GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ
Ne Oldu? *Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "İç tasarruflarımızı, ihracatımızı, turizm gelirlerimizi arttırdıkça, döviz kazandırıcı faaliyetlerimizi geliştirdikçe, kur da daha sağlıklı bir zemine kavuşmuş olacaktır." dedi. *WSJ haberine göre Fed ve SEC, SVB ile ilgili Goldman Sachs hakkında inceleme başlattı. *Interfax haberine göre Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye'ye bir ziyaret planlıyor. *TBMM, 1 Temmuz'da çalışma süresini tamamlayarak tatile girecekti. Ancak, TBMM'nin çalışmalarına devam etme kararı verildi. *Fitch, ABD'de tüketici harcamalarında coronavirüs salgını nedeniyle oluşan fazla tasarrufların sağladığı artışın muhtemelen azalacağını bildirdi. *Rusya Enerji Bakan Yardımcısı: Rusya'nın OPEC+'nın petrol üretimi kotasını ayarlamasına itirazı yok. *ABD: Kremlin'in petrol vergisi değişiklikleri Rusya'nın ham petrol üretim kapasitesini olumsuz etkileyecek.
Ne Olacak? *Yurt içinde Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlanacak. *Euro Bölgesi’nde TÜFE verisi ön planda olacak. *ABD Dışişleri Bakanı Blinken 18 Haziran'da Pekin'e gidecek. *Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısı 19 Haziran’da yapılacak. *Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in bugün bankalarla bir araya gelmesi bekleniyor.
EUR/USD
EURUSD paritesinde yükseliş takip ediliyor. Euro Bölgesi'nde dün ECB faiz kararı takip edildi. ECB, sürpriz yapmayarak 25 baz puan faiz artırımına giderek faiz oranını %4'e yükseltti. Karar sonrasında açıklamalarda bulunan ECB Başkanı Lagarde, enflasyonun hala yüksek olduğunu, büyümenin zayıf kalacağını, faiz kararlarında verilere bağlı olacaklarını ve Temmuz toplantısında da 25 baz puanlık artırımı değerlendirdiklerini ifade etti. Lagarde'ın şahin tonuyla Euro değer kazandı. ABD tarafında ise Fed faiz kararı ve Powell'ın açıklamaları sindirilirken yoğun veri takvimi takip edildi. ABD'de perakende satışlar %1,6 ile değişmezken sanayi üretimi %0,1 artış beklentisinin altında kalarak %0,2 daraldı. Bugün Euro Bölgesi'nde enflasyon verisi takip edilebilir.
Destekler: 1.0912 - 1.0870 - 1.0830 Dirençler: 1.0963 - 1.1005 - 1.1036
USD/TRY
Dolar/TL’de denge arayışı öne çıkıyor. Yurt içinde dün bütçe dengesi takip edildi. Buna göre bütçe dengesi 118,9 milyar fazla verdi. Geçen ay bütçe dengesi 132,5 milyar açık vermişti. Bugün ise piyasa katılımcıları anketi odakta olacak. Raporda yıl sonuna ilişkin enflasyon beklentisi önem arz edecek. Diğer yandan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'in bugün bankalarla gerçekleştireceği toplantı fiyatlamalarda belirleyici olabilir. ABD tarafında ise Fed faiz kararı ve Powell'ın açıklamaları sindirilirken yoğun veri takvimi takip edildi. ABD'de perakende satışlar %1,6 ile değişmezken sanayi üretimi %0,1 artış beklentisinin altında kalarak %0,2 daraldı. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları da yatay seyrederek yüksek seviyelerde kalmaya devam etti.
Destekler: 23.50 - 23.32 - 23.18 Dirençler: 23.65 - 23.78 - 23.95
XAU/USD
Ons altın dar bantta fiyatlanmaya devam ediyor. Küresel piyasalar Fed kararını ve Fed Başkanı Powell’ın şahin açıklamalarını sindirirken yoğun veri gündemi odakta kalmaya devam ediyor. Dün ECB faiz kararı takip edildi, buna göre ECB beklentilere paralel 25 baz puan faiz artırırken temmuz toplantısında da faiz artırım sinyali verdi. Asya piyasalarında ise bugün Japonya Merkez Bankası beklenildiği gibi faiz oranında değişikliğe gitmeyerek faiz oranını %-0,1’de tuttu. ABD’de de dün açıklanan perakende satışlar, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı gibi verilerin ekonomik yavaşlamaya işaret etmesi küresel risk iştahını baskılıyor. Önümüzdeki hafta açıklanacak PMI verileri küresel ekonomik görünüme ilişkin ipucu sunabilir.
Destekler: 1936 - 1918 - 1907 Dirençler: 1956 - 1969 - 1985
BRENT
Brent petrol sınırlı yükselişi sonrasında yatay hareket ediyor. Petrol fiyatları Fed faiz kararı ve sonrasında Fed Başkanı Powell’ın şahin açıklamalarıyla baskılanmıştı. Buna göre Powell, yıl sonuna kadar iki faiz artırımı daha sinyali vermişti. Dün ise ABD’de veri takvimi yoğundu. Ülkede sanayi üretimi aylık bazda %0,1 artış beklentisinin altında %0,2 daralma gösterirken kapasite kullanım oranı da hafif gerileyerek %79,6’ya düştü. Ekonomik aktivitenin yavaşlaması talebin azalacağı öngörüsüyle petrol fiyatlarını geri çekiyor. Asya piyasalarında ise Japonya Merkez Bankası konsensüs beklentiye paralel faiz oranında değişikliğe gitmedi. Önümüzdeki hafta Çin ve ABD’deki resmi tatiller seyahat eden sayısının artmasına ve petrol talebinin desteklenmesine yardımcı olabilir.
Destekler: 74.54 - 73.59 - 72.68 Dirençler: 75.68 - 76.53 - 77.43
KÜRESEL ENDEKSLER
ABD endeksleri dünü pozitif tamamladı. Dow Jones %1,3, S&P500 %1,2 ve Nasdaq %1,1 değer kazandı. Bu sabah ise ABD vadelilerde pozitif görünüm korunuyor. Asya piyasaları da günü pozitif tamamlamaya hazırlanıyor.
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Leave feedback about this