KriptoKral.com Haber Merkezi Blog Gündem GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  25.5.2023
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  25.5.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Fed son toplantısına ait tutanaklar, bazı Fed yetkililerinin daha fazla faiz artışının gerekli olabileceğini, bazılarının ise bunun gerekli olmayabileceğini düşündüğünü ortaya koydu.
*ABD Hazine Bakanı Yellen, Hazine'nin yeterli nakdinin 1 Haziran itibariyle bitebileceği uyarısını yineledi.
*Fitch, ABD'nin kredi notunu negatif izlemeye aldı. Fitch'ten yapılan açıklamada, söz konusu kararın, federal hükümetin 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşması ve Hazine Bakanlığı’nın borç limitinin aşılmasını önlemek için aldığı olağanüstü tedbirlerin tükenerek nakit sıkıntısı çekmesine az bir süre kalmasına rağmen borç limitinin artırılması veya askıya alınmasına yönelik bir karara varılmasını engelleyen artan siyasi partizanlığı yansıttığı aktarıldı.
*ABD Hazine Bakanlığı: Fitch'in uyarısı borç limitinin artırılması ihtiyacını güçlendirdi.
*Atlanta Fed Başkanı Bostic, Fed’in faiz oranlarını daha fazla yükseltmeyi düşünürken esnek olması gerektiğini söyledi.
*Fed Üyesi Waller: Haziran'da faiz artışı veya pas geçme seçimi verilere bağlı.
*İngiltere'de otomobil üretimi Nisan ayında yıllık %9,9 arttı.
*Güney Kore Merkez Bankası faiz oranını değiştirmedi, ekonomik büyüme beklentisini düşürdü.
Ne Olacak?
*TCMB faiz kararı bugün açıklanacak.
*ABD’de büyüme verileri bugün açıklanacak.

EUR/USD

EURUSD paritesinde sınırlı toparlanma takip ediliyor. Dün Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da Ifo İş İklimi Endeksi 93,4'ten 91,7'ye gerilerken 93,0 beklentisinin altında kaldı. Diğer yandan ECB'den şahin ifadeler takip edilmeye devam ediyor. ECB Başkanı Lagarde, enflasyonla mücadelede kararlı olduklarını ve ECB'nin faiz artırımlarına devam edeceğini vurguladı. ECB'den yıl sonuna kadar 50 baz puanlık artırım daha bekleniyor. ABD'de ise gözler dün akşam yayımlanan Fed toplantı tutanaklarındaydı. Fed üyelerinin önümüzdeki süreçteki faiz artırımlarında ayrıştıkları izlendi. Bazı yetkililerin enflasyon hedefine ulaşılması için sıkılaşmanın devam etmesini istediği ifade edilebilir. Bugün gözler ABD birinci çeyrek öncü büyüme verisinde olacak.
Destekler: 1.0704 - 1.0648 - 1.0598 Dirençler: 1.0749 - 1.0798 - 1.0849

USD/TRY

Dolar/TL’de yükseliş ivmesi korunuyor. Dün yurt içinde imalat güveni ve kapasite kullanım oranı verileri açıklandı. Buna göre İmalat Güveni Mayıs'ta 108,0'den 108,3'e yükseldi. Kapasite kullanım oranı ise %75,4'ten %76'0'ya ulaştı. Yurt içinde siyasi gündem de fiyatlamalarda etkili olmaya devam ediyor. Dün Zafer Partisi Başkanı Özdağ, ikinci tur seçimlerinde Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceklerini açıkladı. ABD'de ise dün yayımlanan Fed toplantı tutanaklarında Fed üyelerinin önümüzdeki süreçteki faiz artırımlarında ayrıştıkları izlendi. ABD'de devam eden borç tavanı krizi risk iştahını baskılamaya devam ederken bugün birinci çeyreğe ilişkin öncü büyüme verisi takip edilecek. Yurt içinde ise TCMB faiz kararı açıklanacak. TCMB'nin faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmiyor.
Destekler: 19.86 - 19.81 - 19.78 Dirençler: 19.92 - 19.97 - 20.02

XAU/USD

Ons altında yatay-negatif seyir gözlemleniyor. Dün ABD’de son Fed toplantısına ilişkin tutanaklar yayımlandı. Beklentilere paralel 25 baz puanlık faiz artırılan toplantının tutanaklarında Fed üyelerinin önümüzdeki süreçteki faiz artırımlarında ayrıştıkları izlendi. Bazı yetkililerin enflasyon hedefine ulaşılması için sıkılaşmanın devam etmesini istediği ifade edilebilir. Diğer yandan Fed’in yıl sonunda hafif resesyon beklediği belirtilebilir. Dolayısıyla bugün açıklanacak ABD 1Ç büyüme verisi ve yarın açıklanacak çekirdek PCE verisi fiyatlamalarda belirleyici olabilir. Büyüme ivmesinin korunurken enflasyonda gerileme açıklanması faizlerde sıkılaşma ihtiyacını azaltırken ons altının desteklenmesini sağlayabilir.
Destekler: 1956 - 1936 - 1913 Dirençler: 1969 - 1983 - 1998

BRENT

Brent petrol yükselişinin ardından temkinli seyrediyor. OPEC+’ın petrol fiyatlarını dengede tutmak amacıyla üretim kısıntısına gidebileceği söylentisi petrolün yükselişine neden olmuştu. Dün ise ABD’de yayımlanan Fed toplantı tutanakları sonrasında küresel risk iştahının baskılandığı belirtilebilir. Tutanaklar, Fed yetkililerinin faiz artırım patikasında ayrıştıklarını gösterirken bazı Fed yetkililerinin enflasyon hedefine ulaşılması için sıkılaşmaya devam edilmesini ifade etmesi piyasalarda karışık fiyatlamalara neden oldu. Dolayısıyla bugün açıklanacak ABD birinci çeyrek büyüme verisi ve yarın açıklanacak PCE verileri fiyatlamalar üzerinde belirleyici olabilir. Dün haftalık ham petrol stokları beklentinin çok üstünde düşüş açıklayarak talebin güçlü seyrettiğini gösterdi.
Destekler: 77.41 - 76.33 - 75.50 Dirençler: 78.31 - 78.84 - 79.73

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü düşüşle tamamladı. Dow Jones %0,8, S&P500 %0,7 ve Nasdaq %0,6 değer kaybetti. Bu sabah ise ABD vadeliler karışık fiyatlanıyor. Asya piyasaları da günü düşüşle tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Exit mobile version