Alibaba’nın kurucularından Joe Tsai, aktif bir Web3 yatırımcısı ve bir ara şöyle bir tweet atmıştı: “Kriptoyu seviyorum.”
Alibaba salı günü, kurucularından biri olan Joseph Tsai’nin Eylül ayında başkanlık koltuğuna oturacağını açıkladı.
Eddie Yongming Wu’yu da CEO’luğa getiren bu koltuk değişimi, teknoloji hizmetlerini perakende bölümlerden ayırarak kendisini çoklu birimlere dönüştürecek yeni bir yapılanmayı da beraberinde getiriyor.
Ancak kripto sahipleri, Pekin’in kriptoya yavaş yavaş ısınmaya başladığı kanısına katılıyor olabilir çünkü Tsai kriptonun sözlü destekçisi ve aktif bir Web3 yatırımcısı.
Çin’de böyle birinin bu derece büyük bir şirketin başında olması, günü geldiğinde Alibaba’nın Web3’ün ve kriptonun yeni gerçekliğini benimsemek için kendisini yeniden konumlandırabileceğine işaret ediyor.
Joe Tsai Kriptoyu Seviyor
Tsai, Web3’e olan ilgisini ilk olarak Aralık 2021’de kısa bir tweet ile duyurdu: “Kriptoyu seviyorum.”
Tsai neyi kastettiğini o anda açıklamadı ancak bir sonraki yıl bu alanın aktif bir yatırımcısı haline geldi.
The South China Morning Post’un Ocak 2023 haberine göre, Tsai’nin aile ofisi olarak kullandığı Blue Pool Capital FTX’te bir azınlık hissedarıydı ve para toplama turlarının ikisine katıldı. Bu, o zamanlar bilinmiyordu ve mahkeme dökümanları ile ortaya çıktı.
Ancak Tsai, Polygon’un Şubat 2022 turu, Web3 fantezi sporları platforumu Fast Break Labs, ve NFT platformu Artifact Labs Mayıs 2023 turu (başkanlık yaptığı South China Morning Post’un bir yan ürünü) gibi daha çok bilinen yatırımlara da katıldı.
Tsai ayrıca Brooklyn Nets’in de sahibi ve önemli iki oyuncusu Kevin Durand ve Spencer Dinwiddie de kripto işine girdi. Kevin Durant 2021 yılında Dapper Labs ile yaptığı iki yıllık anlaşmanın yanı sıra Coinbase’i (COIN) tanıtmak için de bir anlaşma imzalarken, Dinwiddie işe giriş sözleşmesini tokenize etti ve CoinDesk’in Consensus konferansında bir konuşma yaptı.
Ama Çin Kriptoyu Seviyor Mu?
Bu sırada, Çin’in kriptoya ısınmaya başladığına dair inanç henüz görülmedi.
Şu anda biraz özerk olmanın tadını çıkaran ülkenin özel bir idari bölgesi Hong Kong, bölgede dijital varlıkların lisanslı ticaretine izin vermek için bir kripto kuralları listesi yayımladı.
Eleştirmenler, bu kuralların fazlasıyla kısıtlayıcı olduğunu ve piyasayı en ciddi kurumlar için bir geçit haline getireceğini söylüyor.
Hong Kong’un Bitcoin Derneği ortak kurucusu ve başkanı Leo Weese, CoinDesk’e şunları söyledi: “Hong Kong’un sistemi bugünkü haliyle oldukça cazibesiz. Piyasa küçük ve test edilmemiş, banka ortaklıkları mevcut değil, ürünler oldukça kısıtlanmış halde.”
Hong Kong’un Para Otoritesi, kripto müşterileri getirmeleri için finanstaki bazı büyük isimlere baskı yapmak zorunda kaldığı için bankalar bu işe katılmakta isteksiz duruyor.
Ülkenin geri kalanında, kriptoya sahip olmadıkları sürece blok zincirdeki dijital varlıklara yönelik bir benimseme var.
Örneğin, herhangi bir şüpheli özelliği bulunmayan NFT’lere izin veriliyor. Alibaba’nın Alipay’i, 2021 yılında, kullanıcının elinde 180 gün boyunca tutmadığı NFT’lerin satışına kısıtlama getirmişti.
Pekin’in kendisi Web3’ü; yapay zekâ, blok zincir, daha hızlı bilgisayar çipleri ve daha dayanıklı ağlar tarafından güçlendirilmiş bir internet olarak tanımlıyor. Kriptoyla eş anlamlı bir şeyden ziyade internetin üçüncü bir versiyonu olarak görüyor.
Alibaba bizim bilmediğimiz bir şeyi biliyor olabilir ve günü geldiğinde yönetici kadronun Çin’deki kriptoya hazır olmasını istiyor. Ya da sadece yöneticiler etrafında hareket eden ve kurucularından birini başa koyan bir şirket de olabilir.
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.