GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ
Ne Oldu? *TCMB’nin 2022 yılı bilançosuna göre yıllık dönem karı 72,0 milyar TL olarak gerçekleşti. (2021: 57,5 milyar TL) *ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye'nin yeni F – 16 savaş uçaklarını ve mevcut F – 16 filosu için modernizasyon kitlerini alması gerektiğini, bunun NATO için önemli olduğunu belirtti. *ABD Hazine Bakanı Yellen, bankacılık sisteminde yaşanan sıkıntıların yayılmasını önlemek amacıyla hızlı hareket etmek için önemli araçlar kullandıklarını ve bunları tekrar kullanabileceklerini belirterek, gerekirse ek önlemler almaya hazır olacaklarını söyledi. *Yellen, ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu'nun Signature Bank ile ilgili 2,5 milyar dolarlık zarar tahmininin nihai bir tespit olmadığını bildirdi. *AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'ya yönelik hazırlanan 11. paketinin yaptırımların delinmesi veya çevresinden dolaşılmasını önleyecek yeni unsurlar içereceğini söyledi. *IMF Sözcüsü Kozack, ABD ve Avrupa'da bankacılık sektöründe yaşananlar sonrası hızla alınan önlemlerin piyasa stresini bir ölçüde hafiflettiğini ancak belirsizliğin yüksek kalmaya devam ettiğini belirterek, sürekli teyakkuzda olunması gerektiğini söyledi.
Ne Olacak? *Yurt dışı piyasalarda öncü PMI verileri açıklanacak. *IMF Başkanı Georgieva 24 Mart – 30 Mart tarihleri arasında Çin'e seyahat edecek. *S&P’nin Türkiye değerlendirmesini 31 Mart’ta açıklaması bekleniyor.
EUR/USD
EURUSD paritesinde yükselişin ardından geri çekilme takip ediliyor. Dün Euro Bölgesi'nde öncü tüketici güveni verisi açıklandı. Buna göre geçen ay -19,0 olan tüketici güveni bu ay -18,3 beklentisinin de altında -19,2 oldu. Diğer yandan ECB yetkilileri parasal sıkılaşmanın devam edeceğini ve Mayıs ayında da faiz artırımı değerlendirdiklerini ifade etti. ABD'de ise Fed'in 25 baz puanlık faiz artırımının etkileri bugün de devam ediyor. Küresel piyasalarda risk iştahında toparlanma gözlemlenirken dolar endeksindeki zayıf görünüm korunuyor. Bugün ise Euro Bölgesi ve ABD'de PMI verileri yakından izlenecek. PMI verilerinin eşik seviye olan 50'nin üzerinde gerçekleşmesi ekonomik toparlanmaya işaret ederken risk iştahını destekleyebilir.
Destekler: 1.0800 - 1.0759 - 1.0723 Dirençler: 1.0850 - 1.0880 - 1.0914
USD/TRY
Dolar/TL paritesi kademeli yükselişini koruyor. Dün TCMB faiz kararını açıkladı. Piyasa beklentileri arasında TCMB'nin finansal koşulların desteklenmesi adına 50 az puanlık faiz indirimi de olsa da çoğunluk beklentisine paralel faizlerde değişikliğe gidilmedi. Karar metninde ise jeopolitik gerginlikler ve faiz artışlarının etkilerinin gelişmiş ülkelerde resesyon endişelerini tetiklendiği vurgusu yapılırken, ileriye dönük projeksiyonlarda merkez bankalarının faiz artırım döngülerinin sonlandırılmasının beklendiği belirtildi. ABD tarafında ise Fed'in 25 baz puanlık faiz artırımının etkisi devam ediyor. Küresel risk iştahında toparlanma takip edilirken dolar endeksi 102 seviyelerinde yatay seyrediyor. Bugün ABD'de PMI verileri açıklanacak.
Destekler: 19.00 - 18.97 - 18.94 Dirençler: 19.05 - 19.08 - 19.12
XAU/USD
Ons altında yükseliş momentumu devam ediyor. Küresel piyasalarda Fed'in 25 baz puanlık faiz artırımının ardından Fed Başkanı Powell'ın şahin açıklamalarının etkisi korunuyor. ABD finansal sistemindeki mevcut risklerin gündemde kalmaya devam etmesi yatırımcıların güvenli liman olan altına sığınmasına neden oluyor. Rusya-Ukrayna gerginliğinde 2000 dolar seviyesinin üzerini gören ons altın bu sabah 2000 dolara yakın fiyatlanıyor. Küresel risk iştahında toparlanma takip edilirken dolar endeksi ise 102'li seviyelerdeki yatay görünümünü koruyor. Bugün ABD'de PMI verileri yakından takip edilecek. Verilerin beklenti üzeri gelmesi ekonomik aktivitede toparlanmaya işaret ederken risk iştahı desteklenebilir.
Destekler: 1984 - 1973 - 1959 Dirençler: 1999 - 2009 - 2020
BRENT
Brent petrolde yatay-pozitif seyir izleniyor. Hafta boyunca bankacılık kriziyle ekonomik aktivitenin yavaşlayacağı algısı petrol fiyatlarında baskıya neden olmuştu. Fed’in faizleri 25 baz puan artırmasıyla finansal sisteme dair endişeler yerini korurken yetkililerin açıklamaları küresel risk iştahında toparlanmayı sağlıyor. Asya piyasalarında ise Japonya’da açıklanan yıllık enflasyon verisi %4,3'ten %3,3'e gerileyerek risk iştahını destekledi. Bugün ABD ve Euro Bölgesi’nde PMI verileri takip edilecek. PMI verilerinin eşik değer olan 50’nin üzerinde gelmesi sektörde genişleme ve ekonomik aktivitede toparlanmaya işaret edebilir. Bu durumda küresel risk iştahı desteklenirken petrol talebinde de artış takip edilebilir.
Destekler: 74.75 - 73.61 - 71.81 Dirençler: 76.36 - 77.56 - 79.62
KÜRESEL ENDEKSLER
ABD endeksleri dünü pozitif tamamladı. Dow Jones %0,2, S&P500 %0,3 ve Nasdaq %1,0 değer kazandı. Bu sabah ise ABD vadeliler yatay seyrediyor. Asya piyasaları da günü düşüşle tamamlamaya hazırlanıyor.
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.