KriptoKral.com Haber Merkezi Blog Gündem GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 29.08.2022
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 29.08.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Tayvan: Çin'e ait 23 savaş uçağı ve 8 gemi Ada çevresinde görüldü.
Rusya: Ukrayna'nın Zaporijya kentinde helikopterlerin onarıldığı fabrika tesislerini vurduk.
*ABD savaş gemileri, Pelosi'nin ziyaretinin ardından ilk kez Tayvan Boğazı'ndan geçti. Çin, ABD gemilerinin Tayvan Boğazı'ndan geçişi nedeniyle teyakkuz ilan etti.
*Avrupa Merkez Bankası'nın ~5 trilyon euro'luk tahvil portföyünü küçülme konusunda yıl sonuna kadar bir tartışma başlatmak istedikleri belirtiliyor.
*ECB Yönetim Kurulu Üyesi Schnabel, merkez bankalarının kamuoyunun güvenini kaybetme riski ile karşı karşıya olduklarını savundu ve ekonomilerini resesyona soksa bile enflasyon ile mücadele için faiz artırmaya devam etmeleri gerektiğini söyledi.
*AB, Kosova ile Sırbistan arasında Kosovalı Sırplar dahil, tüm vatandaşların serbest seyahati konusunda anlaşmaya varıldığını bildirdi.
*ABD'de yapılan bir ankette, Cumhuriyetçi seçmenlerin %59'unun 2024'teki başkanlık seçimlerinde Donald Trump'ı aday görmek istiyor.
*Goldman Sachs, İngiltere ekonomisinin 2022 dördüncü çeyrekten itibaren resesyona girmesini bekliyor.
*SPK, Mine Tozlu Sineren’in yapmış olduğu açıklamalar nedeniyle suç duyurusunda bulunulacağını duyurdu.
*Japonya, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nın gözden geçirilmesi konferansının nihai belgesiz sonuçlanmasından Rusya'yı sorumlu tuttu.
*İran Ekonomi Bakanı Handuzi, son 5 ayda ülkenin petrol gelirinin 5 kat arttığını bildirdi.

EURUSD

Geçen hafta başı 1,0035 seviyesinden başlayan EUR/USD paritesi, hafta boyu izlediği seyirde haftayı başlangıç seviyesinin bir miktar altında tamamladı. Geçen Cuma günü gözler Jackson Hole sempozyumundaydı. Powell’ın açıklama yaptığı sempozyumda kısaca özetlemek gerekirse, ABD için yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşana kadar sıkı politikadan vazgeçmeyeceklerini belirten Powell; bu süreçte yüksek faiz, düşük büyüme, daha yumuşak istihdam olacağını belirterek hane halkının zorluk çekeceğini de vurguladı. Powell’ın konuşması sonrasında küresel piyasalarda sert hareketlenmeler yaşandı. AMB Yönetim Konseyi Üyesi ve Finlandiya Merkez Başkanı Olli Rehn, Euro Bölgesi için enflasyonun yüksekliğini vurguladı ve harekete geçme zamanının geldiğini belirti. Bilindiği üzere AMB Temmuz ayı için 50 baz puan faiz artırmıştı. Ek olarak Bloomberg haberine göre, AMB yetkililerinin bilanço daraltma programını yıl sonuna kadar görüşecekleri aktarıldı. Bu haftaya genel olarak bakarsak gözler Çarşamba günü açıklanacak olan Euro Bölgesi için TÜFE verisinde olacak ve verinin beklentinin üzerinde gerçekleşmesi durumu Euro Bölgesi için kırmızı alarm olarak betimlenebilir. Yeni haftaya 0,99 seviyesinden başlayan EUR/USD paritesinde piyasalar, ekonomik veri bakımından TSİ 16:00’da AMB’den Lane’in konuşması yakından takip edilecektir. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.0089 – 1.0253 – 1.0388 seviyeleri direnç noktaları olarak; 0.9851 – 0.9628 – 0.9359 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Piyasalar geçen hafta TÜİK’in açıkladığı tüketici güveni endeksi verisini takip etti. Gelen veriye göre Ağustos’ta tüketici güveni bir önceki aya kıyasla yüzde 6.1 oranında artış yaşadı. Böylelikle endeks Ağustos ayında 72.2 seviyesine ulaşmış oldu. Bununla birlikte USDTRY paritesi 2022 yılının en yüksek seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Yeni haftanın ilk işlem gününde de yurtiçinden gelen ekonomik veriler izlendi. Buna göre ekonomik güven endeksi Ağustos ayında 94.3 seviyesinde gerçekleşti. Veri bir önceki ay 93.4 seviyesindeydi. Yeni haftanın ilk işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 18.25 – 18.30 – 18.35 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşeme hareketlerinde ise 18.12 – 18.00 – 17.90 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

ALTIN

Geçen hafta başı 1746 seviyesinden başlayan değerli metal, hafta boyu izlediği seyirde 1765 seviyesini test etse de haftayı yaklaşık olarak yüzde 0,45 civarında değer kaybı ile 1735 seviyesinden tamamlamış bulundu. Böylelikle değerli metal 2 haftadır düşüşüne devam etti. Piyasalarda gözler Jackson Hole Sempozyumundaydı. Sempozyumda açıklamalarda bulunan FED Başkanı Powell; enflasyonun yüksekliğine vurgu yaparak, enflasyon hedefinin yüzde 2 seviyesine gelene kadar sıkı duruşlarına devam edeceklerini ve durumun yaratacağı düşük büyüme ve düşük istihdam seviyelerini göz ardı edebileceklerini belirtti. Ayrıca Eylül ayı için faiz beklentisinin tamamen gelecek olan verilere bağlı olacağını söyledi. Ek olarak ABD ekonomisinin yavaşladığını belirten Powell, ekonominin güçlü bir ivmesinin olduğunu da vurguladı. Ek olarak Cleveland Fed Başkanı Mester ise, faizlerdeki bu seyir kısa süreli olmayacak, Fed enflasyonu kontrol altına almakta kararlı ifadelerini kullandı. Jackson Hole Sempozyumu tüm piyasalarda sert satışlara neden oldu ve ABD endeksleri yüzde 4’e yakın değer kaybetti. Ons altın ise 1756 seviyesinden 1735 seviyesine kadar sert bir düşüş yaşadı. Bu açıklamalardan sonra eylül ayı için piyasaların faiz beklentisi 75 baz puana yükseldi. Ayrıca dünyanın en büyük finansal türev borsası olan Chicago Emtia Borsasının anketine göre Eylül ayı için ABD faiz oranı beklentisi yüzde 64 ile 75 baz puan gözüküyor. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1735 – 1750 - 1765 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1715 – 1700 - 1685 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Exit mobile version