Bazı öğrenciler arasında matematik dersine karşı ön yargı, beraberinde derse karşı korku ve ilgisizliği getiriyor. Sonucunda ise başarısızlık ortaya çıkıyor. Bu ön yargının slogan gibi yerleşmiş cümlesi ise ‘Bu benim gerçek hayatta ne işime yarayacak’ oluyor. Matematik öğretmeni İlknur Pınarcı, öğrencilere bu sorunun yanıtını, tasarladığı metaverse’te matematik serüveni yaşatarak veriyor. Pınarcı’nın öğrencileri matematik sorularının hayat pratikleri içinde nasıl karşılık bulduğunu sanal dünyada deneyimleyerek öğreniyor.
Bolu Yeniçağa Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde hem matematik öğretmenliği hem de okul müdürlüğü yapan İlknur Pınarcı, web 3 araçları ve ‘Metaverse’ teknolojisi üzerine çalışmaya 3 yıl önce başladı. Çalışmalarını matematikle birleştirmek için ise ilk adımı bir Avrupa Birliği girişimi olan e-Twinning projesi hazırlayarak attı ve öğrencilerine matematik sorularının gerçek hayattaki karşılığını göstermek için bir dijital evren oluşturdu. Bir buçuk yıldır matematik dersini metaverse üzerinden anlatan İlknur öğretmen öğrencileri üzerindeki gözlemlerini, çalışmalarının sonuçlarını ve son yıllarda çok tartışılan eğitim ve teknoloji ilişkisini şöyle anlattı:
BAĞ KURAMADIKLARI İÇİN YÜZDE 30’U KAYBEDİYORUZ
‘Matematik; soyut kavramlarla, kurallarla ve formüllerle dolu bir alan. Çocuğun bir şeyi sevebilmesi için önce zihninde anlamlandırması gerekiyor. Mesela türev, integral gibi konularla günlük yaşam arasında bir bağ kuramıyor. Bağ kuramayınca da ‘Bu benim gerçek hayatta ne işime yaracak’ diyor. İşte tam bu noktada küçük yaşta yani daha derse giriş aşamasında çocuklar arasında yüzde 30 oranında bir eleme yaşıyoruz. Çünkü beyin anlamlandıramadığı zaman diğer basamaklara geçemiyor. Burada gelişen teknoloji imdadımıza yetişti.
MATEMATİK BURALARDA İŞE YARAYACAK
Matematik ve geometride, konunun günlük yaşamdaki yerini sanal alanda tasarladım. Eğitim senaryolarını metaverse'te inşa ettim. Mesela en büyük ortak bölen (EBOB) ve en küçük ortak kat (EKOK) konusunda klasik sorular vardır. Bir arsanın etrafını ağaçlandırmakla ilgili soru buna örnektir. Bu soru için bir arazi oluşturduk. Yaşlı bir amcayı o tarlanın başına koyduk. Bu amca avatarıyla oradaki öğrenciden yardım istiyor. ‘Alanın boyutları şu, tarlamı ağaçlandırmak istiyorum, eşit aralıklarla dikeceğim, bunun da maliyetini en aza indirmek istiyorum. Kaç fidan almam gerekir?’ diye soruyor. Bir hastane ortamında doktor, hemşire ve hizmet personelinin nöbet günlerinin tekrar ne zaman çakışacağıyla ilgili başka soruda bu kez EKOK’la karşılaşıyoruz. Bu gibi örneklerle çocuk konunun gerçek hayatta karşılığı olduğunu net bir şekilde anlıyor. Ve o ön yargı kırılıyor.
İLGİ ARTTI, SIRA AKADEMİK BAŞARIDA
e-Twinning projesiyle 9 farklı ilden 10 matematik öğretmeni ve İspanya, Romanya, Moldova ve Ürdün olmak üzere 4 ülkeden 5 yabancı öğretmene eğitim verdik. Daha sonra MEB’in ‘Matematik Seferberliği’ çerçevesinde yürütülen ‘Meta-Mat’ projesi kapsamında, bu öğretmenler tarafından 13 farklı okuldan seçilmiş 57 öğrenciye de bu eğitim yöntemini uyguladık. Öğrenciler üzerinde yaptığımız ‘Matematik Tutum Ölçeği’ sonuçlarına göre 5 üzerinden 2 olan derse karşı ilginin, 4’e yükseldiğini gördük. Yani çocuklar bu şekilde sunulan matematiği sevdi. İlgiyi sağladık, şimdi yöntemin akademik başarıya etkilerini ölçeceğiz.
ÇOCUKLARDA MERAK UYANDIRIYOR
Pandemide alıştığımız internet araçlarıyla eğitim öğretimi uzaktan sürdürdük. Metaverse uzun yıllardır var ama eğitime entegrasyonu daha çok yeni başladı, iyi analiz etmek lazım. Eğitimde kullanacağımız aracın ne olduğunu bilmek çok önemli. Açıkçası lisedeki öğrencilerin bu alanı çok fazla talep ettiklerini biliyorum. VR gözlükleri takmak, o dünyaya dahil olmak, neyle karşılaşacaklarını bilmemek çocukta önce bir merak uyandırıyor. Laboratuvarımızı ve bu modeli diğer okullardan misafir öğrencilerimize de sunuyoruz. Öğretmenlerin de teknolojiyle ilişkilerini artırması gerekiyor.”
Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.