GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ
Ne Oldu?
*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 2.479 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 16 kişi olduğu açıklandı. *Dış finansman sağlanmasına ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelikte değişiklik yapıldı. Yönetmeliğe "Hazine geri ödeme garantisinin %100 olarak sağlanması esastır" ifadesi eklendi. *Beyaz Saray, ABD ve Rusya arasındaki tutuklu takasından dolayı Türkiye'ye teşekkür etti. *Japonya Merkez Bankası, para politikasında değişiklik yapmadı. *ABD'nin Trablus Büyükelçiliği, Libya'daki önemli petrol sahalarının kapatılmasından derin endişe duyulduğunu belirterek, üretimin bir an önce yeniden başlaması çağrısında bulundu. Ne Olacak?
*TCMB II. Enflasyon Raporu Toplantısı bugün yapılacak. *Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün ve yarın Suudi Arabistan'ı ziyaret edecek. *Fransa, 2 Mayıs'ta Rusya'nın gaz arzı konusunda AB enerji toplantısına ev sahipliği yapacak. *Almanya’da Öncü TÜFE, ABD’de öncü GSYH ve İşsizlik Başvuruları açıklanacak. *Meksika, gıda fiyatlarını düşürmeyi hedefleyen enflasyon planını önümüzdeki hafta açıklayacak.
EURUSD
Son zamanlarda piyasalar FED’in atabileceği adımlara odaklanıyor ve Mayıs’ın 4’ünde gerçekleşecek toplantı sonrasında FED’in 50 baz puanlık faiz artışı gerçekleştireceği beklentileri oldukça yüksek. Bununla birlikte 75 baz puanlık faiz artışının ise imkansız olmadığı belirtiliyor. Bunlarla birlikte dolar endeksi değer kazanımlarını sürdürürken, bu durum EURUSD paritesinde baskılar yaşanmasına neden oluyor. Diğer yandan küresel bazdaki gelişmelerde yakından izleniyor. Rusya’nın Bulgaristan ve Polonya’ya ruble ile ödeme yapmadıkları gerekçesiyle doğal gaz sevkiyatını tamamen durdurması Euro üzerindeki baskıların artmasına neden oldu. Bu gelişmeler ile birlikte EURUSD paritesi yaklaşık olarak son 5 yılın en düşük seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Her ne kadar yıl içerisinde Avrupa Merkez Bankası’ndan faiz artış beklentileri oluşsa da; son gelişmeler Euro varlıklarında baskıları artırdı. Yeni günde piyasalar 11:00’da ECB Raporu, 15:00’da ise Almanya’dan gelecek olan TÜFE verisini takip edecek. 15:30’da ise ABD kanadında GSYİH ve İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları küresel bazda dolar endeksinde volatilitenin artmasına neden olacaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.05647 – 1.06579 – 1.07696 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.04618 – 1.03391 – 1.02205 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Haftaya 14.71 seviyelerinden başlayan USDTRY paritesi hafta içerisinde sınırlı yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bu hareketlenmeler ile birlikte 14.83 seviyeleri test edildi. Yeni günde ise aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Diğer yandan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İstanbul Sanayi Odası Nisan ayı olağan meclis toplantısında açıklamalarda bulundu. Nebati; yeni teşvik paketinde faizi yüzde 9’a kadar düşüreceklerini belirtti. Ek olarak Nebati; kur korumalı mevduat ürünü katkısıyla döviz kurunda istikrarın sağlandığını açıklamalarına ekledi. Yeni günde piyasalar ABD kanadından gelecek olan ekonomik verileri takip edecek. 15:30’da gelecek olan GSYİH ve İşsizlik Haklarından Yararlanma Bşv. verileri ile birlikte dolar endeksinde volatilite oldukça artacaktır. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 14.85 – 15.00 – 15.15 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.70 – 14.60 – 14.50 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Ons altın bu haftanın başından beri yaklaşık olarak %2.50 üzerinde düşüş sergiledi. Haftaya 1930 seviyesinde başlayan altın, bu sabah saatlerinde 1880 dolar seviyelerine kadar aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Kremlin Sarayı’nda görüştü ve savaş seyri ile ilgili barış yönünde mesajlar verdi. Putin; devam eden askeri operasyona rağmen, diplomatik olarak anlaşmaya varabileceğimizi umduğumuzu bildirmek isterim. Müzakereler yapıyoruz ve onları reddetmiyoruz açıklamasında bulundu. Bu barış yönlü açıklama piyasalar açısından bir miktar iyimser karşılandı. Diğer taraftan Fed’in agrasif sıkılaşma politikası altın kanadında bir başka baskı unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Toplantı 3-4 Mayıs’ta gerçekleşecek ve banka kararını 4 Mayıs’ta açıklayacak. Beklenti FED’in 50 baz puanlık faiz artışı yönünde ağırlık kazanmış durumda. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1890 – 1920 – 1945 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1870 – 1845 – 1815 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Leave feedback about this