GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ
*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 905 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 5 kişi olduğu açıklandı. *Sağlık Bakanı Koca: Vaka sayısı 3 gün üst üste 1.000'in altında gerçekleştiğinde, maske kullanımı toplu taşımada da zorunlu değil, serbest olacak. *Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç Başbakanı ve NATO Genel Sekreteri ile telefonda görüştü. Görüşmede, iki ülke ilişkileri ve İsveç’in NATO’ya üyelik başvurusu ele alındı. *Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto ile telefonda görüştü. Görüşmede Finlandiya’nın NATO üyeliğine başvurusu ele alındı. *Erdoğan, İngiltere Başbakanı Johnson ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Türkiye – İngiltere ilişkilerinin yanı sıra İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik talebi ve Ukrayna – Rusya savaşı dahil bölgesel gelişmelerin ele alındı açıklandı. *Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto, terör örgütünün Finlandiya'daki bağlantılarının daha yakından izleneceğine dair Türkiye'ye güvence verebileceklerini söyledi. *Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de bugüne kadar "maymun çiçeği" vakası görülmediğini bildirdi. *DSÖ: Şimdiye kadar 80 maymun çiçeği vakası doğrulandı. *ECB Başkanı Lagarde: Kripto para birimlerinin dayandığını hiçbir değer yok ve düzenlenmesi gerek *Ukrayna'da sıkıyönetim rejimi 90 gün daha uzatıldı. *Rusya Davos’a katılmayacak.
EURUSD
Geçtiğimiz hafta kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren EURUSD paritesi haftayı yüzde 1.5 seviyelerinde değer kazanımı ile kapatmıştı. Yeni haftanın ilk işlem gününe başlarken piyasalar TSİ 11:00’da Almanya kanadından gelecek olan İfo İş İklimi Endeksi verisini takip edecek. Veri ile birlikte Euro varlıklarında volatilite artacaktır. Diğer yandan bölgede başlıca konulardan biri Avrupa Merkez Bankası’nın atabileceği olası sıkılaşma adımları. Son gelen açıklamalar ile birlikte piyasalarda bankanın Temmuz ayında ilk adımı 25 baz puan ile atabileceği beklentileri hakim. Fakat çok fazla dillendirilmese de 50 baz puanlık faiz artış konusu az da olsa kafalarda soru işareti olarak yer ediyor. Dolar kanadına baktığımızda ise piyasaları sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Piyasalar küresel bazda yaşanabilecek gelişmeleri yakından takip edecek. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.0634 – 1.0754 – 1.0923 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.0460 – 1.0339 – 1.0222 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
USDTRY
Piyasalar yeni haftaya yurtiçinden gelen ekonomik veri akışları ile başladı. TCMB’nin açıklamasına göre Türkiye’de reel kesim güven endeksi bir önceki aya kıyasla 0.3 puan azaldı ve 109.4 seviyesinde gerçekleşti. Bir diğer veri olan kapasite kullanım oranına baktığımızda ise imalat sanayi genelinde bir önceki aya kıyasla 0.2 puan artış ile yüzde 78 seviyesine yükseldiği görüldü. Diğer yandan yine TCMB Mayıs ayına dair piyasa katılımcıları anketi yayımladı. Buna göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 57.92’ye; USDTRY beklentisi ise 17.57 seviyesine çıktı. Büyüme beklentisine bakıldığında ise 2022 beklentisinin yüzde 3.3 olduğu görüldü. Geçtiğimiz hafta kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren USDTRY paritesi, yeni haftaya 15.91 seviyelerinde başlangıç yaptı. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 16.00 – 16.25 – 16.50 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 15.65 – 15.50 – 15.25 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Geçen hafta 1809 dolar seviyesinden açılan ons altın, hafta içerisinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirmiş ve haftayı 1845 dolar seviyelerinden kapatmıştı. Böylelikle uzun bir süreden sonra altın haftayı %2 seviyelerinde yükselişle kapatmış oldu. Altın; ekonomik büyüme, yüksek enflasyon ve küresel krize ait endişelerin artmasıyla güvenli limana olan talep ile destek buldu. Fed’in enflasyonla mücadele adına uyguladığı sıkılaşma politikası ve faiz artışları Yurt dışı hisse senetlerinde yüksek kayıplara neden oldu ve hisse senetlerinden çıkan yatırımcılar gerçek enflasyon hedge aracı olan altına kaymasıyla altın fiyatlarını destekleyen bir başka unsur olarak karşımıza çıktı. Yeni haftaya 1845 seviyesinden açılan ons altın da piyasalar yeni günde Davos’ta gerçekleşecek olan zirveyi takip edecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1865 – 1878 – 1892 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1850 – 1830 – 1800 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.