KriptoKral.com Haber Merkezi Blog Gündem GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 25.02.2022
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 25.02.2022

Gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

•Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 79.708 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 281 kişi olduğu açıklandı.
• Rusya Devlet Başkanı Putin: ABD ve NATO’nun Ukrayna topraklarını suistimal etmesi nedeniyle özel askeri harekat başlatıldı
• ABD Başkanı Biden, G7 ülkelerinin Rusya'ya karşı yıkıcı yaptırım paketi üzerinde anlaştığını açıkladı.
• Biden, aralarında ülkenin en büyük ikinci bankası VTB'nin de bulunduğu 4 büyük Rus bankasına yaptırım getireceklerini duyurdu.
• Biden: Amerika'daki Rus bankalarının varlıkları dondurulacaktır. Rusya'nın dolar üzerinden euro, pound ve yen üzerinden ticaret yapma yeteneğini kısıtlayacağız. Rusya'nın yüksek teknoloji ihracatını yarı yarıya kesme kararını verdik.
• Pentagon, Biden'ın talimatı üzerine 7.000 ek askeri Avrupa'ya konuşlandıracaklarını açıkladı .
• Biden: ABD askeri güçleri Ukrayna’daki savaşa katılmayacak .
• İngiltere Başbakanı Johnson, İngiltere'nin yaptırımlarının, tüm büyük Rus bankalarını, 5 Rus oligarkı ve 100'den fazla şirket ve kişiyi hedef alacağını bildirdi.
• İngiltere, büyük Rus bankalarının varlıklarını dondurdu .
• Ukrayna, Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü kaybettiğini açıkladı.
• Rusya Devlet Başkanı Putin: Parçası olduğumuz dünya ekonomisine zarar vermeyeceğiz.
• İngiltere Başbakanı Johnson: Rusya'nın Sterlin'e erişimini engelleyeceğiz.
• AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna'dan olabilecek muhtemel mülteci akını için hazırlandıklarını duyurdu.
• Rus borsasındaki ve rublesindeki değer kayıplarının ardından, Moskova Borsası bugün sabah seansının iptal edildiğini duyurdu.

EURUSD

İçerisinde bulunduğumuz haftaya 1.1319 seviyelerinde başlangıç yapan EURUSD paritesi, hafta içerisinde kademeli aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bu hareketlenmeler ile birlikte dün 1.1110 seviyelerini test eden parite yaklaşık olarak son iki yılın en düşük seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Perşembe günü piyasalar Rusya’nın Ukrayna’ya askeri operasyonunu başlattığı haber akışları ile başladı. Bu haber akışları ise küresel risk iştahını oldukça düşürdü. Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası Üyesi Robert Holzman AMB’nın böyle bir ortamda para politikası konusundaki tutumu hakkında açıklamalarda bulundu. Holzman; yaşanan Ukrayna krizinin küresel belirsizliği artırdığını ve parasal gevşemeden çıkışın gecikebileceğini açıkladı. Haftanın son işlem gününde ise piyasalar TSİ 10:00’da Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi Almanya’dan gelecek olan GSYİH verisini takip edecek. 14:15’te ise AMB Başkanı Lagarde’ın konuşma yapması bekleniyor. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.12662 – 1.13929 – 1.14614 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.11835 – 1.11205 – 1.10274 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı askeri operasyon küresel bazda gerilimleri oldukça artırdı. Artan bu gerilimler ise gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskılar oluşmasına neden oldu. Bu baskılardan TL’de nasibini aldı ve USDTRY paritesinde yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Bu hareketlenmeler ile 14.64 seviyeleri test edildi ve ardından bu seviyelerden aşağı yönlü gevşemeler gerçekleştirdi. Haftanın son işlem gününe 13.96 seviyelerinde başlayan USDTRY paritesinde piyasalar yeni günde 10:00’da yurtiçinden gelecek olan Ekonomik Güven Endeksi verisini takip edecek. Diğer yandan dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonu hakkında açıklamaları takip edildi. Erdoğan; Rusya’nın askeri operasyonunu bölgenin barış ve huzuruna vurulmuş bir darbe olarak belirtti. Haftanın son işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 14.38 – 14.65 – 15.00 seviyeleri direnç noktaları olarak; 13.90 – 13.15 – 12.72 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Rusya’nın Ukrayna’ya gerçekleştirdiği askeri operasyon küresel bazda volatiliteyi oldukça artırdı. Jeopolitik risklerin artması ile artan güvenli liman talepleri altın fiyatlarını destekledi. Bu destek ile yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren altın 1974 seviyelerini test etti ve böylelikle yaklaşık olarak iki senenin en yüksek seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştirdi. Bu seviyelerden itibaren gevşeme hareketleri gerçekleştiren altın, haftanın son işlem gününe 1903 seviyelerinde başlangıç yaptı. Diğer yandan ABD Başkanı Biden; ABD’nin Rus bankalarının varlıklarının dondurulacağını, Rusya’nın dolar üzerinden Euro, pound ve yen üzerinden ticaret yapma yeteneğinin kısıtlanacağını ve Rusya’nın yüksek teknoloji ihracatını yarı yarıya kesme kararı verdiklerini belirtti. Diğer yandan Rusya Devlet Başkanı Putin; Rusya’nın dünya ekonomisinin bir parçası olmaya devam ettiğini ve bu sisteme zarar vermeyi planlamadıklarını belirtti. Bu gelişmeler yakından takip ediliyor ve fiyatlamalar üzerinde etkisi oldukça yüksek. Ekonomik veri olarak ise 16:30’da ABD kanadından gelecek olan Dayanıklı Mal Siparişleri ve 18:00’da Askıdaki Konut Satışları verileri takip edilecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak incelediğimizde 1920 – 1935 - 1960 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1910 – 1890 - 1875 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter
Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Exit mobile version