Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Anadolu Ajansı’na verdiği röportajda kripto varlıklara yönelik yasal düzenleme çalışmalarının son aşamaya geldiğini açıkladı. Bakan Şimşek, “Kripto varlık düzenlemesiyle temel hedefimiz, bu alandaki güveni artırmak ve ortaya çıkabilecek riskleri bertaraf etmek” dedi.
Merkez Bankası ve MASAK'ın mevcut düzenlemelerine değinen Şimşek, bu düzenlemelerin bilgi sahibi olma konusunda önemli bir adım olduğunu ancak daha fazla adım atılması gerektiğini ifade etti ve dünya genelinde sektöre yönelik farklı uygulamalar ile uluslararası gelişmelerin yakından takip edildiğini bildirdi.
İkincil bir düzenleme gerekiyor
Yapılan düzenleme çalışmalarında kripto varlıklar için kapsayıcı tanımların yapıldığını ve bu tanımların uluslararası standartlara uygun olduğunu belirtildi. SPK'nın lisans vereceği kripto varlık alım-satım platformlarına asgari faaliyet şartları getirileceğini açıklayan Maliye Bakanı, faaliyet şartlarının detaylarının ikincil bir düzenlemeyle belirleneceğini ifade etti. Yasal düzenleme taslağında kripto varlık ihracı konusuna da değinen Şimşek, SPK'ya yetki verilerek sermaye piyasası araçlarının kripto varlık olarak ihracına imkan tanınacağını söyledi. Ayrıca, blok zinciri teknolojilerini geliştiren kişilere kripto varlıklarının kitle fonlaması yöntemiyle satış yapabilme yetkisi de düzenleme kapsamında yer alacak. Şimşek, verginin düzenleme aşamasında odak noktası olmadığını ve konunun ayrıca çalışılacağını belirtti. Platformlarda listelenen kripto varlıklara müdahale edilmemesi prensibini benimseyen Şimşek, yazılı prosedürler oluşturularak SPK'nın müdahale yetkisinin belirleneceğini açıkladı. Düzenlemenin Türkiye'nin FATF'nin gri listesinden çıkmasına katkı sağlamasıyla ilgili Şimşek, ülkenin "Kısmi uyumlu" olarak değerlendirildiği bölümün teknik standartlarla ilgili olduğunu ve düzenlemeyle bu eleştirilerin bertaraf edilerek "Kısmi uyumlu" kategorisinden çıkılacağını belirtti. Maliye Bakanı, düzenlemelerin amacına dair, "Kripto varlık düzenlemesiyle temel hedefimiz bu alanı daha güvenli hale getirmek ve ortaya çıkabilecek riskleri bertaraf etmek. Yaklaşımımız kısıtlayıcı değil, belirsizlikleri ortadan kaldırmak ve olası riskleri kontrol altına almak üzerine kurulu. Aynı zamanda da blok zinciri teknolojisi ve kripto varlık ekosisteminin gelişmesinin önünü de açmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Kripto varlıklara yönelik kapsayıcı tanım
"Kripto varlık alım satım platformlarına SPK tarafından lisans verilecek, finansal kuruluşlara benzer olarak asgari faaliyet şartları zorunluluğu getirilecek. Bunlar kurucu ve yöneticilere ilişkin şartlar, organizasyonel yükümlülükler, sermaye şartı, bilgi işlem altyapısı yükümlülükleri şeklinde olacak. Faaliyet şartlarının detayları ikincil düzenlemeyle belirlenecek. Tabi bu düzenlemeleri yaparken bazı tanımları da yapmak gerekiyor. Uluslararası düzenlemelerle uyumlu olacak şekilde kripto varlık, cüzdan, kripto varlık hizmet sağlayıcı, kripto varlık saklama hizmeti ve kripto varlık alım-satım platformu tanımlarına yer verildi. Taslağımızda kripto varlıklar geniş anlamda tanımlandı. Buna göre, kripto varlık, 'Dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak elektronik olarak oluşturulup saklanabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan ve değer veya hak ifade edebilen gayri maddi varlıklar' olarak tanımlandı. Belirli sınırlar dahilinde yapılacak tanımların ileride ortaya çıkabilecek farklı kripto varlıkları kapsamayabileceği değerlendirilerek, tanımın en kapsayıcı şekilde oluşturulması amaçlandı."
Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.