Kasım 23, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Kripto Para

“AFŞAR AKAL, CDAA DİJİTAL VARLIK YÖNETİMİ SERTİFİKA PROGRAMI”

Varlık

Kadir Has Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Akademisi ile hayata geçen CDAA Dijital Varlık Yönetimi Sertifika Programı 3. eğitim dönemine başlıyor. Eğitimci kadrosunda yer alan Segenious Finance kurucu ortağı ve CEO’su Afşar Akal, sertifika programına dair sorularımızı yanıtladı.

 

CDAA Dijital Varlık Yönetimi Sertifika Programı globalde ve Türkiye’de nasıl ortaya çıktı? Programın başlama hikayesi, mevcut geldiği yerde temel amacı ve hedef kitlesi nedir?

CDAA-Sertifikalı Dijital Varlık Danışmanı, ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde profesyonel bir uzmanlık alanı olarak halihazırda CPA, CFA, CFP gibi Türkiye’de muadilleri Yeminli Mali Müşavir veya Serbest Muhasebeci gibi lisanslamaya tabi olup ülkemizde muadili olmayan sertifikalı finansal planlamacı, sertifikalı finansal danışman gibi uzmanların meslek örgütlerinin içinden çıkan yeni bir meslek örgütünü ifade ediyor. CDAA tamamıyla ihtiyaçtan ötürü ortaya çıkmış bir yapı. ABD’de emeklilik veya yaşlı-bakım dönemi planlamasını bir kenara koyarsak ebeveynler çocuklarının üniversite eğitiminin finansmanı için bile konunun uzmanlarından yatırım danışmanlığı alırlar. Bu kitle haliyle Bitcoin ile başlayıp Ethereum programlanabilir para platformunun çıkışı sonrasında yaygınlaşan dijital varlıkları mali danışmanlara sorduklarında aldıkları yanıt genelde, “Bunların henüz regülasyonu yok, o nedenle sepetinize ekleyemeyiz” şeklinde oluyor.

 

Haliyle yatırım tavsiyesini lisanslı mali danışmanlardan alamayan bu kitle, yatırım tercihlerini alaylı diye de tabir edebileceğimiz sosyal medya fenomenlerinin paylaşımlarına dayandırmaya başlıyorlar. Sonuç genel olarak hüsranla sonuçlanıyor. Finansal danışman meslek örgütü üyeleri ise hızla büyüyen dijital varlık sektöründe uzmanlaşmadıkları takdirde müşteri kaybedeceklerinin farkına varıyorlar. CDAA bu farkındalıktan doğmuş ve tamamıyla meslek örgütü güdümünde sahiplenilmiş bir unvan. Bugün ABD özelinde konuşuyorsak, sermaye piyasası kurumu SEC’ye yıllık olarak yapılması zorunlu danışmanlık hizmet kapsam beyanlarında CDAA uzmanı olarak beyan verenlerin sayısı hızla artmakta. Türkiye’de bu sertifikasyonun mümessilliğini Segenious Finance olarak bizler yürütüyoruz. Bizim hedef kitlemiz biraz daha farklı. Yeminli mali müşavirlik, denetçilik, serbest muhasebecilik lisanslarına tabi olanlar, teftiş kurullarında yer alanlar, CFO veya CFO olma yolunda kariyer hedefleri olanlar ABD’deki gibi kurumsal segmentte hedef kitlemizi teşkil ediyor. Temel amacımız, bu programla dijital varlık yönetimi işini alaylıların elinden alarak mekteplilerin eline vermek ve sektörün itibarını yükseltmek.

 

Programın içeriği nasıl oluşturuldu? Bu içerik doğrultusunda katılımcılar hangi konularda beceri ve yetkinlikler edinecek?

Programın standart müfredatında ABD’deki certifieddigital.org (PlannerDAO) kurumunun zorunlu olarak koyduğu, blok zinciri teknolojisinin temelleri, kriptografi, programlanabilir para, dijital varlık türleri, merkeziyetsiz finans, emsalsiz tokenler, DAO-Merkeziyetsiz Otonom Organizasyonların işleyişi gibi konular ve bunların regülasyonları var. Ancak teoriden ziyade uygulamalara ağırlık veriliyor. Bunun içinde merkeziyetsiz finans uygulamaları başta geliyor. Öncelikle konuya hakim olmayanların, dijital varlıklarını şahsi mülkiyetlerinde saklayarak yönetebilecekleri cüzdan kullanımları ve kurumsalda bu işi yapacak uzmanların çoklu-dijital-imza ile yönetecekleri yapılarda yetkinleştirmeye ağırlık veriyoruz.

 

Bu temel uygulamalardan sonra, merkeziyetsiz banka, merkeziyetsiz borsa, emsalsiz token üretimi ve kullanımı, kurumsal yönetişimde DAO oylama kararlarına iştirak ve dijital varlıkların GameFi (Dijital oyun sektörü finansmanı), Metaverse, sosyal finans gibi alanlardaki uygulamaları gösteriyoruz. Bunların yanında ABD müfredatında olmasa da CDAA Türkiye katılımcıları teknik analiz, otomatik piyasa yapıcılık, sentiment analizi, on-chain analizi gibi konuları da sektör uzmanlarından öğrenme ve uygulama şansına sahip oluyorlar.

 

Eğitmen kadronuzda kimler yer alıyor? Bu kişiler nasıl bir deneyime sahip ve katılımcılara ne gibi bir katkı sağlayacaklarını düşünüyorsunuz?

Eğitmen kadromuzda Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümünün duayen hocası İsmail Hakkı Polat hocamız var. Blok zinciri teknolojisi temelleri, kriptografi konuları ve dijital varlık türlerini İsmail Hakkı Polat hocamız aktarıyor. Ben de CDAA eğitmenlerinden biriyim ve Merkeziyetsiz Finans Uygulamalarını, Metaverese, GameFi, NFT kullanımları gibi konuları katılımcılara birebir ellerini bu uygulamaların dağıtık platformlarına değdirerek anlatıyorum. Teknik analiz, sentiment analizi ve on-chain analiz konularını Türker Balkar hocamız aktarıyor ve son olarak da dijital varlık sektör regülasyonları konusunu katılımcılarımız Solak Partners Yönetici Ortağı Avukat Elçin Karatay hocamızdan öğreniyorlar. Elçin hocamız yalnızca Türkiye’deki regülasyonları değil ABD ve MICA gibi Avrupa Birliği regülasyonlarını da katılımcılara aktarıyor. Hocalarımızın hepsi kendi konularında uzman oldukları için bizleri tanıyanlar CDAA eğitimi aldıkları zaman hem bilgi ve tecrübe birikimi aktarımını, hem de uygulamalar konusunda yetkinlik elde edebilecekleri konusunda genel bir farkındalık yaşıyorlar.

 

Dijital varlık yönetimi konusunda sertifikasyonun genel önemini açıklar mısınız? CDAA Dijital Varlık Yönetimi Sertifikası’nın dijital varlık yönetimi alanında nasıl bir değeri var ve katılımcılara kariyerlerinde nasıl bir avantaj sağlayabilecek?

CDAA sonuçta bir meslek örgütü ve dijital varlık sektörüyle angaje olan kesimin yurt dışında yapılan başarı ve uygulama sınavlarını tamamlayarak bu topluluğa üye olması oldukça elzem. Şimdiye kadar iki kur tamamladık ve katılımcılardan aldığımız geri bildirimler oldukça olumluydu. Bireysel olarak dijital varlıklar konusunda kendisini yetiştirmiş, bunu hem şahsi yatırım kararları verirken hem de sosyal medya kanalları üzerinden bu sektörde yatırım yapmayı hedefleyen kitlelere alaylı tabir edebileceğimiz şekilde hizmet üretenlerin de CDAA sertifikası alarak uzmanlıklarını tasdiklemelerini salık veriyoruz.

Bizim tahminimiz, sektörde regülasyonlar oturdukça CDAA sertifikasına sahip uzmanlar hem kurumsal hem de bireysel olarak kariyerlerinde bu uzmanlığı katma değer üretmede kullanabilecekler. Dijital Varlıklarla ilgili yatırım yapan ve şirketleşen banka gibi kurumsal yapıların de açtıkları iş ilanlarında CDAA(™) sertifikalı adayları tercih edeceklerini ve hatta bunu ilerde işe alım şartlarından biri olarak koyabileceklerini düşünüyoruz.

 

Sertifika programınızda dijital varlık çatısı altında kripto para ve geleneksel finans ekosistemlerinin bir araya gelmesinden söz ediyorsunuz. Bu iki ekosistemin entegrasyonu sürekli bir değişim ve inovasyonu da beraberinde getiriyor. Program bazında bu gelişmelere nasıl ayak uyduruyorsunuz?

Müfredatı sürekli olarak güncelliyoruz ve eski program katılımcılarımıza yeni müfredata ücretsiz erişim imkanı sunuyoruz ki meslek uzmanlarımız kendilerini sürekli güncel tutabilsinler. Örneğin üçüncü dönem müfredatına blok zinciri ve yapay zeka yakınsaması gibi konuları ekledik. İleride reel dünya varlıkları, varlığa dayalı tokenler, sermaye piyasası araçlarının tokenizasyonu gibi konuların regülasyonlarının çıkmasıyla müfredatımızı sürekli güncelleyerek ilerleyeceğiz. Bunun yanında umut vadeden, özellikle merkeziyetsiz finans konusunda mevcutta yaşanan sorunları çözen yeni bir dağıtık uygulama keşfedersek, bunların da uygulamalarını hemen CDAA müfredatına ekliyoruz.

Yakında sadece CDAA sertifikasyonu almış olan uzmanlara yönelik ücretsiz olarak sunacağımız ‘Uygulamalı Dijital Varlık Hedge Fon Yönetimi’ programımız başlayacak. Bu program özellikle bankaların ve aracı kurum ruhsatı olan kurumsal şirketlerin bu konuda nitelikli yetişmiş uzman boşluğunu doldurmak için geliştiriliyor. Bu nedenle dijital varlık konularında kendisini yetiştirmek isteyen herkesin CDAA sertifikasyonlarını en kısa zamanda tamamlamasını öneriyoruz.

 

RWA – Gerçek Dünya Varlıklarının tokenize edilmesi konusunda yaklaşımınız nasıl? Son dönemde yatırım dünyası için de önemli bir konu haline gelen bu varlıklar CDAA programında nasıl konumlanıyor?

İlk kurda bu konuyu dijital varlık türleri içinde kısaca anlattık. İkinci CDAA kurunda ise piyasaya yeni çıkmış reel dünya varlıkları örneklerinden bir kaç tanesini vaka analizi olarak token ekonomik analizlerinden başlayarak uygulamalarda gösterdik. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, müfredatımız ihtiyaca ve yeni çıkacak regülasyonlara göre sürekli güncelleniyor.

 

Gelişmelerden bahsetmişken, özellikle son zamanlarda geleneksel finansın birçok dev ismi kripto sektörüyle iç içe olmaya başladı: BlackRock’ın Bitcoin ETF başvurusu, PayPal’ın PYUSD’si, Deutsche Bank’ın kripto saklama hizmetini duyurması… Sizce kripto paraların geleceği ve geleneksel finansla entegrasyonu nasıl bir duruma evrilecek?

Dijital varlıklar 7/24 ve 365 gün işlem görürken, geleneksel finans ürünleri hala dar bir zaman zarfında işlem görüyor. BlackRock ve rakiplerinin spot Bitcoin ETF başvurusunun arkasında yatan ana ihtiyaç aslında bu. Mesela pek çok kişi merkeziyetsiz finans protokolleri üzerinden borçlanma maliyetinin geleneksel finanstan daha ucuz olduğunun farkında değil. Oysa bunu sağlayan 7/24 ve 365 gün açık bir piyasa ve sürekli likiditenin olduğu dijital varlıkların işlem görüyor olması. Konuyu biraz mizaha dökelim. Bence birileri bizim sektörümüzü kıskanıyor. Geleneksel finans sektörü bizim haiz olduğumuz bu tip imkanlara kavuşabilmek için blok zinciri teknolojilerini iş ve kurumsal dijital dönüşüm süreçlerine entegre etmeye çalışıyorlar. Bahsettiğiniz PayPal ve Deutsche Bank örnekleri bunun açık ispatı. PayPal kendi çıkardığı dolar çıpalı dijital PYUSD ile bireysel müşterileri sektöre katacak. BlackRock gibi dev fon yöneticileri ve kurumsal bankalar da emanet ve regülasyona uyumlu hizmet yelpazelerini genişleterek kurumsal yatırımcıları sektöre katacaklar. Kanımca bu yakınsama sürecinde CDAA sertifikasyonuna haiz nitelikli uzmanlara çok fazla ihtiyaç olacak.

KAYNAK

Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video