GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ
*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 1.608 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 7 kişi olduğu açıklandı.
*İsveç Başbakanı Andersson Türkiye ile iş birliğini artırmak istediklerini söyledi.
*Yunanistan Başbakanı Miçotakis, ABD Kongresinden Türkiye'ye yapılacak muhtemel silah satışlarında Doğu Akdeniz'deki durumu göz önünde bulundurmasını istedi.
*Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: ABD ile ilişkilerimizdeki yaşadığımız sorunları çözmek istiyoruz. Liderler düzeyinde de yine bu çerçevede bu yıl içinde görüşme gerçekleştirmeyi umut ediyoruz.
*Fed Başkanı Powell, enflasyon düşene kadar para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceklerini, enflasyonun düştüğüne dair net ve ikna edici kanıtlar görmemeleri halinde daha agresif hareket etmeyi düşünmelerinin gerekeceğini ifade etti.
*AB, Finlandiya ve İsveç'in NATO başvurusuna desteğini yineledi.
*Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Podolyak, ülkesi ile Rusya arasındaki heyetler arası müzakere sürecinin askıya alındığını söyledi.
*Fed St. Louis Başkanı Bullard, Avrupa ve Çin kaynaklı risklere rağmen Fed'in enflasyonu soğutmak için iyi bir planı olduğunu kaydetti.
*ABD Hazine Bakanı Yellen: Rus petrolüne tarife, kademeli petrol ambargosu ile birleştirilebilir.
*Japonya ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış bazda %1 daraldı.
*Çekya Dışişleri Bakanı Lipavsky, Macaristan'ın, Rusya'dan petrol alınmasını yasaklamayı planlayan AB Komisyonunun yeni yaptırım paketine yönelik tutumunu eleştirdi.
EURUSD
Son haftalarda gerek Avrupa Merkez Başkanı Lagarde’ın açıklamaları; gerek AMB yetkililerinden gelen yorumlar ile birlikte piyasalarda bankanın Temmuz ayında ilk sıkılaşma adımı atabileceği beklentileri oluşmuş ve bu adımın 25 baz puan olabileceği beklentisi ağırlık kazanmıştı. Bu konuda son olarak AMB Yönetim Kurulu Üyesi Klaas Knot açıklamalarda bulundu. Knott; Temmuz ayında 25 baz puanlık faiz artışından yana olduğunu fakat gerektiği taktirde daha yüksek oranda bir artışında imkansız olmadığını dile getirdi. Böylelikle Knot, 50 baz puanlık faiz artışını gündeme getiren ilk isim oldu. Bu gelişmeler ile birlikte piyasalar yeni günde TSİ 12:00’da Euro bölgesinden gelecek olan TÜFE verisini takip edecek. Son gelen veriler ile birlikte bölgede enflasyonun rekor yüksek seviyelerde devam ettiği görülmüş ve gözler Avrupa Merkez Bankası’na çevrilmişti. Enflasyonun yüksek seyrinin devam etmesi bankaya sıkılaşma adımı atması konusunda baskı yapmaya devam edebilir. Bu sebeple veri ile birlikte Euro varlıklarında volatilite artacaktır. EURUSD paritesini haftanın üçüncü işlem gününde teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.06343 – 1.07549 – 1.09239 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.04669 – 1.03391 – 1.02220 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
İçerisinde bulunduğumuz haftaya 15.47 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi, hafta içerisinde yukarı yönlü hareketlenmelerine devam etti. Bu hareketlenmeler ile birlikte parite haftanın üçüncü işlem gününe 15.80 seviyelerinde başlangıç yaptı. Yaklaşık olarak 1 buçuk hafta öncesine kadar volatilitesi düşük ve 14.5 ile 15 bandı arasında fiyatlamalar gerçekleştiren parite geçtiğimiz haftaki yükseliş hareketlenmelerine bu haftanın ilk iki gününde de sınırlı devam etti. Türkiye’nin CDS performansına baktığımızda ise 5 yıllık CDS yaklaşık olarak son 14 yılın en yüksek seviyelerini test ediyor. Diğer yandan Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati açıklamalarda bulundu. Nebati; kur korumalı mevduat ve destekleyici enstürmanlar ile dövizdeki dalgalanmaların büyük oranda önüne geçildiğini, enflasyon beklentilerindeki katılığında önümüzdeki dönemde kırılmasının beraber sağlanacağını belirtti. Yeni günde piyasalar TSİ 15:30’da ABD kanadından gelecek olan İnşaat İzinleri verisini takip edecek. Veri ile birlikte dolar endeksinde volatilite bir miktar artacaktır. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 16.00 – 16.25 – 16.50 seviyeleri direnç noktaları olarak; 15.65 – 15.50 – 15.25 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Dün 1823 seviyelerinde açılış yapan ons altın, öğleden sonra 1835 seviyelerine kadar bir miktar toparlanma hareketleri gerçekleştirdi ve daha sonra %1’in üzerinde değer kaybederek günü 1813 seviyesinden kapattı. Dün gözler FED Başkanı Powell’ın açıklamalarındaydı. Fed Başkanı Powell yaptığı açıklamada; enflasyonun yüksekliğine vurgu yaparken, enflasyon düşene kadar faizi daha sert bir biçimde artıracaklarının altını çizdi ve enflasyon hedefi için %2’nin altını göstererek sıkı para politikasına devam edeceklerini belirtti. Powell aynı zamanda tedarik zincirindeki sıkıntılardan da bahsederek bu konunun piyasalara oldukça zarar verdiğini belirtti. Özetle bu açıklamalar sonrası Fed’in daha şahin sıkılaşma adımları atabileceği beklentileri oluştu ve bu durum herhangi bir faiz getirisi olmayan değerli metaller üzerinde baskılar oluşmasına neden oldu. Yeni güne 1813 seviyelerinden başlayan on altında piyasalar 15:30’da ABD kanadından gelecek olan İnşaat İzinleri verisini takip edecek. 12:00’da ise Euro bölgesinden gelecek olan enflasyon verisi günün bir diğer önemli ekonomik verisi olarak karşımıza çıkıyor. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1830 – 1850 – 1865 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1800 – 1785 – 1765 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.