KriptoKral.com Haber Merkezi Blog Gündem GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 27.09.2022
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 27.09.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?

*BİST50 Endeksinde yer alan paylarda açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının bugün de uygulanmasına karar verildiği açıklandı.  
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: (İlk Evim İlk İşyerim Projesi) Projenin, 5.000 konutluk ilk diliminin temelini 25 Ekim'de atıyoruz.  
*ABD Başkanı Biden, benzin istasyonları, bankalar ve cep telefonu hizmetleri işleten şirketleri enflasyonla mücadele eden tüketiciler için maliyetleri düşürmeye çağırdı.  
*Cleveland Fed Başkanı Mester, Fed'in faiz oranlarını artırması ve bir süre için politikayı sınırlayıcı tutması gerektiğini söyledi. 
*Çin ve Rusya savaş gemilerinin, Bering Denizi'nde ABD'nin Alaska eyaletine bağlı takımadalar çevresinde görüldüğü bildirildi.  
*Almanya Merkez Bankası Başkanı Nagel: ECB, enflasyon bekleyişlerinin kontrolden çıkması riski ile karşı karşıya.  *ABD Dışişleri Sözcüsü Price: Şimdi NATO müttefikleri arasında gerilimi arttırabilecek açıklamaların veya eylemlerin zamanı değil.  
*Macaristan Başbakanı Orban, AB’nin Ukrayna’yı işgali nedeniyle Rusya’ya uyguladığı yaptırımları eleştirerek, “Bu silah geri tepti, yaptırımlarla Avrupa kendi ayağına kurşun sıktı” dedi.   

Ne Olacak?   
*Gün içinde Fed Başkanı Powell ve ECB Başkanı Lagarde’nin açıklamaları takip edilecek.   
*Avrupa Birliği'nin yürütme kolu, yarın üye ülkelere sunulacak bir belgede doğal gaza bir fiyat sınırı koymanın fizibilitesini tartışmayı planlıyor. 

EURUSD

Geçtiğimiz hafta FED’in 75 baz puanlık faiz artışı ve FED kanadından gelen şahinvari açıklamalar dolar endeksinde değer kazanımlarının artmasına ve ABD hazine tahvillerinin de yükselmesine neden olmuştu. Dolar genel olarak çoğu para birimi karşısında değer kazanırken, EURUSD paritesinde de aşağı yönlü hareketlenmeler yaşandı. 1.00 seviyesinin altında fiyatlamalar gerçekleştiren paritede piyasalar Avrupa MB Başkanı Lagarde’ın dün AB Parlamentosu’nda yaptığı konuşmayı takip etti. Lagarde; enflasyon beklentilerindeki yukarı yönlü risklere karşı gelecek birkaç toplantıda daha faiz artımlarına devam edilebilir açıklamasında bulundu. Ek olarak Lagarde; gelecekteki politika kararlarının verilere bağlı olacağını sözlerine ekledi. Diğer yandan Almanya kanadında açıklanan İFO İş Dünyası Güveni verisi Eylül’de 88.6 seviyesinden 84.3 seviyesine geriledi. Yeni günde 14:30’da FED Başkanı Powell ve AMB Başkanı Lagarde’ın konuşmaları takip edilecek. 15:30 ve 17:00’da ise sırasıyla ABD kanadından gelecek olan Dayanıklı Mal siparişleri ve CB Tüketici Güveni Endeksi verileri takip edilecek. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 0.9717 – 0.9855 – 1.0050 seviyeleri direnç noktaları olarak; 0.9582 – 0.9479 – 0.9330 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Küresel olarak son gelişmelere bakıldığında merkez bankalarının sıkılaşma adımlarına devam ettiği ve şahinvari mesajlar verdikleri görülüyor. Geçtiğimiz hafta FED’in 75 baz puanlık sıkılaşma adımları ve açıklamaları küresel bazda volatiliteyi oldukça artırmıştı. ABD kanadında hazine tahvil faizlerinde yükselme yaşanırken, dolar çoğu para birimine karşı değer kazandı. TCMB ise geçtiğimiz hafta FED sonrasında 100 baz puanlık faiz indirim yoluna gitti. Bu gelişmeler ile yeni haftaya başlayan parite haftaya rekorla başladı diyebiliriz. Dün piyasalar TCMB’nin yayımladığı Eylül ayına ilişkin reel kesim güven endeksi verisini takip etti. Veriye göre reel kesim güven endeksi bir önceki aya kıyasla 2.2 puan azalarak 99.9 seviyesine geriledi. Gelen rakam ile birlikte reel kesim güven endeksinin yaklaşık olarak 2 yılı aşkın süredir ilk kez 100 seviyesinin altına gerilediği görüldü. Yeni günde yurtiçinden gelecek ve pariteyi etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. ABD kanadında ise Dayanıklı Mal Siparişleri ve CB Tüketici güveni verileri dolarda hareketliliği artırabilir. Veriler sırasıyla 15:30 ve 17:00’da açıklanacak. USDTRY paritesini teknik olarak incelediğimizde 18.50 – 18.55 – 18.60 seviyeleri direnç noktaları olarak; 18.40 – 18.30 – 18.20 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Dolar güçlü duruşuna devam ederken, ABD kanadında hazine tahvil faizlerinde de zaman zaman yukarı yönlü hareketler yaşanıyor. FED’in sıkılaşma adımlarına devam etmesi ve şahinvari açıklamaları, herhangi bir faiz getirisi olmayan değerli metaller üzerinde baskılar oluşmasına neden oluyor. Bu baskılar ile birlikte altın yaklaşık olarak son iki buçuk yılın en düşük seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Haftanın yeni gününde ABD kanadından gelecek olan ekonomik veriler takip edilecek. İlk olarak 15:30’da Dayanıklı Mal Siparişleri verisi izlenecek. Ardından 17:00’da CB Tüketici güveni Endeksi verisi ve Yeni Konut Satışları verisi volatilitenin artmasına neden olacaktır. Perşembe günü ise ABD kanadından gelecek olan GSYİH verisi dikkat çekiyor. FED'in de yakından takip ettiği veriler ile önümüzdeki dönemlere ait nasıl adımlar atılabileceğinin ipuçları aranacak. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1645 – 1655 - 1670 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1625 – 1612 - 1595 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

DAX

Direnç: 12605 - 13047 - 13366 Destek: 12161 - 11743 - 11295

NAS100

Direnç: 11583 - 11811 - 12146 Destek: 11244 - 11068 - 10864

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Exit mobile version