KriptoKral.com Haber Merkezi Blog Gündem GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –22.08.2022
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –22.08.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Erdoğan: Önümüzdeki ay hem konut ve kira fiyatlarındaki dengesiz yükselişin önüne geçecek, depreme hazırlık çalışmalarına katkı sağlayacak yeni hamleyi paylaşacağız.
*TCMB politika faizi indiriminin ardından kredi büyümesine ve ticari kredilerde uygulanan faiz oranlarına yönelik düzenleme yaptı.
*TCMB'nin yaptığı düzenlemeye göre, bankalar ticari kredilerde faizi %22,85'i aşan kredilere %20'si kadar; faizi %29,38'i aşan krediler için kredi tutarının %90'ı kadar menkul kıymet tesis edecek.
*AMB Yönetim Kurulu Üyesi Joachim Nagel, enerji krizinin tırmanması halinde Almanya'nın resesyonla karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı.
*Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, Fed yetkililerinin 20-21 Eylül toplantısında ne kadar büyük bir faiz artırımına karar vermeleri gerektiğini belirlemek için zamanlarının olduğunu savundu.
*OSD: Temmuzda otomotiv sektörü üretimi yıllık %37,4 arttı.

EURUSD

Geçtiğimiz hafta EURUSD paritesi yaklaşık yüzde 2 değer kaybı ile kapattı. Haftanın son işlem gününde piyasalar ekonomik veri bakımından cılız bir gün geçirmiş olsa da, hafta içinde gelen veriler EURUSD paritesinde sert düşüşlere sebep oldu. Özellikle euro bölgesinde, temmuz ayında yıllık enflasyonun yüzde 8,9 seviyesine çıkarak rekor kırması ve bölgede, resesyon risklerinin güçlenmeye devam etmesi EURUSD paritesini negatif yönde etkiledi. Yeni haftaya baktığımızda ise ilk işlem gününde ekonomik veri bakımından cılız bir gün bizleri bekliyor. Haftaya genel olarak baktığımızda ise perşembe günü Almanya tarafından gelecek 2. Çeyrek GSYİH verisi, yarın açıklanacak imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI verisi ve Cuma günü Fed Başkanı Powell’ın Jackson Hole sempozyumunda konuşması  yakından takip edecek. Haftanın ilk işlem gününde EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1,0092 – 1,0146 – 1,0209 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 1,0001 – 0,9959 – 0,9888 seviyeleri destek olarak test edilebilir.

USDTRY

Geçtiğimiz hafta piyasalar yoğun veri akışlarını takip etmişti. Haftanın en önemli verilerinden biri TCMB’nin sürpriz faiz indirimi kararı oldu. Kararın açıklanmasıyla beraber USDTRY kuru ve risk priminde yükseliş görüldü. Geçtiğimiz haftaya 17,90 seviyelerinden açılan ve dalgalı bir seyir izleyen USDTRY paritesi karar ile beraber 20 Aralık’tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ve 18,13 seviyelerini test etti. Diğer yandan ABD tarafından açıklanan FOMC toplantı tutanakları küresel bazda volatilitenin artmasına neden oldu. Geçtiğimiz haftayı 18,08 seviyesinden kapatan USDTRY paritesi yeni haftanın ilk işlem gününde 18,05 seviyesinden işleme açıldı. Haftanın ilk işlem gününde ekonomik veri bakımından cılız bir gün geçirilecek. Piyasalar küresel gelişmeleri yakından takip edecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 18,15 – 18,25 – 18,41 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 17,75 – 17,61 – 17,38 seviyeleri destek olarak test edilebilir.

ALTIN

Geçtiğimiz hafta 1801 seviyesinden açılan ons altın, hafta boyu izlediği seyir ve gelen haber akışlarıyla beraber yaklaşık yüzde 3,10 değer kaybı yaşayarak 1747 seviyesinde haftayı tamamladı. Özellikle geçtiğimiz hafta piyasalar Çin tarafından gelen ekonomik verileri izledi.  Ülkeden gelen veriler ile birlikte Çin’in ekonomi toparlanmasında daha yavaş bir performans sergileyeceği beklentileri artmış ve bu beklentiler altında baskılar yaşanmasına neden olmuştu. Bunun yanı sıra ABD tarafından gelen FED imalat endeksi ve işsizlik haklarından yararlanma verileriyle beraber Dolar Endeksi değer kazanımlarına devam etmiş ve altında baskı oluşturmuştur. Yeni haftada piyasalar perşembe günü açıklanacak işsizlik haklarından yararlanma başvuruları, 2. Çeyrek GSYİH verisini ve Cuma günü Fed Başkanı Powell’ın konuşmasını yakından takip edecek. Haftanın ilk işlem gününde piyasalar ekonomik veri bakımından cılız bir gün geçirecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1772 – 1788 - 1802 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1724 – 1705 - 1677 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Exit mobile version