KriptoKral.com Haber Merkezi Blog Gündem GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 31.05.2022
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 31.05.2022

gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 908 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 4 kişi olduğu açıklandı.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: NATO için Türkiye'nin ne denli önemli ve kritik bir ülke olduğu bütün üyelerce yeniden kabul edilirken, bazı üyelerin Türkiye'ye yönelen kimi tehditleri tam olarak takdir edememesi talihsiz bir durumdur. Terör tüm üye ülkelere tehdit oluşturmaktadır ve aday ülkelerin örgüte katılmadan önce bu gerçeği kabul etmeleri gerekmektedir. Gerekli adımları atmamaları halinde Türkiye bu konudaki duruşunu değiştirmeyecektir.
*Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Rusya – Ukrayna savaşındaki son gelişmeler ele alındı.
*AB, Rusya'dan ithal edilen petrol miktarını yıl sonuna kadar yaklaşık %90 azaltma konusunda uzlaştığını açıkladı. Macaristan, Slovakya ve Çekya'ya Rusya'dan petrol ithalatında ek süre tanındı.
*DSÖ, maymun çiçeği virüsünün yeni bir salgına dönmesini öngörmüyor.
*Çin’de İmalat PMI verileri Mayıs ayında 49,6 olarak kaydedildi. Nisan ayında İmalat PMI 47,4 seviyesine gerilemişti.

EURUSD

Piyasalar dün Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi Almanya kanadından gelen enflasyon verisini takip etti. Gelen veriye göre Almanya’da Mayıs ayında enflasyon yıllık bazda yüzde 8.7 seviyesine yükseldi. Gelen veri ile birlikte Almanya’da enflasyonda yeni rekor seviyelerinin devam ettiği görüldü. Bugünde gözler Euro bölgesinden gelecek olan enflasyon verisinde olacak. Veri TSİ 12:00’da açıklanacak. Bölgede enflasyonun rekor seviyelerde devam etmesi, Avrupa Merkez Bankası’nın sıkılaşma adımları atması yönünde baskıları artıracaktır. Piyasalarda genel beklenti Temmuz toplantısında bankanın bu yönde ilk adımı atması yönünde ağırlık kazanmış durumda. Öyle ki kademeli adımlar ile birlikte yıl sonunda bankanın negatif faiz döngüsünden çıkması bekleniyor. Euro bölgesinden gelecek olan enflasyon verisi öncesinde ise 10:55’te Almanya kanadından gelecek olan İşsizlik Oranı verisi izlenecek. Dolar kanadında ise 17:00’da ABD’de açıklanacak olan CB Tüketici Güveni verisi küresel bazda volatiliteyi artıracaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.0813 – 1.0939 – 1.1138 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0634 – 1.0460 – 1.0339 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Piyasalar haftanın ikinci işlem gününe yurtiçinden gelen ekonomik veriler ile başladı. TÜİK’in açıklamasına göre Türkiye ekonomisi 2022 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7.3 oranında büyüme gerçekleştirdi. Bir önceki çeyreğe göre büyüme ise yüzde 1.2 oldu. Haftanın ilk işlem gününde dalgalı bir seyir izleyen USDTRY paritesi, haftanın ikinci işlem gününe 16.22 seviyelerinde başlarken, buralardan bir miktar yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bir diğer açıklamaya baktığımızda ise Türkiye’de dış ticaret açığının Nisan ayında yüzde 98.5 arttığı ve böylelikle 6.11 milyar dolara ulaştığı görüldü. Yeni günde piyasalar 17:00’da ABD kanadından gelecek olan CB Tüketici güveni endeksi verisini takip edecek. Veri ile birlikte küresel bazda volatilite artacaktır. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 16.50 – 16.75 – 17.00 seviyeleri direnç noktaları olarak; 16.15 – 16.00 – 15.70 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Piyasalar son günlerde Çin kanadından gelen koronavirüs konusundaki haber akışlarını takip ediyor. Yükselen vakalar ile birlikte Şangay’da kısmı kısıtlamalar getirilmiş ve bu konu küresel risk iştahını geriletmişti. Fakat son gelen haber akışlarına göre bölgede kısıtlamalar kaldırılıyor ve Çarşamba gününden itibaren insanlara evlerinden çıkmalarının izni verilecek. Bu haber akışları ise küresel risk iştahını bir miktar artırırken, altında baskıların oluşmasına neden oldu. Diğer bir konu ise FED’in atabileceği adımlar. Son gelen açıklamalar ile bankanın agresif bir adım atabileceği yönündeki beklentiler azaldı. Fakat şimdi yeni konu sıkılaşma adımlarının resesyon olasılığını doğurabilme ihtimali. Son olarak FOMC kanadında Fed üyesi Waller açıklamalarda bulundu. Waller; birden fazla toplantı için 50 baz puanlık faiz artışını desteklediğini, enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru indiğini görmeden 50 baz puan faiz artışının masadan kalkmaması gerektiğini belirtti. Yeni günde gözler Euro bölgesinden gelecek olan enflasyon verisi ve ABD kanadından gelecek olan CB Tüketici Güveni verilerinde olacak. Veriler sırasıyla 12:00 ve 17:00’da açıklanacak. XAUUSD grafiğini teknik olarak incelediğimizde 1870 – 1890 – 1915 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1832 – 1807 – 1785 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

PETROL

Piyasalar AB üyesi ülkelerinin liderlerinin gerçekleştirdiği toplantıyı takip etti. Bu toplantıda Rusya’ya yönelik yeni yaptırım kararı çıkıp çıkmayacağı merak ediliyordu. Toplantı sonrasında; yıl sonuna kadar Rusya’dan petrol ithalatının yüzde 90’ına yasak getirileceği konusunda anlaşma sağlandı. Böylelikle Rusya’ya yönelik AB’nin 6. Yaptırım paketi de onaylanmış oldu. Bununla birlikte dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin kanadında Haziran itibari ile koronavirüs karantina önlemlerinin kaldırılacağı belirtildi. Bu konuda petrol fiyatları üzerinde önemli bir konu olarak karşımıza çıktı. Dün AB kanadında Rusya’ya yönelik 6. Yaptırım paketinin onayı ile birlikte fiyatlarda yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerin devamında 121 – 125 – 130 seviyeleri direnç noktaları olarak; 117 – 110 – 103 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Exit mobile version