Finansal İstikrar Kurulu (FSB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi kripto sektörüne yönelik uluslararası standart belirleyiciler, Hindistan’ın liderliğindeki G20 zirvesinde yayımlanan belgede, “Kripto varlıkların kapsamlı düzenleyici ve denetleyici gözetimin bir unsuru olması gerektiğini” söyledi.
IMF-FSB ortaklığıyla hazırlanan belge bu hafta sonu G20’ye sunulacak ve uluslararası kuruluşların endüstri için küresel kurallar koymalarını önerecek.
Rapor, kriptodan kaynaklanan makroekonomik risklerle mücadele etmek için yargı bölgelerinin “para politikası çerçevelerini güçlendirmesi, aşırı sermaye akışı volatilitesine karşı korunması ve kriptonun vergi işlemlerini benimsemesi” gerektiğini söylüyor.
IMF’nin kriptoya yönelik kapsamlı yasakların ilişkili riskleri azaltmayacağına yönelik tutumunu yineleyen rapor, hedefe yönelik kısıtlamaların gelişmekte olan ekonomiler için kullanışlı olabileceğini ekliyor.
Hindistan gibi ülkeler ise gelişmekte olan ekonomilerde yaygın kripto kullanımından para politikasına kadar artan tehditle ilgili endişelerini dile getiriyor. Aynı zamanda bu ülkeler, politikacıların daha güçlü yasaklar önermesi konusunda çağrıda bulunuyor.
Hedefe yönelik kısıtlamalar
Rapora göre ticaret ve madencilik de dahil olmak üzere kripto faaliyetlerini yasa dışı statüye sürükleyen yasaklar yalnızca durumu kötüleştiriyor ve “diğer yargı bölgelerine göç faaliyetlerine yol açarak dış ekonomileri de etkiliyor.”
Ancak raporda yer alan ifadeler tüm yasakların kalkması gerektiği anlamına gelmiyor. IMF ve FSB, bazı risk faktörlerini yönetmek adına hedefe yönelik ve geçici kısıtlamaları göz önünde bulundurabileceklerini söylüyor. Belge, Dubai gibi bölgelerde “Gizlilik” sağlayan coin’lerdeki kısıtlamalar gibi örneklere atıfta bulunuyor.
Belgede “Bazı yargı bölgeleri, özellikle gelişmekte olan ekonomiler belirli riskleri ele alırken küresel düzenleyicileri aşan önlemler almak isteyebilir” ifadeleri yer alıyor.
Stabil coin’ler
IMF-FSB yol haritası, G20 ülkelerinin bir başka endişesini daha ele aldı: stabil coin’lerin yaygınlaşmasının, gelişmekte olan ekonomilerde sermaye kaçışı riskini artırabileceği konusu. Rapor, yabancı para cinsinden stabil coin’lerin, yabancı para cinsinden banka hesaplarına göre büyük miktarlarda daha kolay ve ucuz bir şekilde tutulabilir hale gelmesi durumunda, hızlı sermaye kaçışlarının meydana gelebileceğini belirtti.
Ayrıca rapor, stabil coin’lerin çeşitli işlemleri kolaylaştırabileceğini, ancak istikrarlı bir değeri sürdürmenin ve belirli ihraççılara bağımlı olmanın getirdiği belirgin risklere işaret etti. Bu riskler, 2022’de algoritmik stabil coin terraUSD’nin ABD doları sabitini kaybetmesiyle piyasadan milyarlarca doların silinmesine yol açmıştı. Birden fazla yargı tarafından benimsenen küresel stabil coin’lerin, diğer kripto varlıklara göre daha ani bir şekilde volatilite iletebileceğini ve finansal istikrara ciddi riskler taşıyabileceğini vurguladı.
Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.