GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ
*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 3.354 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 17 kişi olduğu açıklandı. *Hazine ve Maliye Bakanı Nebati: (JPMorgan tarafından organize edilen Yatırımcı Semineri) Yatırımcılarla son dönemdeki gelişmeleri konuşarak Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde ülkemizin sunduğu fırsatları kendilerine aktardık. Türkiye’ye yönelik ilginin artarak devam ettiğini görmek bizi ziyadesiyle memnun etti. *Fed Başkanı Powell, 50 baz puanlık faiz artışının Mayıs’ta masada olduğuna işaret etti. *ECB Başkanı Lagarde: ECB'nin büyüme beklentisini daha da düşürmesi gerekebilir. Enflasyona kademeli şekilde müdahale edilmeli. *BDDK, Hayat Katılım Bankası AŞ unvanlı bir dijital katılım bankası kurulmasına izin verdi. *ABD Hazine Bakanı Yellen, IMF ve Dünya Bankası'nın Rusya – Ukrayna savaşı ve Covid-19 salgını dahil olmak üzere halihazırda karşı karşıya olunan birden fazla krizle başa çıkmak için tasarlanmadığını söyledi. *Beyaz Saray Danışmanı Singh, ABD'nin Çin malları üzerindeki tarifeleri düşürebileceği imasında bulundu. *Rusya, ABD Başkan Yardımcısı Harris ve Mark Zuckerberg’in aralarında bulunduğu 29 ABD’li ile 61 Kanadalının ülkeye girişine yasak getirdi. *Chicago Fed, Başkan Charles Evans'ın 2023'ün başlarında emekli olacağını açıkladı.
EURUSD
Haftaya 1.0804 seviyelerinde başlangıç yapan EURUSD paritesi haftanın son işlem gününe haftaya başlangıç seviyesinin bir miktar üzerinde fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Genel olarak bakıldığında Avrupa Merkez Bankası kanadında faiz artışı için Temmuz ayına dair beklentiler gün geçtikçe artıyor. Bununla birlikte dün Euro bölgesinden gelen enflasyon verisi takip edildi. Gelen veriye göre yıllık bazda Mart ayında enflasyon beklentilerin bir tık altında yüzde 7.4 olarak gerçekleşti. Beklentiler ise yüzde 7.5 seviyeleri idi. Aylık bazda ise yine beklentilerin bir tık altında yüzde 2.4 olarak gerçekleşti. Her ne kadar beklentilerin altında gerçekleşse bile enflasyonun yüksek seyrinin devam ettiği görülüyor. Bu da bankanın sıkılaşma adımları için baskıları artırıyor. Haftanın son işlem gününde 10:30’da Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi Almanya kanadından gelecek olan PMI verileri izlenecek. 16:00’da ise Avrupa MB Başkanı Lagarde’ın konuşma yapması bekleniyor. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.08705 – 1.09414 – 1.10491 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.07586 – 1.07071 – 1.06271 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Piyasalar yurtiçinden gelen Tüketici güveni verisini takip etti. TÜİK’in açıklamasına göre Nisan ayına dair tüketici güven endeksi 67.3 seviyesinden gerçekleşti. Gelen bu veri ise tarihi dip seviye olarak kayıtlara geçti. Bir önceki ay söz konusu endeks 72.5 seviyelerinde idi. Diğer yandan TCMB Nisan ayında gerçekleştirdiği para politikası kurulu toplantı özetini yayımladı. Tutanaklarda; para politikasında sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda finansal istikrara yönelik riskleri de gözeten liralaşma odaklı bir yaklaşım sergilenmeye devam edileceği vurgulandı. Dolar kanadında ise ABD’den gelen işsizlik maaşı başvuruları verisi izlendi. Gelen veriye göre ülkede geçtiğimiz hafta başvurular 184 bin gerileme gerçekleştirdi. Hafta içerisinde sınırlı yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 14.75 – 14.85 – 15.00 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.65 – 14.50 – 14.41 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Sene başından bu yana %7’ye yakın değer kazanımı yaşayan ons altında piyasalar dün Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarını takip etti. Powel; FED’in Mayıs toplantısında 50 baz puanlık faiz artışının masada olacağını belirtti. Ek olarak Powell; enflasyonun FED’in hedefi olan yüzde 2’nin üzerinde olması dolayısıyla, biraz daha hızlı hareket edilmesinin daha uygun olacağını sözlerine ekledi. Bu ‘şahinvari’ açıklamalar ise altın üzerinde baskıları artırdı. Çin’deki kovid vakaları, Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği politik belirsizlikler, batılı ülkelerin Rusya’ya yaptırımlarının artması küresel ekonomide enflasyona, krize ve paniğe yol açıyor. Bu panik zaman zaman güvenli liman ihtiyacını artırsa da, FED’in sıkılaşma adımları altındaki fiyatlamaları dengeliyor. Haftanın son işlem gününe 1951 seviyelerinde başlayan ons altın yönünü uluslararası haber akışlarına göre alacaktır. Bugün ekonomik takvimde cılız bir gün bizi bekliyor. TSİ 16:45’te Nisan ayı ‘’Üretim Satın Alma Müdürleri Endeksi’’ piyasalar tarafından takip edilecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1965 – 1982 – 1995 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1940 – 1927 – 1915 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.