Kasım 21, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 27.04.2022

gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 2.511 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 14 kişi olduğu açıklandı.
*Lael Brainard, ABD Senatosu'nda yeterli oyu alarak Fed’in bir sonraki Başkan Yardımcısı olmaya hak kazandı.
*Rusya Devlet Başkanı Putin: İstanbul’daki Rusya-Ukrayna müzakerelerinde ciddi bir ilerleme kaydedildi.
*ECB yetkilileri vahşi batıya benzettikleri kripto alanının daha sıkı kontrolünü istedi.
*Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Osman Uzun görevden alındı.
*Gazprom Polonya ve Bulgaristan'a doğalgaz akışını durduracağını açıkladı.
*Japonya Merkez Bankası’nın uzlaştırıcı tutumu korumak amacıyla parasal genişleme politikasını sürdüreceği bildirildi.
*Musk: Twitter'ın haber yayınını engellemesi uygun değil.
*Rusya – Ukrayna Savaşı sonrası Afrika'da buğday fiyatları %60 oranında arttı.
Ne Olacak?
*Yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmazken, ABD’de Mal Ticaret Dengesi, Konut Satışları ve Ham Petrol Stokları açıklanacak.
*Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İSO Meclisi’nin bugünkü toplantısına katılacak.
*ECB Başkanı Lagarde’nin bugün konuşma yapması bekleniyor.
*Gazprom, ruble olarak ödeme yapmayan Bulgaristan ve Polonya'ya doğal gaz akışını bugün kesecek.
*TCMB II. Enflasyon Raporu Toplantısı yarın yapılacak.

EURUSD

Yeni hafta ile birlikte aşağı yönlü hareketlenmelerine devam eden EURUSD paritesi yaklaşık olarak son beş yılın en düşük seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Özellikle ABD kanadında FED’in şahinvari tutumunun devam edebileceği beklentileri dolar endeksinde değer kazanımları yaşanmasına neden olurken, Euro dolar karşısında değer kayıpları gerçekleştiriyor. Bilindiği gibi Avrupa Merkez Bankası’nın son toplantısında faiz artışının tarihi ile ilgili ‘kaçamak’ cevaplar verilmiş ve bu durum Euro varlıklarında baskılar yaşanmasına neden olmuştu. 

Diğer yandan FED’in Mayıs toplantısı ise 3 Mayısta gerçekleşecek ve toplantı 4 Mayısta sona erecek. Beklentiler 50 baz puanlık faiz artışı olsa da, 75 baz puanlık faiz artış beklentisi de azımsanmayacak boyutta. Yeni günde piyasalar 14:30 ve 19:00’da Avrupa MB Başkanı Lagarde’ın yapacağı konuşmaları takip edecek. 17:00’da ise ABD kanadında Askıda Konut Satışları verisi dolar endeksinde volatilitenin artmasına neden olacaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.06972 – 1.07697 – 1.09222 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.05647 – 1.04618 – 1.03391 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Haftaya 14.71 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi hafta içerisinde sınırlı yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bilindiği gibi hafta başında TCMB’nin açıkladığı Nisan ayına ilişkin reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edildi. Buna göre reel kesim güven endeksi Nisan ayında 1.2 puan artmış ve 109.7 seviyesinde gerçekleşmişti. Kapasite kullanım oranı ise imalat sanayi genelinde bir önceki aya kıyasla 0.5 puan arttı ve yüzde 77.8 seviyesinde gerçekleşmiş oldu. 

Haftanın üçüncü işlem gününde yurtiçinden gelecek ve piyasaları sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Dolar kanadına baktığımızda ise 17:00’da açıklanacak olan Askıdaki Konut Satışları ekonomik verisi küresel bazda bir miktar dolar endeksinde volatiliteyi artırabilir. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 14.85 – 15.00 – 15.15 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.75 – 14.60 – 14.50 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Son iki haftadır düşmeye devam eden ons altın, sabah saatlerinde 1900 seviyelerinin altını test etti. İçerisinde bulunduğumuz haftaya 1930 seviyelerinde başlayan ons altında baskılar devam ediyor ve bunda en büyük etken ABD tarafından gelen sıkılaştırma politikaları ve güçlenen dolar olarak söyleyebiliriz. Dolar endeksi tarihi zirveleri test ederken, endekse paralel 10 yıllık tahvil getirilerinde de yukarı yönlü hareketlenmeler ons altında baskılara sebep veriyor. 

Diğer yandan Çin kanadında Covid-19 karantinaları piyasaları endişelendirirken, dün Çin Merkez Bankası’nın ekonomiyi destekleyeceği açıklamaları ons altında baskıların bir miktar azalmasına neden oldu. Rusya-Ukrayna savaşının devam etmesi, yükselen enflasyon ve küresel belirsizlik altında güven talebi olamaya devam etse de Fed’in agresif sıkılaştırma yapacağı beklentisi ons altında baskıya devam ediyor. Yeni günde piyasalar 17:00’da ABD kanadında açıklanacak olan Askıdaki Konut Satışları verisini takip edecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1920 – 1945 – 1965 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1890 – 1875 – 1850 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video