Aralık 22, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Metaverse

ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK (AR), SANAL GERÇEKLİK (VR) VE METAVERSE

artırılmış

90 Saniye’de artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR) ve metaverse kavramlarını açıklıyoruz. 

Kısa içerik formatımız 90 Saniye'de artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR) ve metaverse kavramlarını açıklıyoruz. Yazıyı okumaya başlamadan önce Web3 hakkında daha fazla bilgi edinmek için Web3 Nedir? , Web3 SözlüğüWeb3'e nereden başlamalı? ve Akıllı sözleşmeler nasıl çalışır? başlıklı bölümleri inceleyebilirsiniz.

Artırılmış gerçeklik (AR) nedir? 

Aslında pek çoğumuz artırılmış gerçeklik teknolojisine Instagram, Snapchat ve TikTok filtrelerinden aşinayız. Artırılmış gerçeklik (AR), gerçek dünyanın üzerine grafikler ve ses efektleri gibi sanal içerikleri ekliyor. Böylece kullanıcılar etrafındakilerle ilgili daha fazla bilgi edinebilirken, sanal ürün deneme gibi farklı alanlarda yenilikçi bir deneyim yaşamış olur. Artırılmış gerçeklik deneyimlerine cep telefonları, tabletler veya akıllı gözlükler gibi diğer taşınabilir cihazlar aracılığıyla erişmek mümkün.
Artırılmış gerçekliğin, gerçek dünya ile sanal dünya arasında bir köprü görevi gördüğünü söyleyebiliriz. Kullanıcılar, bir yandan gerçek dünyayı algılarken, diğer yandan gerçekliğin üzerine eklenen AR teknolojisi sayesinde bilgi ve etkileşim açısından zengin bir deneyim yaşar. Örnek vermek gerekirse, bir sergi ziyaretinde, mobil uygulama üzerinden gerçek dünyayı görüntülerken, ekran üzerinde sanal bir katmanla bilgiler, açıklamalar veya interaktif öğeleri de görüntüleyebilirsiniz. 
Artırılmış gerçeklik teknolojisi, eğitim, sağlık ve perakende alanlarında kolayca uygulanabilir. Öğrencilerin eğitiminde oyunlaştırma katmanı ekleyen artırılmış gerçeklik, sanal ürün deneme ile perakende sektöründe satın alma deneyimini çok daha farklı bir boyuta taşıyabilir.
@webrazzi

♬ orijinal ses – Webrazzi

Sanal gerçeklik (VR) nedir? 

Artırılmış gerçeklikten farklı olarak kullanıcıları tamamen farklı bir sanal ortama taşıyan sanal gerçeklik (VR) ise görsel, işitsel ve bazen dokunsal algıları manipüle ederek kullanıcılara etkileşimli bir deneyim sunar. Sanal gerçekliğe erişebilmek için genellikle bir sanal gerçeklik başlığı, gözlük veya kimi zaman el kontrol cihazları gibi özel donanım ve yazılımlara ihtiyaç duyulur. 
Kullanıcılar, sanal gerçeklik teknolojisi ile gerçek dünyadan soyutlanarak tamamen sanal bir ortamda bulunma hissi yaşar. Sanal gerçeklik başlığı aracılığıyla yaşanan bu deneyim, kullanıcının etrafındaki dünyadan bağımsız olarak gelişir. Başlıktaki gözlükler, kullanıcının görüş alanını tamamen kaplayacak şekilde sanal dünyayı gösterir. Bununla beraber ses ve haptik geri bildirimler de kullanıcının etrafını saran sanal dünyanın bir parçası olmasını sağlar.
Sanal gerçekliğin, eğlence sektörü, eğitim ve sağlık sektörü dahil olmak üzere pek çok alanda gerçeğe yakın bir deneyim sunduğunu belirtelim. Örnek vermek gerekirse, VR başlıklarıyla uyumlu, dikkat çeken 4 farklı oyun Superhot VR, Rez: Infinite, Tetris Effect: Connected ve Beat Saber’ı sizlerle paylaşmıştık. Eğitim alanında öne çıkan örneklere baktığımızda, VR oyunuyla matematik öğreten Prisms VR ve kurumsal iş eğitimlerini VR ile birleştiren Gemba‘yı görmekteyiz. VR temelli bilişsel davranış terapi platformu Floreo ise sağlık alanında VR kullanımı için güzel bir örnek. 

Metaverse nedir? 

Özellikle Mark Zuckerberg'in "Metaverse şirketi olmak istiyoruz." açıklaması ve akabinde Facebook'un ismini bu vizyona uygun olacak şekilde "Meta" olarak değiştirmesiyle"Metaverse" kavramı hayatımızda daha fazla yer kaplamaya başladı. 
Metaverse, geniş kapsamda ölçeklenebilir, gerçek zamanlı etkileşime odaklanan birbirine bağlı sanal dünyalar bütünüdür. Bu sanal dünyalar bütününde, insanlar iş toplantıları gerçekleştirebilir, konser ya da oyun gibi sosyal etkinliklere katılabilir, birbirleriyle sosyal etkileşimlerde bulunabilir ve kendi ortamlarını yaratabilir. Yani Roblox, Fortnite, Horizon Worlds, Decentraland ve The Sandbox'ın birbiri içine geçen bir yapıda faaliyet gösterdiğini düşünün. 
Özetle Metaverse, sanal ve gerçek dünyanın birleştiği, geniş ölçekte etkileşimli bir sanal dünya olarak tanımlanabilir. Bu kavram, kullanıcıların sanal ortamlarda blok zincir, 3D grafikler, yapay zeka, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik gibi teknolojilerle etkileşime girebildiği bir geleceği temsil eder. 
Metaverse kavramı, bilim kurgu romanlarından ve filmlerden ilham alsa da, günümüzde pek çok girişim bu kavramı gerçeğe dönüştürmek için önemli adımlar atıyor. Örneğin, oyunlaştırılmış dijital dünyalar, blok zincir tabanlı oyun girişimleri ve sanal gerçeklik platformları, insanların sanal ortamlarda etkileşime geçebildiği başlangıç noktalarıdır. Ancak metaverse, bu deneyimleri genişleterek, farklı platformlar arasında bağlantılar kurarak ve tek bir sanal dünya yaratma vizyonunu taşır.
Metaverse'ün çeşitli sektörlerde uygulama alanlarına baktığımızda, öğrencilerin interaktif bir şekilde dersleri deneyimlemesi, iş dünyasında sanal toplantılar ve müşterek çalışma, sanat ve eğlence alanlarında yeni deneyimler sunmak gibi kullanım senaryolarından bahsetmek mümkün. 
90 Saniye ile Web3'ün temel kavramlarını açıklamaya devam edeceğiz. 90 Saniye içeriklerimizi Instagram ve TikTok hesaplarımız üzerinden paylaşacağız. Dilerseniz hem bizi Instagram ve TikTok hesaplarımız üzerinden takip edebilir hem de 90 Saniye içeriklerini izleyebilirsiniz. "90 Saniye'de anlatıyoruz: Artırılmış gerçeklik (AR) , sanal gerçeklik (VR) ve metaverse nedir?" videomuza Instagram için buradan, TikTok için ise buradan ulaşabilirsiniz. İyi seyirler.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video