Tornado Cash, FTX, IRS derken yine birbirinden önemli olayların olduğu dolu dolu bir haftayı geride bıraktık.
Haberleri önem sırasına göre yazmak istedim ama hangisi daha önemli ayırt etmek gerçekten zor. Şimdiden keyifli okumalar.
FTX İşi Sıkı Tutmak İstiyor
FTX ve BlockFi şirketlerinin iflas süreçlerinde görev alan Kroll danışmanlık şirketi, siber güvenlik saldırısı sonrasında iki şirketin müşterilerine ait kritik olmayan verilerin çalındığını duyurdu. İki şirket de fonların güvende olduğunu belirtti. Tabii ki hack girişimi güvenlik endişelerini arttırdı. FTX, Galaxy Digital’dan hizmet almak için mahkemenin onayına başvurdu. Onay gelirse, şirketin elindeki kripto paralar Galaxy tarafından yönetilecek. Böylelikle mümkünse kripto paralar değer kazanacak ve olası bir hack durumunda sorumluluğu üstlerinden atabilecekler.
Galaxy anlaşması biraz komplo teorilerine açık bir anlaşma aslında. Ne kastediyorum? FTX batınca Galaxy’nin borsada 76,8 milyon dolar parası kaldı. Bu para tabii ki diğer FTX alacaklıları gibi mahkemenin varacağı sonucu beklemek zorunda. Yani süreç daha da uzayabilir. FTX mahkemeden onay alır da hizmet sayesinde Galaxy’e ödeme yapmaya başlarsa, Galaxy mahkeme kararını beklemeden ufak ufak gelir elde etmeye başlayacak. Mahkeme bitince de borsada kalan parasını alacak. Ayrıca kripto paraları da bünyesine alacağı için bilançosu da güçlenecek, kâr ederse alacağı komisyonu da illa ki düşünüyordur. Demek istediğim şu ki, Kroll’un hack'lenmesi Galaxy için çok iyi oldu. Saldırının ciddi bir veri kaybına neden olmaması ise bu tür teorilere kapı aralıyor.
Tornado Cash
Tornado Cash kurucularından Storm tutuklandı. Diğer kurucu Semenov henüz bulunamadı ama OFAC’ın yaptırım listesine alındı. Storm, kefalet sonrası serbest bırakıldı ama tartışmaların ardı arkası kesilmiyor. İkili, para aklamaya, yaptırımları delmeye ve kayıt dışı para transferi yapmaya teşebbüsten suçlanıyorlar.
Davanın ateşli savunucularından Coin Center, suçlamalardan sonuncu olana, yani kayıt dışı para transferi teşebbüsüne dair bir açıklama yayımladı. FinCEN’in sanal paralar için yayınladığı 2019’daki açıklamasında, para transferi için iletişim, ulaştırma, ağ altyapısına erişime yardımcı olan yazılım veya donanımların para transferinde ‘trade’ (ticaret veya alım-satım olarak çevirebiliriz) fonksiyonu yürüttüğünü, para transferiyle ilgilendirilmemeleri gerektiği belirtilmiş. Kısacası FinCEN’e göre, Tornado Cash’in sağladığı hizmetler suç teşkil etmiyor.
Buradaki problemli nokta, Tornado Cash’in bu yazılımları kontrol etmesi, platforma sunucu sağlaması ve bu işten kâr etmesi. Coin Center bunların da suç teşkil etmeyeceğini söylemiş ama büyük ihtimalle ana tartışma konuları bu kısımlar olacak. Çünkü sadece FinCEN düzenlemesini ele alırsak, gerçekten de son suçlamanın yapılmaması gerekiyor.
Bir diğer önemli dava Ripple-SEC sürecinde de mahkeme SEC’ye ara temyize gitmesi için onay verdi. Yani mahkeme daha karara bağlanmamasına karşın yargıcın şu ana kadar vardığı sonuçlara itiraz edebilecek. Ancak tabii bu süreç de uzayacak gibi görünüyor çünkü Ripple bu onaya itiraz etmeye hazırlandığını açıkladı.
IRS, Kripto Paralara Yeşil Işık Yaktı
ABD Vergi Dairesi (IRS), kripto paraları kapsayan yeni bir düzenleme teklifinde bulundu. Çoğu şirketin kripto paralarda ettiği zararı göstererek vergi yükümlülüklerini düşürmeleri tartışma konusu olmuştu. IRS, bu düzenlemeyle mevcut uygulamaların devam etmesi için bir altyapı yaratıyor. Yani şirketler kripto para zararlarını vergiden düşmeye devam edebilecekler, bu da oldukça olumlu bir haber. Ayrıca şirketlerin her türlü kripto para varlığını, alım-satımını da rapor etmeleri istendi. Hesaplamalara göre, önümüzdeki birkaç yılda kripto para vergilerinden milyarlarca dolar kazanılabilecek.
Tabii ki IRS’in kripto paraların kara kaşına gözüne böyle bir düzenleme yaptığını düşünmek naiflik olurdu. Bunu bir gelir beklentisi olduğu için yapıyor. Sonuç olarak kriptonun yasal altyapısının sağlamlaşması, şirketlerin yatırım yaparken 2 kere düşünmek zorunda kalmaması bizi asıl ilgilendiren kısım olmalı.
DEA Hack’lendi
Uyuşturucuyla ilgisi olduğu tespit edilen 500 bin dolarlık stabilcoin'e el koyan DEA, Trezor cüzdanında tuttuğu bu varlıklarla bir başka güvenlik birimi Marshal’ın kripto para cüzdanına deneme transferi gerçekleştirdi. Yani çok küçük bir miktar kripto para gönderildi. Bunu fark eden hacker, Marshal’ın cüzdan numarasına benzer yeni bir cüzdan oluşturdu. Test için gönderilen miktar, DEA’ye geri gönderildi. DEA görevlileri de testin başarılı olduğunu ve Marshal’ın parayı geri gönderdiğini sanmış. Cüzdanın tamamını kontrol etmemişler. Böylelikle adrese güvenip 55 bin dolarlık stabilcoin'i hacker'ın cüzdanına göndermişler.
Olay anlaşıldıktan sonra Tether’e ihbarda bulunulmuş ama hacker parayı çoktan BTC ve ETH’ye dönüştürmüş. Yani merkeziyetsiz ve dokunulamayan paralara. DEA bir şekilde hacker'ın kimliğini açığa çıkarmadığı sürece, o 55 bin doların üzerine bir bardak su içebilir.
Bu olay hem biraz komik hem de merkeziyetsizliğin ne kadar büyük bir güç olduğuna işaret etmesi açısından çok önemli bir not olarak tarihe geçti.
Madenciliğin Geleceği Sağlam
Umman, ülkenin dijital ekonomiye yönelik yaptığı yatırımlar kapsamında daha önce 389 milyon dolar harcayarak ülkeye kripto para madencilik tesisi kurmuştu. Yeni bir duyuruda, 350 milyon dolarlık yeni bir yatırımla ikinci bir tesisin son model Bitmain cihazlarıyla donatılacağı açıklandı.
Salalah özel ekonomik bölgede açılan ilk tesis, düşük vergilendirmeden yararlanıyordu. Bu da Umman’ın devlet düzeyinde kripto paraları önemsediği, uzun vadeli yatırım yaptığı anlamına geliyor. Tabii kimin yatırım yaptığı aslında çok da önemli değil. Hashrate oranı yükseldikçe Bitcoin’e kimsenin zarar veremeyeceği bir gerçek. Umman da buna katkıda bulunmak istiyorsa ne mutlu bize.
Madenciliğe gözünü diken sadece Umman değil, BlackRock şirketi spot BTC ETF başvurusundan sonra madencilik şirketlerine yatırım yaparak sektöre bir adım daha atmış oldu. Yapılan araştırmada Blackrock’ın 400 ila 500 milyon dolarlık bir yatırım yaptığı tespit edildi. BTC fiyatı düşükken yapılan bu yatırım, BlackRock’ın bu ekonomide bile madencilerin sürdürülebilir bir gelir modeline sahip olduğuna inandıklarını ve büyük ihtimalle BTC fiyatının yükselmesini beklediklerini gösteriyor. Çünkü bu şirketlerin gelirleri doğrudan fiyatla bağlantılı. Özellikle halving yaklaşırken, yani madencilerin gelirleri ciddi oranda düşecekken bu yatırımın yapılması daha da değerli.
USDC Genişliyor
Tether, az talep olan ağlardaki faaliyetlerini durdurma kararı alırken USDC tam tersine 6 yeni ağda daha faaliyete geçeceğini açıkladı. Polygon PoS, Base, Polkadot, NEAR, Optimism ve Cosmos; USDC kullanılabilecek yeni ağlar olacak.
Ayrıca, Circle’ın şirket yapısı değişti. Birkaç şirketin birleşimiyle kurulan Centre konsorsiyumu, USDC için büyük kararları alan organdı. Yapılan açıklamada, mevcut regülasyon altyapısında artık bu tür bir yapılanmaya gerek kalmadığı, USDC’nin tüm kontrolünün Circle şirketine ait olacağı söylendi. Centre’da yönetim hakkı bulunan Coinbase’e, Circle hissesi verildi.
HitBTC Yapay Hacim Oluşturuyor
Twitter’da bir araştırmacının ortaya koyduğu on-chain verilere göre HitBTC borsasının sahibinin, yine kendisine ait olan Bequant şirketi üzerinden borsada yapay bir hacim oluşturduğu ortaya çıktı. İki şirketin grafiklerinin birebir aynı çıkması bu şüpheyi somutlaştırmış oldu.
Working on a stablecoin story and noticed that Bequant and HitBTC have identical monthly volume on all of their stablecoin-stablecoin pairs, after some quick research it seems they're owned by the same company.
Laziest wash trading of all time? pic.twitter.com/NTuenHZe5W
— Riyad Carey (@riyad_carey) August 23, 2023
Regülasyonlar aslında tam olarak bu tür girişimler için de lazım. FTX ve fon güvenliği gibi en önde gelen endişelerden sonra, bir de yatırımcıları yanlış yönlendiren bu tür uygulamalara ceza kesilmesi sektörü daha güvenli hale getirir.
DeFi’dan Haberler
*Balancer V2’de bazı havuzlarda güvenlik açığının olduğu ortaya çıktı. Platform bu havuzlara para giriş çıkışlarını düzenleyerek olası bir hack'lemenin önüne geçti. Likidite sağlayıcılara yapılan çağrıda, bu havuzlardaki paraları yaçekmeleri ya da diğer havuzlara aktarmaları istendi. Sayısız hack haberinden sonra bu tür bir güvenlik açığı yönetimi sevindirici oldu çünkü kimse DeFi üzerinde deneyselliğe, yeni şeylerin yapılmasına karşı değil. Ancak güvenlik açıklarına dikkat edilmemesi veya sürecin amatörce yapılması, topluluğun güvenini zedeleyen en büyük neden. O yüzden Balancer’ı tebrik etmek lazım.
*Bloomberg’ün haberine göre Tron DAO, 2 milyon dolar değerinde CRV token alarak platforma yatırım yaptı. Karşılığında Curve platformu Tron ve BTTC üzerinde faaliyete geçecek.
*Shopify, platforma Solana Pay ile ödeme seçeneğini entegre ettiğini duyurdu. Kripto para dostu platform daha önce NFT alanında Avalanche ile iş birliği yapmıştı.
Aave ve 1inch platformları, Base ağında faaliyete geçtiler.
Twitter
Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.