GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ
Ne Oldu? - FTSE Global Hisse Senedi Endeksleri'ne haziran ayında eklenecek ve çıkarılacak hisseler belirlendi. FTSE Global Large Cap Endeksi'ne Türkiye'den eklenen veya çıkarılan hisse olmadı. Mid Cap Endeksi'ne ise Agrotech ve Tab Gıda eklendi. Small Cap Endeksi'ne de Türkiye'den dahil edilen hisse olmazken, Micro Cap Endeksi'ne Batı Ege GYO, MHR GYO, Meka Beton ve Tureks Turunç Madencilik dahil edildiler. Endeks değişiklikleri 7 Haziran seans kapanışından sonra uygulanacak ve 10 Haziran 2024'te etkin hale gelecek. - Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni bir sanayi politikasını devreye alıyoruz. Kamuda tasarruf ve verimlilik paketiyle yatırım ödeneklerindeki kesintileri öncelikli alanlara yönlendireceğiz. - Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Proje Gayrimenkul Yatırım Fonlarının kurulmasına yönelik düzenleme yapıyoruz. Böylece kentsel dönüşümün finansmanına ve konut arzının artırılmasına katkı sağlayacağız. Bu sayede konut ve kira fiyat artışları düşecek, her kesim için konut erişilebilirliği kolaylaşacaktır. - ABD Hazine Bakanı Yellen: Rusya ile iş yapmak Avrupa bankalarını çok fazla riskler karşı karşıya bırakıyor. - ECB üyesi Cipollone: Bir sonraki ECB toplantısında faiz indirimine yönelik ilk hamleyi bekliyorum. - Japonya Merkez Bankası Başkanı Ueda: Enflasyon hedeflemesi çerçevesinde ihtiyatlı şekilde ilerleyeceğiz. - Anglo American, aralarında BlackRock'ın da bulunduğu önemli hissedarlar tarafından BHP Grubu ile önerilen 38,6 milyar sterlin'lik madencilik birleşmesi konusunda görüşmelere devam etmesi konusunda teşvik edildi.
EURUSD
Piyasalar yeni haftaya başlarken ekonomik takvime genel olarak baktığımızda cuma günü Euro bölgesinden gelecek olan enflasyon verisi euro varlıkları için oldukça dikkat çekiyor. Bilindiği gibi Avrupa Merkez Bankası’nın ilk faiz indirim adımının ne zaman olabileceğine yönelik ipuçları bölgeden gelen ekonomik verilerde aranıyordu. Piyasalar Haziran’da ilk adımın atılabileceğini bekliyor. Gelecek olan enflasyon verisi de bu beklentileri şekillendirecektir. Haftanın ilk işlem gününde ise 11:00’da Almanya’dan gelen olan İfo İş İklimi Endeksi ekonomik verisi izlendi. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.0861 – 1.0877 – 1.0895 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0842 – 1.0826 – 1.0804 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
PETROL
Yeni haftaya başlarken petrol kanadında gündem OPEC toplantısı olacak. Toplantı hafta sonu gerçekleşecek. Beklentiler bu toplantı sonrasında grubun genel üretim kesintilerini yılın ikinci yarısında da devam ettireceği yönünde. Toplantı sonrasında gelecek açıklamalar ise petrolde volatilitenin artmasına neden olacaktır. Diğer yandan piyasalar jeopolitik gelişmeleri de izlemeye devam ediyor. Nisan ortasından itibaren jeopolitik riskler bir miktar azaldı ve bu da petroldeki baskıları azaldı. Hafta ortasında da ABD’den gelecek olan ham petrol stokları verisi izlenecek. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 78.97 – 80.24 – 81.70 seviyeleri direnç noktaları olarak; 76.68 – 75.66 – 74.65 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Geçen hafta altın fiyatlarında oldukça volatildi diyebiliriz. Geçen haftanın başlarında altın tarihi zirvelerde fiyatlamalar gerçekleştirmiş fakat haftanın son günlerinde aşağı yönlü hareketlenmeler yaşamıştı. Öyle ki ons altın geçtiğimiz haftayı yüzde 3 seviyesinin üzerinde değer kaybı ile kapattı. Özellikle hafta ortasında yayınlanan FOMC toplantı tutanaklarında yetkililerin ABD’deki enflasyondan endişeli olduklarının görülmesi altında baskıları artırdı. Haftanın ilk işlem gününde ekonomik veri bakımından cılız bir gün bizleri bekliyor. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 2352 – 2375 - 2400 seviyeleri direnç noktaları olarak; 2325 – 2305 - 2280 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Leave feedback about this