Kasım 14, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  28.2.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*ABD Temsilciler Meclisi'nde, Türkiye ve Suriye'deki depremlerden etkilenenlere destek veren ve Suriye'deki Esed rejiminin, BM yardımlarının depremlerden etkilenenlere ulaşmasını engelleme çabalarını kınayan karar tasarısı kabul edildi.
*Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ABD Hazine Bakanı Yellen'ı Kiev'de kabul etti. Zelenskiy, "ABD, bu savaşın ilk günlerinden itibaren bize sadece silah olarak değil mali cephede de güçlü bir şekilde destek verdi. Bunu gerçekten takdir ediyoruz." ifadesini kullandı.
*ABD Başkanı Biden, İngiltere ile AB arasındaki yeni Kuzey İrlanda Protokolü'ne destek vererek, taraflar arasında imzalanan Windsor Çerçeve Anlaşması'nın önemli bir adım olduğunu belirtti.
*ECB Üyesi Vujcic: Fiyat baskıları devam ederken ECB parasal sıkılaştırmayı sürdürmeli.
*Japonya'nda Sanayi Üretim Endeksi Ocak ayında %4,6 düştü. Düşen deniz aşırı talebin otomotiv ve çip ekipmanı sektörleri üzerinde yarattığı baskının da etkisiyle son 8 ayın en hızlı düşüşünü gösterdi.
*Brezilya Merkez Bankası Başkanı Neto, Brezilya Merkez Bankası dijital para biriminin en fazla 2024'ün sonunda çalışmasının beklendiğini söyledi.
Ne Olacak?
*Yurt içinde 2022 yılı büyüme verisi açıklanacak.
*ABD’de Chicago PMI verisi açıklanacak.
*Moskova Borsası, 1 Mart'ta Türk Lirası cinsinden vadeli işlemlere başlayacak.

EUR/USD

EURUSD yatay seyrediyor. Dün Euro Bölgesi'nde tüketici güveni verisi geçen ay olduğu gibi -19,0 seviyesinde açıklandı ve beklentileri karşıladı. Ekonomik güven endeksi ise Şubat ayında 101 beklentisinin altında 99.7 seviyesinde gerçekleşerek hafif azalış kaydetti. ECB yetkililerinden şahin açıklamalar devam ederken 50 baz puanlık faiz artırımına kesin gözle bakılıyor. ABD tarafında ise enflasyonist endişeler riskli varlıkları baskılamayı sürdürüyor. Geçen ay %5,6 artış gösteren dayanıklı mal siparişleri bu ay %4,5 azalış gösterdi ve endişeleri ayakta tuttu. Zayıf verilerle dolar endeksi de güç kazanıyor. Bugün ABD mal ticaret dengesi ve CB tüketici güveni verileri izlenecek.
Destekler: 1.0541 - 1.0480 - 1.0393 Dirençler: 1.0636 - 1.0691 - 1.0751

USD/TRY

Dolar/TL paritesi hafif yükseliş sergiliyor. Yurt içinde TÜİK verilerine göre bu ay ekonomik güven endeksi 99,3'ten 99,1'e geriledi. Dış ticaret açığı ise geçen ayki -9,7 milyar dolardan 14,24 milyar dolara yükselerek rekor kırdı. Ocak ayında ihracatlar %10,3 ve ithalatlar %20,7 artış gösterdi. Bugün gözler yurt içi büyüme verisinde olacak. Türk ekonomisinin yılın son çeyreğinde çeyreklik bazda %1 ve yıllık bazda %3,2 büyüdüğü öngörülüyor. ABD'de ise makroekonomik verilerin zayıf gelmesi Fed'in tonunu şahinleştirmesine neden olurken dolar endeksi güçleniyor. Bu sabah dolar endeksi 105'li seviyelerini korurken Fed'in 50 baz puanlık artırıma gitme ihtimali %25'te bulunuyor.
Destekler: 18.86 - 18.82 - 18.77 Dirençler: 18.90 - 18.95 - 19.00

XAU/USD

Ons altında geri çekilme takip ediliyor. Asya piyasalarında zayıf makroekonomik veriler altında baskıya neden oluyor. Bugün Japonya’da açıklanan sanayi üretimi verisi aylık %2,6 daralma beklentisine kıyasla %4,6 daralma kaydetti. ABD tarafında ise enflasyon verilerinin beklenti üzeri gelmesiyle Fed’in önümüzdeki üç toplantıda toplam 75 baz artışa gideceği beklentisi riskli varlıkları baskıladı. Fed’in mart toplantısında 50 baz puanlık artış yapma ihtimali %28’e yükselirken dolar endeksi de güç kazandı. Yarın açıklanacak PMI verileri küresel risk iştahında ve ons altın fiyatlamalarında belirleyici olabilir. Teknik olarak ise 50 periyotluk hareketli ortalama seviyesi direnç olarak değerlendirilebilir.
Destekler: 1797 - 1773 - 1753 Dirençler: 1820 - 1833 - 1850

BRENT

Brent petrol yatay fiyatlanıyor. Bu sabah Japonya’da takip edilen sanayi üretimi aylık %2,6 azalış beklentisine kıyasla %4,6 daralma göstererek Asya piyasalarında ekonomik aktivitenin yavaşladığına işaret etti. ABD’de ise beklenti üstü gelen enflasyon verileri endişeleri yeniden gündeme getirirken riskli varlıklar baskılandı. Dolar endeksi güç kazanarak 105 seviyelerini test etti. Doların güçlenmesi ithalatçı ülkeler için petrolü pahalı hale getirirken talebi zayıflatabilir. Analistlere göre orta vadede Çin’deki talep görünümünün toparlanması ve arz eksikliğinin de etkisiyle petrol fiyatlarının yükselmesi bekleniyor. Yarın açıklanacak PMI verileri ekonomik aktiviteye ve petrol talebine ilişkin ipucu sunabilir.
Destekler: 80.59 - 79.29 - 78.03 Dirençler: 82.60 - 83.59 - 84.90

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri haftanın ilk işlem gününü pozitif tamamladı. Dow Jones %0,2, S&P500 %0,3 ve Nasdaq %0,6 değer kazandı Bu sabah ise ABD vadeliler yatay seyrediyor. Asya piyasaları da günü yükselişle tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video