı.

Claudia Goldin kimdir?

Claudia Goldin, 1946 yılında New York’ta doğdu. Lisans eğitimini Cornell Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra doktora derecesini Gary Becker ve Jacob Mincer gibi önemli ekonomistlerin gözetiminde Chicago Üniversitesi’nden aldı.

İş gücü ekonomisi, eğitim ekonomisi ve cinsiyet eşitsizliği gibi konulara odaklanan Goldin, özellikle kadınların iş gücüne katılımını, iş piyasalarındaki eşitsizlikleri ve eğitim fırsatlarını incelemektedir.

Goldin’in çalışmaları ayrıca meslekler arasındaki ücret eşitsizliklerini açıklamak için cinsiyet farklılıklarını da vurgulamaktadır.

77 yaşındaki Goldin’in eşitsizlik ve kadınların istihdama katılımına ilişkin araştırmaları da bu yılki ödülü almasında önemli rol oynamıştır.

Öte yandan çalışma ekonomisi alanında uzman bir isim olan Goldin, 1969 yılından bu yana ekonomi dalında verilen ödülü kazanan üçüncü kadın olmuştur.

Geçtiğimiz yılın kazananı kimler olmuştu?

Geçtiğimiz yıl ödülü “Bankalar ve finansal krizler konusundaki araştırmalarından” ötürü Amerikalı ekonomistler Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond ve Philip H. Dybvig kazanmıştı.

KAYNAK

Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video