BlackRock, geçen hafta bir spot borsa Bitcoin ETF’si çıkartmak için başvuruda bulundu. Bu hafta da Invesco bir spot Bitcoin ETF’si için daha önce yaptığı başvurusunu yineledi. Ayrıca WisdomTree de 20 Haziran’da bir başvuru yaparak spot Bitcoin ürünü konusunda izin talep etti. (WisdomTree’nin daha önce yaptığı başvuru 2022’de SEC tarafından reddedilmişti.)
Kripto dünyasının dışında da hareketlilik gözleniyor. Fidelity, Schwab ve Citadel Securities tarafından desteklenen bir kripto borsası ABD’de faaliyetlerine başladı. Deutsche Bank, Almanya’da dijital varlık lisansına başvurdu.
Yani evet, kurumsal oyuncular geri döndü. Peki 10 trilyon dolarlık BlackRock ve 1,5 trilyon dolarlık Invesco bir spor Bitcoin ETF’si için doğru zamanın bugün olduğuna nasıl karar verdiler? B soruya aldığımız cevapların çoğu ilginç teoriler içeriyor.
BlackRock’un bir nedenden dolayı Coinbase’in önünü kesmek istediğine dair teoriler ya da büyük şirketlerin üç harfli düzenleyici kurumlarla ortak hareket ederek aslında Bitcoin’i ahlaktan koparmak istediği ve Wall Street’in kripto topluluğunun daha fazla büyümesini istemediği gibi yaklaşımlar kulaktan kulağa yayılıyor.
Daha birçok teori var ama basit bir tanesine bakalım: Finansal kurumlar para kazanmayı severler ve bir spot Bitcoin ETF’si çıkarmak para kazandıracak bir iştir.
Gelin BlackRock’a bakalım. BlackRock’ın müşterileri var, müşterilerin BlackRock’a para verme isteği var, BlackRock’ın bu parayı değerlendirmesi için ona komisyon ödemeye razılar. BlackRock da müşterilerini dinliyor ve müşterilerine kripto temelli bazı ürünler sunmanın mantıklı olabileceğine kanaat getiriyor. Elbette bunun için de bi komisyon almak hakkı değil mi?
BlackRock’ın bir spot Bitcoin ETF’sini müşterilerine kripto temelli ürün sunma noktasında en az direnç gösterilecek yapı olarak görmesi başka bir hikâye. BlackRock’ın bu alandan para kazanması için ETF’nin onaylanması gerekiyor. Bugüne kadar onlarca ETF başvurusu SEC tarafından reddedildi. (BlackRock’ın en son başvurusunun SEC’nin piyasayı izleme ve bildirim beklentilerine uyma ihtimali de yok değil.)
Kripto alanında varlığı olabildiğince sınırlı tutmak yaklaşımı David Morris’in tabiriyle SEC’nin kripto sektörünü yakıp yıkmaya niyetli olduğunun anlaşılmasından sonra hız kazanıyor. SEC’nin Bitcoin ile bir derdi olmadığı asıl derdinin kripto paralar olarak ortada dolaşan diğer sözde menkul kıymetlerle olduğu anlaşılıyor.
BlackRock’ın Bitcoin’e ve kriptoya ilgisi bu alanlara bayıldığından kaynaklanmıyor. Aslında BlackRock CEO’su Larry Fink bir keresinde Bitcoin protokolüne “para aklama aracı” tanımını getirmişti. Spot ETF onaylanırsa ileride BlackRock’tan kripto temelli yeni ürünler de beklemek mümkün.
Ben, Wall Street’teki en güçlü şirket olan BlackRock’ın bu ETF’nin onaylanacağına inanmasaydı bu başvuruyu yapmayacağını düşünenlerdenim. Ancak komplo teorisyeni şapkası takarsam bu başvuru reddedildiği durumda en muktedir şirketin bile kriptoya girmesinin mümkün olmadığı havası oluşacak ve kriptonun cazibesi ciddi biçimde düşecek. Ancak böyle olacağını düşünmüyorum.
Son dönemde görülen bu ETF başvurusu furyasının naif ya da gizli nedenleri olabilir. Ancak her şey bir yana çok basit bir açıklaması var:
Finansal kurumlar para kazanmak ister ve bu da para kazanmanın bir yolu.
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.