KriptoKral.com Haber Merkezi Blog Gündem GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 24.05.2022
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 24.05.2022

gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Cumhurbaşkanı Erdoğan: (Yunanistan) Stratejik Konsey Toplantısı yapacaktık. Artık benim için Miçotakis diye birisi yok. Kendisiyle böyle bir görüşmeyi yapmayı asla kabul etmiyorum.
*Fed Başkanı Powell, Fed başkanlığında ikinci 4 yıllık dönemine yemin ederek başladı.
*Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Batı ile yeniden bağ kurmamız gerektiğinden emin değiliz.
*Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Fed'in önümüzdeki iki toplantıda 50'şer baz puanlık faiz artışı yapmasının ardından faiz artışı döngüsünü Eylül ayında durdurmasının makul olabileceğini belirtti.
*Kansas City Fed Başkanı George, Merkez Bankasının Ağustos ayına kadar faiz oranlarını %2'ye yükseltmesini beklediğini ve sıkılaştırmanın daha sonraki seyrine, enflasyonun nasıl soğuduğuna göre rehberlik edilmesini beklediğini söyledi.
*ABD: 20 ülke Ukrayna'ya yeni silah yardımında bulunacağını duyurdu.
*UBS ve JPMorgan da Çin'in 2022 yılına ilişkin büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti.

EURUSD

Piyasalar haftanın ilk işlem gününde Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi olan Almanya kanadından gelen IFO Enstitüsü’nün açıkladığı iş dünyası güven endeksi verisini takip etti. Veriye göre Mayıs ayında iş dünyası güven endeksi 86.9 seviyesine yükseliş yaşadı. Beklentilerin bir tık üzerinde gelen veri ardından IFO Başkanı; resesyon işaretleri görülmediğini belirtti. Ardından piyasalar Avrupa MB Başkanı Lagarde’ın açıklamalarını takip etti. Para politikası konusunda da konuşan Lagarde; Temmuz itibari ile faiz artışlarına başlayabileceklerini ve Eylül sonunda bankanın negatif faiz dönemine son verebileceğini belirtti. Haftanın ikinci işlem gününde piyasalar 10:30 ve 11:00’de Almanya ve Euro bölgesinden gelecek olan PMI verilerini takip edecek. 21:00’da ise AMB Başkanı Lagarde’ın konuşma yapması bekleniyor. Fed Başkanı Powell ise 19:20’de konuşma gerçekleştirecek. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.0754 – 1.0923 – 1.1138 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 1.0634 – 1.0460 – 1.0339 seviyeleri ise destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY

Piyasalar haftanın ilk işlem gününde yurtiçinden gelen reel kesim güven endeksi verisini takip etti. TCMB’nin açıklamasına göre reel kesim güven endeksi bir önceki aya kıyasla 0.3 puan azaldı ve 109.4 olarak gerçekleşti. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranına baktığımızda ise önceki aya kıyasla yine 0.2 puan artış olduğu ve yüzde 78 seviyesine yükseldiği görüldü. Diğer yandan hafta içerisinde TL kanadında en önemli konuların başında TCMB’nin gerçekleştireceği Mayıs ayına ilişkin para politikası kurulu toplantısı yer alıyor. Perşembe günü gerçekleşecek toplantı sonrasında genel beklenti bankanın faiz oranlarında bir değişikliğe gitmeyeceği ve politika faizini yüzde 14 seviyesinde tutacağı bekleniyor. Yurtiçinden son gelen verilere göre Nisan’da yıllık enflasyon yüzde 70 seviyelerine dayanmıştı. Yeni günde yurtiçinden gelecek ve pariteyi sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. 17:00’da ABD kanadından gelecek olan Yeni Konut Satışlar ve ardından 19:20’de konuşma yapması beklenen FED Başkanı Powell takip edilecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 16.00 – 16.25 – 16.50 seviyeleri direnç noktaları olarak; 15.65 – 15.50 – 15.25 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Ons altın; yükselen enflasyon, yavaşlayan büyüme ve küresel kriz endişeleri içinde artan talep üzerine  geçtiğimiz haftayı uzun bir aradan sonra %1.9 seviyelerinde değer kazanımı ile kapattı. Yeni haftanın ilk işlem gününde de bu değer kazanımlarının korunduğu görüldü. Bu hareketlenmeler ile birlikte altın dün 1865 dolar seviyelerini test etti. Diğer yandan Çin’de Kovid vakaları yatırımcıları ilgilendiren bir unsur olarak yer almaya devam ediyor. Şangay, şehri bölümlere ayırarak risk seviyelerine göre kısıtlama uygulayacağını belirtti ve Pekin’de yetkililere vakalarda sıçrama yaşandığı duyuruldu. Dünyanın en büyük altın alıcısı Çin’deki bu gelişmeler, tedarik zincirinde sıkıntılara yol açabilir ve bu durum büyümenin yavaşlayabileceği endişelerini beraberinde getirebilir. Bugün gözler FED Başkanı Powell’ın konuşmasında olacak. Powell TSİ 19:20’de konuşacak. Öncesinde ise ABD kanadından 17:00’da açıklanacak olan Yeni Konut Satışları verisi izlenecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1865 – 1878 – 1892 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1850 – 1830 – 1800 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Exit mobile version