Suriye’de 1963’de iktidara gelen Baas Partisinin 61 yıllık iktidarı, başkent Şam’ın rejimin kontrolünden çıkmasıyla çöktü.
Arap Sosyalist Baas Partisi Suriye'de 1963'te darbeyle iktidara gelmişti. 1970 yılında parti içi darbeyle Beşar Esad'n babası Hafız Esad iktidarı ele geçirerek, 1971'de Suriye Devlet Başkanı olmuştu. Beşar Esad ise babasının ölümü üzerine 2000'de Baas rejiminin başına geçmişti. Esad ve Baas iktidarı dönemi ise rejim karşıtı grupların başkent Şam'a girmesiyle sona erdi. Suriye'de 27 Kasım'da yoğunlaşan çatışmaların ardından Esad rejimi ülkede Halep, İdlib, Hama'dan başlayarak pek çok bölgede kontrolü kaybetmişti. Son olarak başkent Şam'da halkın da sokaklara dökülmesiyle rejim güçleri, kamu kurumları ve sokaklardan çekilmeye başlarken rejim karşıtı gruplar da kent merkezinde kontrollerini artırdı.
Başbakan’dan açıklama
Esad iktidarının Başbakanı Muhammed Gazi el-Celali, sosyal medya hesabından paylaştığı video mesajında, "Suriye'de halkın seçeceği bir hükümetle çalışmaya hazır olduklarını ve her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını" belirtti. Kamu mallarına zarar verilmemesi çağrısında bulunan Celali, "Kimseye dokunmayacağını söyleyen ve bize elini uzatan muhaliflere elimizi uzatıyoruz." dedi. Celali, "Suriye tüm Suriyelilerin. Bu ülke normal bir ülke olabilir, bu ülke komşularıyla ve dünyayla iyi ilişkiler kurabilir. Bu tercih, Suriye halkının seçeceği yönetime kalmış. Biz, seçilecek yeni yönetimle iş birliğine hazırız. Onlara her türlü desteği sağlayıp devlet dosyalarını kolayca onlara aktarmaya hazırız." ifadelerini kullandı.
HTŞ lideri Ahmet eş-Şera’dan açıklama
Rejim karşıtı silahlı grup Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) lideri Ahmed eş-Şera (Ebu Muhammed el-Culani) ise sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Şam'da kamu kurumlarına yaklaşılmaması konusunda uyarıda bulunarak, "Bu kurumlar resmen devredilene kadar eski Başbakanın gözetimi altında kalacaktır." dedi. Şera, "Kamu kurumlarına yaklaşmak kesinlikle yasaktır. Bu kurumlar, resmen devredilene kadar eski Başbakanın gözetimi altında kalacaktır. Havaya ateş açılması da yasaktır" ifadelerini kullandı.
Rejimin sembolleri yıkılıyor
Başkent Şam'dan Esad ailesinin memleketi Lazkiye'ye, Halep ve Hama'dan diğer pek çok kentte rejimin sembolü olan tüm simgeler indiriliyor. Halk başkentte, Esad'ın sarayını da basarken, ülkenin pek çok bölgesinde kutlama yapıyor.
Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.