GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ
Ne Oldu? - Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şu andaki planımız, programımız F - 35’ten öte artık F-16’ya kilitlenmiş vaziyette. - FED Üyesi Schmid: Önden yüklemeli faiz indirimlerine gerek yok. - ABD Hazine Bakanı Yellen: ABD'de güçlü büyüme, iyi bir küresel büyümenin temel itici gücü. - AB Yüksek Temsilcisi Borrell: Hamas, İsrail sayesinde güçlendi. - ABD Başkanı Biden: Umuyorum gelecek pazartesiye kadar Gazze'de ateşkes sağlanacaktır. - ECB Başkanı Lagarde, enflasyonda düşüş sürecinin devam etmesini beklediklerini söyledi. - İngiltere Maliye Bakanı Hunt, Muhafazakar Partili arkadaşlarına yaptığı konuşmada gelecek hafta açıklanacak Bahar Bütçesi'nde büyümeye destek veren ve çalışmayı ödüllendiren akıllı faiz indirimlerine öncelik vereceğini söyledi. - Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Kiev'e AB dışından topçu malzemesi alınmasına karşı olduğunu da açıkladı. - ABD Başkanı Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump'ın, aynı gün Meksika sınırında bulunan Teksas eyaletine ziyaret gerçekleştireceği bildirildi. - Suudi Arabistan, İsrail Ekonomi Bakanı'nın Suudi Ticaret Bakanı ile BAE'de görüştüğü iddiasını yalanladı. - Japonya'nın Ocak ayı çekirdek tüketici fiyatları yıllık bazda düşüş gösterdi.
EURUSD
Piyasalar konuşma yapan ECB Başkanı Lagarde’ı takip etti. Strazburg’da Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda konuşan Lagarde; enflasyonda düşüş sürecinin devam etmesini beklediklerini belirtti. Diğer yandan ECB Yönetim Konseyi Üyesi Stournaras; Avrupa Merkez Bankası’nın FED’den daha fazla zorlukla karşı karşıya olduğunu, faiz indirimlerinin ise Haziran ayında başlaması gerektiğini ve bunun da küçük adımlarla olması gerektiğini belirtti. Yeni günde 10:00’da Almanya’dan gelecek olan GFK tüketici güven endeksi verisi takip etti. Dolar kanadında ise ABD kanadından gelecek olan ekonomik veriler volatiliteyi etkileyecektir. Sırasıyla 16:30 ve 18:00’da açıklanacak olan dayanıklı mal siparişleri ve CB tüketici güven endeksi verileri küresel bazda hareketliliği artıracaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.0873 – 1.0935 – 1.1000 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0803 – 1.0760 – 1.0697 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
PETROL
Haftanın ilk işlem gününe 76.39 dolar seviyesinden başlayan ham petrol, günü yaklaşık olarak yüzde 1.54 oranında yükselerek 77.57 dolar seviyesinden kapadı. Dün ekonomik takvim açısından zayıf bir gündü fakat petrol geçen hafta cuma günkü düşüşün yüzde 1.54’ünü geri aldı. ABD enflasyonu bu hafta, özellikle de perşembe günü TSİ 16:30’da açıklanacak olan ‘’Kişisel Tüketim Harcamaları’’ verisi piyasaların odak noktası olacaktır. ABD ekonomisi, fiyat artışlarının devam edeceği yönünde beklentileri, FED’in yakın zamanda faiz indirimi beklentilerini büyük ölçüde ortadan kaldırdı. Ayrıca Orta Doğu’da devam eden risk iştahı ve OPEC+’ın üretimde kesintilere gitmesi petrolde fiyatların dengede kalmasını sağlıyor diyebiliriz. Ek olarak ABD yatırım bankası Goldman Sachs, OPEC+’nın arz kısma programlarının 2024 üçüncü çeyrekten itibaren kademeli olarak ve kısmen kaldırılması beklediklerini vurguladı. Yeni güne 77.57 dolar seviyesinden başlayan ham petrolde piyasalar, ekonomik takvim bakımından sakin bir gün geçirecektir. Crude’u teknik olarak inceleyecek olursak 79.82 – 81.71 – 83.65 seviyeleri direnç noktaları olarak; 75.77 – 73.52 – 71.32 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Haftaya 2034 seviyelerinde başlangıç yapan ons altın, ilk işlem gününde dalgalı bir seyir izledi. Bu dalgalı seyir ile haftanın ikinci işlem gününe de, haftaya başlangıç fiyatının yakınlarında başladı. Yeni günde piyasalar ABD kanadından gelecek olan ekonomik verileri yakından izleyecek. İlk olarak 16:30’da dayanıklı mal siparişleri izlenecek. Ardından 18:00’da CB Tüketici Güveni Endeksi verisi ile volatilite yükselecektir. Bununla birlikte büyük resimde piyasalar FED’in faiz patikasında ilk indirim adımını ne zaman atabileceği konusunda ipuçları arıyor. Son gelen ekonomik veriler ve açıklamalar ile adımın yaz ayında olabileceği beklentileri artmış durumda. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 2040 – 2050 - 2065 seviyeleri direnç noktaları olarak; 2030 – 2015 - 2000 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.