KriptoKral.com Haber Merkezi Blog Gündem GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 22.03.2022
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 22.03.2022

gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 14.933 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 80 kişi olduğu açıklandı.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hayat pahalılığının önüne geçmek, vatandaşımızı enflasyona ezdirmemek boynumuzun borcudur.
*Fitch, küresel ekonomiye ilişkin 2022 yılı büyüme beklentisini %4,2'den %3,5'e düşürdü.
*1 Şubat 2022 tarihli YUVAM hesapları hakkında tebliğinde "Yurt dışında yerleşik vatandaş" ifadesi "yurt dışında yerleşik kişiler" olarak değiştirildi. Fıkranın devamında ise bankada hesap açma şartlarını taşıyan yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişilerin de YUVAM hesabından yararlanabileceği hükme bağlandı.
*Kur korumalı mevduat sisteminde yapılan değişiklikle, 31 Aralık 2021 tarihi itibariyle bankalarda mevcut olan döviz ve altın hesapları Türk lirasına çevrilebilecek. Ayrıca, sisteme dahil olan TL mevduat ve katılım hesaplarına yenileme imkanı tanındı.
*Fed Başkanı Powell: Fed gerekirse her seferinde 25 baz puandan fazla faiz artışı yapacaktır.
*AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, AB dışişleri ve savunma bakanlarının Rusya'ya petrol ambargosu konusunda karar vermediğini ancak yeni yaptırımların geleceğini söyledi.
*Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Rusya ile müzakerelerde uzlaşılacak konular Ukrayna'da referandumla belirlenecek.
*Pentagon: Rus güçlerinin savaş suçu işlediğine dair açık kanıtlar görüyoruz.

EURUSD

Piyasalar haftanın ilk işlem gününde, Paris’teki bir konferansta konuşma gerçekleştiren Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın konuşmasını takip etti. Lagarde bu konuşmasında; Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın güvende düşüş ve enflasyonda yükselişi tetiklemesiyle büyüme üzerinde etkileri olacağını fakat halihazırda stagflasyon işaretleri görmediklerini dile getirdi. Haftanın ilk işlem gününde kademeli aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren EURUSD paritesi, 1.10 seviyesinin altında fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Diğer yandan piyasalar FED Başkanı Powell’ın Ulusal İşletme Ekonomisi Derneği’nde gerçekleştirdiği konuşmayı izledi. Powell; gerektiği taktirde FED’in her seferinde 25 baz puandan fazla faiz artışı yapabileceğini dile getirdi. Powel’ın konuşması ile birlikte küresel bazda volatilite arttı. Powell’ın şahin tondaki açıklamaları parite üzerinde bir miktar baskı oluşturdu. Yeni günde 16:15’te ECB Başkanı Lagarde’ın konuşma yapması bekleniyor. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.10159 – 1.11325 – 1.12370 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.09092 – 1.08057 – 1.07111 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Hazine ve Maliye Bakanlığı merkezi yönetim brüt borç stoku verilerini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre Şubat sonu itibari ile merkezi yönetim brüt borç stoku 2 trilyon 948 milyar lira olarak gerçekleşti. Diğer yandan piyasalar Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’nin açıklamalarını takip etti. Nebati; yatırımcıların Türkiye’ye gelmesi için koşacaklarını, gerekirse Londra’ya da, Paris’e de, Körfez’e de, Japonya’ya da, Afrikaya’da gideceklerini ve yatırımcıları ülkemize getireceklerini dile getirdi. Diğer yandan haftanın ilk işlem gününde konuşma gerçekleştiren FED Başkanı Powell ile birlikte küresel bazda volatilite arttı. Fed Başkanı Powell; gerekirse FED’in 25 baz puanın üzerine çıkarak daha agresif hareket edebileceğini belirtti. Şahin tonda yapılan bu açıklama dolar endeksini destekledi. Yeni haftaya 14.79 seviyelerinde başlayan parite, haftanın ilk işlem gününde bir miktar yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 14.85 – 15.00 – 15.25 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.63 – 14.50 – 14.30 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Son haftalarda küresel bazda altın yatırımcıları yoğun bir gündemi takip ediyor. 3 haftayı geçen Rusya Ukrayna savaşından gelen haber akışlarına ek olarak, geçtiğimiz hafta FED’in Mart toplantısı izlenmiş ve bu toplantı sonrasında FED beklentilere paralel olarak 25 baz puanlık faiz artış yoluna gitmişti. Böylelikle 2018 yılından bu yana ilk kez faiz artış adımı atıldı. Yeni haftada ise piyasaları FED Başkanı Powell hareketlendirdi. Ulusal İşletme Ekonomisi Derneği’nde konuşma gerçekleştiren Powell; gerektiği taktirde FED’in 25 baz puandan daha fazla faiz artırabileceğini belirtti. Yapılan bu şahinvari açıklama ile birlikte küresel bazda volatilite arttı. Yeni günde piyasaları veri yoğun bir gün beklemiyor. Küresel bazda yaşanacak gelişmeler yakından takip edilecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1950 – 1960 – 1970 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1930 – 1915 – 1895 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Exit mobile version