KriptoKral.com Haber Merkezi Blog Gündem GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 24.02.2022
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 24.02.2022

Gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 86.600 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 268 kişi olduğu açıklandı.
*Rusya, Ukrayna’ya askeri operasyon başlattı.
*Ukrayna: Rusya Ukrayna'ya karşı geniş çaplı bir işgal başlattı.
*Ukrayna: Tüm sınırlarımızda sıkıyönetim ilan ettik.
*Ukrayna İçişleri Bakanlığı Yetkilisi: Kiev ve Harkiv'deki Askeri Komuta Merkezleri füze saldırısı altında.
*ABD Başkanı Biden: Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımdan yalnızca Rusya sorumludur ve ABD ile müttefikleri ve ortakları birleşik ve kararlı bir şekilde karşılık verecektir. Dünya Rusya'dan hesap soracak.
*İngiltere Başbakanı Johnson: Putin, Ukrayna'ya yönelik bu sebepsiz saldırıyı başlatarak kan dökme ve yıkım yolunu seçti. Birleşik Krallık ve müttefiklerimiz kararlı bir şekilde yanıt verecektir.
*Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna kentlerini ne füze ne de top ateşiyle hedef almıyoruz.
*Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin yaptırımlarına yanıt verileceğini açıklarken “Yaptırımlara, Amerikan tarafı için ölçülmüş ve hissedilir güçlü bir yanıt verilecek.” şeklinde duyuruda bulundu.
*Beyaz Saray: Hiçbir senaryoda Biden Ukrayna'ya asker göndermeyecek.
*BM Genel Sekreteri Guterres, Putin'e çağrı yaptı, "İnsanlık adına askerlerinizi geri çekin.’’
*Moskova Borsasında bütün işlemler askıya alındı.
*Rusya - Ukrayna krizi Avrupa'da gaz fiyatlarını %10 artırdı.

EUR/USD

Küresel bazda piyasaların gözü Ukrayna ile Rusya arasındaki gelişmelerde. Piyasalar yeni güne Rusya’nın Ukrayna’ya askeri operasyon başlattığı haberleri ile başladı. Bu haber akışları küresel bazda risk iştahını oldukça azaltıyor. Bunlar dışında piyasalar Euro bölgesinden gelen enflasyon verisini takip etmişti. Gelen veriye göre Euro bölgesinde enflasyon yıllık bazda Ocak ayında yüzde 5.1 olarak gerçekleşti. Aylık bazda ise veri yine aynı dönemde yüzde 0.3 olarak gerçekleşti. Veriler piyasalardaki beklentilere paralel olarak gerçekleşti. Yeni günde ise TSİ 16:30’da piyasalar ABD kanadından gelecek olan ekonomik verileri takip edecek. Bu saatte gelecek olan büyüme ve işsizlik haklarından yararlanma başvuruları dolar endeksinde volatilitenin artmasına neden olacaktır. 18:00’da ise yine ABD kanadından gelecek olan Yeni Konut Satışları verisi gündemde olacak. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.12675 – 1.13894 – 1.14881 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.12053 – 1.11268 – 1.10229 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USD/TRY

Yeni güne Rusya’nın Ukrayna’ya askeri operasyona başladığı haber akışları ile başlandı. Bu haber akışları küresel bazda risk iştahını oldukça azaltırken, gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskılar oluşmasına neden oldu. Bu baskılardan nasibi alan TL ile birlikte USDTRY paritesinde de yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Uzun süredir 13.90 seviyelerini geçmeyen parite böylelikle 14 üzerinde fiyatlamalar gerçekleştirdi. Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi 561 baz puan seviyesine yükseldi. Rusya’nın operasyonu sonrasında ABD Başkanı Biden; bu saldırının getireceği yıkımlardan ve ölümlerden sorumlunun sadece Rusya olduğunu, ABD’nin müttefikleri ile birlikte ve kararlılıkla karşılık verileceğini belirtti. Bu gerilimler yakından takip edilecek. Ekonomik veri olarak yeni güne baktığımızda ise 16:30’da ABD kanadından gelecek olan büyüme ve işsizlik haklarından yararlanma başvuruları önemli ekonomik veriler olarak takip edilecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 14.40 – 14.65 – 15.00 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 13.91 – 13.46 – 13.15 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

ALTIN

Ve beklenen gün geldi. Uzun süredir Rusya ile Ukrayna arasında artan gerilim bugün zirveye yükseldi. Rusya Ukrayna’ya askeri operasyonu başlattı ve bu gelişme küresel bazda risk iştahını oldukça azalttı. Azalan risk iştahı ile güvenli liman talepleri artarken, bu gelişmeler altın fiyatlarını destekledi. Bu hareketlenmeler ile birlikte altın fiyatları 2021 yılından bu yana en yüksek seviyelerinin yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştiriyor. ABD kanadından ise gelişmelerin takip edildiği ve ABD ile müttefiklerinin yanıtını duyurmak için Biden’ın ABD halkına hitap edeceği belirtildi. Bu gelişmeler yakından takip edilecek ve fiyatlamalarda oldukça etkili olacaktır. Ekonomik veri gündemine baktığımızda ise 16:30’da ABD kanadından gelecek olan GSYİH ve işsizlik haklarından yararlanma başvuruları küresel bazda hareketliliği artıracaktır. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1960 – 1975 – 1990 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1930 – 1915 – 1890 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter
Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Exit mobile version