SEC, 10 yıldır değerlendirdiği başarısız başvuruların ardından ilk spot Bitcoin ETF’sini onaylama eşiğinde.
Bu hafta, Bitcoin blok zincirinde ilk blok olan genesis bloğunun "Mine" edilmesinin üzerinden 15 yıl geçti. Bu süre zarfında, endüstri öncüleri, kurumsal yatırımların kapılarını açması öngörülen bir spot Bitcoin borsa yatırım fonunun (ETF) SEC tarafından onaylanması için neredeyse 10 yıldır yalvarıyor. Komisyon şimdiye kadarki tüm başvuruları reddetmiş olsa da bu durum değişebilir. Analistler, 12 başvurudan en birinin onaylanabileceğini öngörüyor. Onay gelirse kripto piyasasının nasıl şekilleneceği konusundaki görüşler ise karmaşık. Mesela VanEck’in dijital varlık stratejisi direktörü Gabor Gurbacs, spot bir ETF’nin uzun vadede “Trilyonlarca değer” yaratacağını belirtse de, insanların “ABD Bitcoin ETF’lerinin başlangıçtaki etkisini abarttıklarını” ve ilk para akışlarının yalnızca “Birkaç yüz milyon dolarlık (Çoğunlukla geri dönüştürülmüş) para” olacağını söylüyor.
In my view, people tend to overestimate the initial impact of U.S. Bitcoin ETFs. I think maybe a few $100mm flows (mostly recycled) money.
Long term, people tend to underestimate the impact of spot Bitcoin ETFs. If history is any guide, gold is worth studying as a parallel. https://t.co/6vvkA9aC09
— Gabor Gurbacs (@gaborgurbacs) December 31, 2023
Farklı analistler ise onayın kurumsal talebi karşılamak adına ETF ihraççılarının on milyarlarca dolarlık BTC almaları gerekeceğini savunuyor ve bu durumun arz-talep dinamiklerinde köklü bir değişime yol açabileceği tahmin ediliyor. Örneğin, ekim ayında borsa bakiyelerinin beş yılın en düşük seviyesine gerilemesiyle birlikte "Arz şoku" yaşanması ihtimaller arasında. Borsalardaki Bitcoin eksikliği, yatırımcıların bunu kişisel cüzdanlarında sakladıklarını ve satmaya niyetli olmadıklarını gösteriyor. ABD’de 2004 yılında piyasaya sürülen ilk spot altın ETF’si olan SPDR Gold Shares ETF (GLD)’ye yönelik analiz, burada örnek alınabilir. Kripto borsası Coinbase’e göre, GLD ilk dört haftasında enflasyona göre ayarlandığında 1,9 milyar dolarlık birikim görürken, ilk yılın sonunda bu rakam 4,8 milyar dolara yükseldi. ETF’nin şu anda toplamda 57,37 milyar dolarlık varlığı bulunuyor. Daha da öncesine bakacak olursak, dünyanın en yenilikçi şirketlerinin Nasdaq-100 endeksini baz alan Invesco'ya ait QQQ ETF'si, dotcom balonunun patlamasından bir yıl önce Mart 1999'da piyasaya sürüldü. Fon, ilk 30 günde 847 milyon dolarlık bir giriş gördü (Bugünkü değeriyle 1.6 milyar dolar). Ekim 2021'de ise kripto varlık sınıfları genelinde ultra boğa piyasasının hakim olduğu dönemde tanıtılan ve BTC vadeli işlemlerini baz alan ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO), enflasyona göre ayarlandığında ilk 30 günde yaklaşık 1,5 milyar dolarlık varlık girişine tanık oldu. Dün itibarıyla bu fonun değeri 1,65 milyar dolar. BITO, gerçek kripto para birimi yerine düzenlenmiş CME vadeli işlemlerine yatırım yapan bir fon olması nedeniyle devir maliyetlerine maruz kalıyor. Ancak fon, hizmete sunulmasından bu yana Bitcoin spot fiyatını yakından takip ediyor ve sahiplik ile depolama sorunları olmadan Bitcoin'e maruz kalmak isteyen kişiler için geçerli bir seçenek olmaya devam ediyor. Karşımıza çıkan diğer bir perspektif ise küresel ekonomi oluyor. Dünya çapında yükselen risksiz faiz oranları ve kötüleşen mali durumlar, yani mevcut makroekonomik ortam, spot ETF'ler için güçlü bir ana akım kabul senaryosuna karşı bir durum oluşturuyor.
Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.