KriptoKral.com Haber Merkezi Blog Gündem GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 23.3.2023
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 23.3.2023

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: En düşük emekli aylığı 7.500 lira olacak.
*Erdoğan: Cumhur İttifakı'nın 14 Mayıs seçiminden de zaferle çıkacağından hiçbir kuşkumuz yok.
*Fed, faizini 25 baz puan artırdı.
*Fed Başkanı Powell, gerekmesi durumunda faizleri beklentilerin üzerinde artırabileceklerini söyledi.
*Powell: Faiz indirimi bizim temel senaryomuz değil.
*ABD Hazine Bakanı Yellen, tüm banka mevduatlarını sigortalamayı düşünmediklerini söyledi.
*Coinbase, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’ndan dava açma planlarını içeren bir Wells bildirimi aldıklarını belirtti.
*China Evergrande Group, offshore borç sahipleri ile gayrimenkul geliştiricisinin yeni tahviller ve hisse bağlantılı ürünler çıkaracağı bir anlaşmaya vardı.
*Brezilya Merkez Bankası faiz oranını değiştirmedi.
Ne Olacak?
*TCMB faiz kararı bugün açıklanacak.
*BoE faiz kararı bugün açıklanacak.
*ABD’de İşsizlik Maaşı Başvuruları açıklanacak.
*IMF Başkanı Georgieva 24 Mart – 30 Mart tarihleri arasında Çin'e seyahat edecek.
*S&P’nin Türkiye değerlendirmesini 31 Mart’ta açıklaması bekleniyor.

EUR/USD

EURUSD paritesinde yükseliş izleniyor. Dün Euro Bölgesi'nde ECB'den açıklamalar takip edildi. Buna göre Avrupa bankalarının güçlü olduğu tekrar vurgulanırken ECB'nin faiz artırımlarının verilere bağlı olduğu ifade edildi. ABD'de ise Fed faiz kararını açıkladı. Fed piyasa beklentisine paralel 25 baz puanlık artırıma giderken Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları fiyatlamalarda belirleyici oldu. Powell, enflasyonu düşürme hedeflerinden geri adım atmayacaklarını ve finansal sistemin güçlü olduğunu ifade etti. Kararın ardından dolar endeksi 102'li seviyelere gerilerken EURUSD paritesi dirençlerini aşarak 1.09 seviyesinin üstünü test etti. Bugün ise Avrupa Liderler Zirvesi'nde bankacılığa ilişkin açıklamalar pariteni seyrinde belirleyici olabilir. Yarın da ABD ve Euro Bölgesi PMI verileri önem arz edecek.
Destekler: 1.0892 - 1.0850 - 1.0800 Dirençler: 1.0914 - 1.0940 - 1.0979

USD/TRY

Dolar/TL paritesinde sınırlı yükseliş takip ediliyor. Yurt içinde bugün gözler TCMB faiz kararında olacak. Anketlere göre ekonomistlerin %36'sı 50 baz puanlık faiz indirimi beklerken %64'ü Merkez Bankasının faizlerde değişikliğe gitmeyeceğini öngörüyor. Bizim beklentimiz ise TCMB'nin deprem felaketi sonrasında ekonomik aktivitenin desteklenmesi için 50 baz puanlık faiz indirimine gitmesi yönünde. Karar bugün saat 14.00'te açıklanacak. ABD'de ise dün Fed faiz kararı takip edildi. Fed, beklentilere paralel faizlerde 25 baz puanlık indirime gitti. Kararın ardından dolar endeksi güç kaybetse de Fed Başkanı Powell'ın şahin açıklamaları küresel risk iştahını sınırladı. Fed, büyüme tahminini de aşağı revize etti. Bugün veri gündemi sakin, yarın ABD PMI verileri yakından takip edilecek.
Destekler: 18.97 - 18.94 - 18.90 Dirençler: 19.05 - 19.08 - 19.12

XAU/USD

Ons altında yukarı yönlü seyir devam ediyor. Küresel piyasalarda bankacılık krizinin izlerinin silinmesiyle geri çekilen ons altın, Fed faiz kararının ardından yeniden yükselişe geçti. Buna göre Fed, piyasa beklentisine paralel 25 baz puan artışa gitti. Kararın ardından açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Powell, enflasyon hedeflerinden geri adım atmayacaklarını ifade ederken finansal sistemin güçlü olduğunu vurguladı. Ayrıca Fed, büyüme beklentisini de %0,5'ten %0,4'e revize etti. Kararın ve açıklamaların ardından risk iştahında baskı takip edilirken dolar endeksi 102 seviyelerine geriledi ve güvenli liman olan ons altına alımlar hızlandı. Ons altında yeniden 1970 dolar seviyesinin üstü görüldü. Bugün ise veri gündemi sakin. Yarın ABD PMI verileri takip edilebilir.
Destekler: 1973 - 1959 - 1947 Dirençler: 1984 - 1999 - 2009

BRENT

Brent petrolde toparlanma sürüyor. Dün gözler Fed faiz kararındaydı. Buna göre Fed, beklenildiği üzere faizlerde 25 baz puanlık artırıma gitti. Kararın ardından açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Powell, %2'lik enflasyon hedefinde kararlı olduklarını, banka altyapılarının güçlü olduğunu ve finansal sistemdeki riskleri sınırlamak için her türlü araçlarını kullanmaya hazır olduklarını ifade etti. Karar sonrasında dolar endeksi 102'li seviyelere gerilerken petrolde yükseliş takip edildi. Dolar endeksinin güç kaybetmesi ithalatçı ülkeler için petrolü ucuz hale getirirken talebi artırabilir. Diğer yandan dün açıklanan ABD haftalık ham petrol stokları verisi azalış beklentisine kıyasla 1,12 milyon varil artış gösterdi ve talebin zayıf seyrettiğine işaret etti.
Destekler: 74.75 - 73.61 - 71.81 Dirençler: 76.36 - 77.56 - 79.62

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü düşüşle tamamladı. Dow Jones %1,6, S&P500 %1,7 ve Nasdaq %1,6 değer kaybetti. Bu sabah ise ABD vadeliler toparlanma gösteriyor. Asya piyasaları da günü yatay tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Exit mobile version