KriptoKral.com Haber Merkezi Blog Gündem GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 29.03.2022
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 29.03.2022

gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 14.364 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 61 kişi olduğu açıklandı.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Temel ihtiyaç maddelerinden olan deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, peçete, bebek bezi gibi ürünlerin KDV’sini %18’den %8’e indirme kararı aldık. Yeme içme hizmetlerinin tamamında KDV oranını %8 olarak belirliyoruz.
*Erdoğan: Oto galericilerin araç alım satımından elde ettikleri gelirde %1 olan KDV oranını %18’e yükseltiyoruz. Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi kapsamındaki konutlarda 150 m2’ye kadar %1, aşan kısmı için %18 KDV tahakkuku yapılacaktır.
*AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, İran'ın nükleer programıyla ilgili anlaşma konusunda aylardır yürütülen müzakerelerde bir anlaşmaya varılmasının garanti olmadığını söyledi.
*ABD Kongresi üyelerinin, Credit Suisse bankasından Rusya'ya uygulanan yaptırımlara uyumuyla ilgili bilgi vermesini talep ettiği bildirildi.
*Avrupa Merkez Bankası, Polonya Merkez Bankası ile 10 milyar euroluk swap anlaşması yaptı.
*Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun görevden alındı, yerine Mustafa Kayhan getirildi.

EURUSD

Haftaya 1.0985 seviyelerinde başlangıç yapan EURUSD paritesinde piyasalar Euro bölgesinden gelen ekonomik verileri yakından takip ediyor. Öyle ki bu ekonomik veriler ile birlikte Avrupa Merkez Bankası’nın para politikasında nasıl adımlar atabileceğinin ipuçları aranıyor. Genel olarak bakıldığında bölgede yüksek enflasyonun seyri halen devam ediyor. Bununla birlikte haftanın son işlem gününde bölgeden gelecek olan Mart enflasyon verisi izlenecek ve bu veri ile birlikte volatilite de bir miktar artacaktır. 

Genel kanıya bakıldığında bu yüksek enflasyon ortamında Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artış yoluna gidebileceği beklentileri gün geçtikçe artıyor. Bu sebeple bu hafta bölgeden gelecek olan enflasyon verisi önemli bir ekonomik veri olarak karşımıza çıkıyor. Yeni günde ise gözler ABD kanadında olacak. 17:00’da ülkeden gelecek olan CB Tüketici Güveni ve İş İmkanları Personel Değişim Oranı ekonomik verileri küresel bazda dolar endeksinde volatilitenin artmasına neden olacaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.10488 – 1.11325 – 1.12370 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.09470 – 1.08851 – 1.08057 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Haftaya 14.80 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi, hafta içerisinde dalgalı bir seyir izliyor. Küresel bazda bakıldığında 1 ayı bulan Rusya – Ukrayna arasındaki savaş gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskılar oluşmasına neden olmuştu. Son günlerde iki ülke arasındaki heyetlerin görüşme adımları atması umutların bir miktar daha artmasına sebep oldu. Türkiye’de devam edecek olan müzakereler konusunda gelecek haber akışları küresel olarak fiyatlamalar üzerinde etkili olacaktır. 
Yeni günde yurtiçinden gelecek olan ve fiyatlamalara etki edecek ekonomik veri akışı bulunmuyor. Dolar kanadında ise piyasalar 17:00’da açıklanacak olan CB tüketici Güveni Endeksi verisini takip edecek. Veri ile birlikte dolar endeksinde volatilite artacaktır. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 14.85 – 15.00 – 15.25 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.63 – 14.50 – 14.30 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile başlayan savaşta bu hafta gözler Türkiye’de olacak. Taraflar Türkiye’de müzakerelere devam edecek. Geçen hafta NATO zirvesinde buluşan Batılı liderler, Rusya’ya karşı ağır yaptırımların uygulanması hakkında konuşulmasına rağmen, başta petrol olmak üzere yeni ağır ambargo kararının çıkmamasıyla beraber piyasalarda risk iştahı da korundu. 

Altın haftaya %1.4 düşüşle başlayarak 1925 dolara kadar indi. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin 3 yılın zirvesine çıkması ve diğer faizlerde de artış olması, doların toparlanmasına ve güçlü duruşuna sebep olurken, bu gelişme ise altını bir miktar baskılıyor. Bu haftanın son işlem gününde ABD kanadından gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verisi izlenecek. Ve veri altının fiyatlamasında büyük etken olabilir. Ekonomik takvimde bakıldığında bugün TSİ 16:00’da FOMC üyesi Williams’ın konuşması, TSİ 17:00’de ABD Mart ayına ait CB Tüketici Güveni Endeksi piyasalar tarafından yakın takip edilecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1940 – 1960 – 1978 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1915 – 1895 – 1880 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Exit mobile version