GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ
Ne Oldu? - İsveç Dışişleri Bakanı Billström: Türkiye ile mükemmel ilişkilerimiz var. - HSBC, Türkiye’de haziran ayı enflasyon verisinin lira açısından olumlu olduğunu bildirdi. - Türkiye ile Gana arasında bilim, teknoloji ve yenilikçilik alanlarında işbirliğini güçlendirmek amacıyla protokol imzalandı. - ABD Başkanı Biden'ın İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşmesinde ateşkes için İsrail ekibinin ABD, Katar ve Mısır’lı arabulucularla görüşmelerine yetki vermesini memnuniyetle karşıladığı bildirildi. - Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'nın atacağı adımlardan emin olmadan ve anlaşma sağlanmadan ateşkes yapılmayacağını söyledi. - AB Konseyi Başkanı Michel, Rusya'ya resmi ziyarette bulunacak Macaristan Başbakanı Orban'a, "AB dönem başkanlığının AB adına Rusya ile temas kurma yetkisi yoktur." sözleriyle tepki gösterdi. - ECB Başkanı Lagarde: Faizleri yeniden indirmek için acelemiz yok. - ECB’nin haziran ayına ilişkin para politikası toplantı tutanakları, ECB Yönetim Konseyi üyelerinin enflasyon gelişmelerine ilişkin hala endişeleri olduğu mesajını verdi. - İngiltere’de seçimlerde İşçi Partisi Avam Kamarası’nda çoğunluğu kazandı. İşçi partisi 14 yıl sonra iktidara geçti. - Havacılık güvenlik tedbirleri, can ve mal güvenliğini sağlamak, hava araçlarına, havacılık tesislerine ve kişilere yönelik yasa dışı eylemleri önlemek amacıyla genel kolluğun gözetiminde özel güvenlik görevlileri tarafından da yerine getirilecek.
EURUSD
Piyasalar Avrupa Merkez Bankası’nın yayınladığı son para politika kurulu toplantı tutanaklarını takip etti. Tutanaklarda; yetkililerin enflasyon gelişmelerine ilişkin hâlâ endişelerinin olduğu görülürken, faiz indirim kararı konusunda tüm üyelerin hem fikir olmadığı da yer aldı. Bankanın en yakın toplantısı ise 18 Temmuz’da gerçekleşecek. Haftanın son işlem gününde ekonomik takvime baktığımızda ise ABD’den gelecek olan ekonomik veriler küresel bazda volatiliteyi etkileyecek. 15:30’da açıklanacak olan Tarım dışı İstihdam verisini FED’de yakından takip edecek. Bilindiği gibi FED henüz faiz indirim adımı atmadı ve son toplantısında 2024’te sadece 1 faiz indirim olabileceğini öngörmüştü. Onun da zamanlaması konusu hâlâ belirsiz. Bu sebeple ülkeden gelen ekonomik verilerde bu konu hakkında ipuçları aranıyor. Akşam saatlerinde ise 20:15’da ECB Başkanı Lagarde’ın konuşma yapması bekleniyor. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.0852 – 1.0881 – 1.0912 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0802 – 1.0778 – 1.0746 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
PETROL
Petrolün haftalık performansına baktığımızda yukarı yönlü hareketlenmeler yaşandığı görülüyor. Hafta ortasında ABD’den gelen ham petrol stokları takip edilmiş ve gelen stokların yaklaşık bir yılın en sert düşüşünü gösterdiği kayıtlara geçmişti. Bununla birlikte kasırga sezonu da yavaş yavaş başlıyor. Meksika Körfezi’nde Beryl Kasırgası izlendi ve üretime yönelik riskleri şuan azalmışa benziyor. Fakat ilk ortaya çıkışı ile kasırga konusunda zorlu bir sezonun başlayabileceği endişeleri ortaya çıkmıştı. Bunlarla birlikte jeopolitik risklerde yakından izleniyor. Orta Doğu’da gerilimlerin zaman zaman artması, fiyatlar üzerinde de hareketliliğin artmasına neden olabiliyor. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 85.56 – 87.70 – 90.00 seviyeleri direnç noktaları olarak; 82.45 – 80.27 – 78.54 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Haftaya 2325 dolar seviyelerinde başlayan ons altın, hafta içinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bu hareketlenmeler ile birlikte ons altın, haftanın son işlem gününe 2355 dolar seviyelerinde başladı. Yeni günde gözler ABD kanadından gelecek olan ekonomik verilerde olacak. TSİ 15:30’da açıklanacak olan tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar ekonomik verileri ile küresel bazda volatilite oldukça artacaktır. FED’in de yakından izleyeceği ekonomik verilerden önümüzdeki dönemde bankanın nasıl kararlar alabileceğine yönelik ipuçları aranacak. FED son toplantısında 2024 yılında sadece 1 faiz indirimi öngörmüştü. Fakat bunun zamanlaması hâlâ belirsiz. Piyasalar bu adımın sonbaharda atılabileceğini beklese de, gelen ekonomik verilerden ipuçları aranıyor. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 2375 – 2388 - 2400 seviyeleri direnç noktaları olarak; 2350 – 2335 - 2320 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.