GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ
Ne Oldu? *Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres ile telefonda görüştü. Görüşmede, Rusya – Ukrayna savaşıyla yaşanan krizin çözümüne dair girişimler ele alındı. *Erdoğan, Guterres ile görüşmede küresel gıda krizinin önüne geçme noktasında Ukrayna tahılının Karadeniz'den ihracı için müşterek çabalara devam ettiklerini belirtti. *ABD Başkanı Biden, ülkede artan benzin fiyatlarıyla mücadele için yakın zamanda federal benzin vergisi için geçici muafiyet ilan edebileceklerini söyledi. *ABD Hazine Bakanı Yellen, Rus petrolüne fiyat limiti getirilmesi için müttefiklerle görüşmeler yaptıklarını açıkladı. *Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, hava yolu sektörünün 2023'te kârâ geçeceğinin öngörüldüğünü bildirdi. *ABD Eski Hazine Bakanı Summers, ABD'de enflasyonun düşmesi için beş yıl boyunca işsizliğin %5'in üzerinde olması gerektiğini dile getirdi. Summers, 1970 ve 1980'lerdekine benzer agresif sıkılaşma dönemi çağrısını da yineledi. *ECB Başekonomisti Lane: Eylül ayı faiz artırımının büyüklüğüne henüz karar vermedik. *Güney Kore Merkez Bankası enflasyon tahminlerini yükseltti, faizde büyük adım atıp atmamayı gözden geçirecek. *Avustralya Merkez Bankası Başkanı daha fazla faiz artışına işaret etti. *Danimarka enerji ajansı, Rusya'dan gelen olası doğal gaz kesintilerine hazırlanmak için etkili bir şekilde piyasanın daha sıkı bir şekilde izlenmesi anlamına gelen üç aşamalı bir acil gaz tedarik planının ilk adımını etkinleştirdiğini bildirdi. *Katar, ABD'li enerji firması ConocoPhillips ile ülkenin kuzeydoğusunda bulunan doğalgaz sahasının genişletilmesi yönünde anlaşma imzalandığını açıkladı.
EURUSD
Haftanın ilk işlem gününde piyasalar Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Mali İşler Komitesi’nde konuşma gerçekleştiren AMB Başkanı Lagarde’ı takip etti. Lagarde bu konuşmasında; Avrupa Merkez Bankası’nın önümüzdeki ay gerçekleşecek olan toplantısında 25 baz puan faiz artırımı yapmayı planladıklarını, ek olarak Eylül ayında da sıkılaşmaya yönelik bir adım atılabileceğini belirtti. Bununla birlikte Lagarde; bankanın Haziran ayında gerçekleştirdiği toplantısında para politikasını normalleşmede daha fazla adım atmaya karar verildiği belirtti. Diğer yandan Avrupa İstatistik Ofisi’nin açıklamasına göre Euro bölgesinde inşaat üretimi Nisan ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 1.1 gerileme yaşadı. Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi Almanya kanadından ise gelen ÜFE verisi izlendi. Açıklamaya göre Almanya’da üretici fiyat endeksi Mayıs’ta yüzde 33.6 yükseliş gerçekleştirdi ve rekor tazeledi. Haftanın ilk işlem gününde bir miktar yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren EURUSD paritesinde bugün Euro bölgesinden gelecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. 17:00’da ABD’den gelecek olan Mevcut Ev Satışları verisi yakından izlenecek. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.06187 – 1.07918 – 1.09339 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.04644 – 1.03391 – 1.01903 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Geçtiğimiz hafta piyasalar FED ve BoE’nin gerçekleştirdiği para politikası kurulu toplantılarını takip etmiş ve iki banka da faiz artırım yönünde adımlar atmıştı. Önümüzdeki ayda da Avrupa Merkez Bankası’nın bu yönde adım atması bekleniyor. Bu hafta içerisinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası para politikası kurulu toplantısı gerçekleşecek. Perşembe günü gerçekleşecek toplantı sonrasında bankanın faiz oranlarında bir değişiklik yapmayacağı bekleniyor. Bununla birlikte karar metni ve yetkililerin önümüzdeki dönemler için neler planladığının ipuçları aranacak. Bu sebeple karar ile birlikte TL varlıklarında volatilite artacaktır. Diğer yandan Çarşamba günü Suudi Arabistan Veliaht Prensinin Türkiye’yi ziyaret edeceği duyuruldu. Bu görüşme ise piyasaların radarında olacak. Haftanın ikinci işlem gününde yurtiçinden gelecek ve piyasaları sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Piyasalar 17:00’da ABD kanadından gelecek olan Mevcut Ev Satışları verisini takip edecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 17.50 – 17.75 – 18.00 seviyeleri direnç noktaları olarak; 17.20 – 17.00 – 16.75 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Haftaya 1837 seviyelerinden başlayan ons altın, haftanın ilk işlem gününde dalgalı bir seyir izledi ve günü 1835 seviyelerinden kapattı. Geçen hafta açıklanan Fed faiz kararı ve FOMC üyelerinden bu kararı destekleyici şekilde gelen açıklamalar, ons altın üzerinde baskılar oluşmasına neden olmuştu. Cumartesi günü Dallas’ta bir konferansta konuşan FOMC üyesi Christopher Waller, verilerin beklendiği gibi gelmesi durumunda Temmuz ayı için 75 baz puan faiz artışını destekleyeceğini belirtti. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ise CBS’e yaptığı konuşmada resesyon risklerinin yükseldiğine dikkat çekti. ABD Hazine Bakanı Yellen’de resesyona dikkat çekmişti. Tüm dünyada ekonomik durgunluk beklentileri, faiz artışlarının etkisinden sonra, zaman zaman güvenli liman ihtiyaçlarının oluşmasına neden olabilir. Yeni güne 1835 seviyesinden açılan ons altında piyasalar TSİ 17:00’de ABD’de açıklanacak olan Mevcut ev satışları ve TSİ 19:00’da FOMC üyesi Mester’in konuşmasını yakından takip edilecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1845 – 1860 – 1875 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1830 – 1815 – 1800 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
PETROL
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde aşağı yönlü hareketlenmeler sergileyen petrol fiyatları, yeni haftanın ilk işlem gününde dalgalı bir seyir izledi. Sınırlı sayıda toparlanma hareketleri sergileyen petrol fiyatlamalarında küresel bazda artan resesyon endişeleri takip ediliyor. Bu endişeler ile birlikte ABD Başkanı Joe Biden bu konuda açıklamalarda bulundu ve ABD’de resesyonun kaçınılmaz olduğunu belirtti. Bununla birlikte Hazine ve Maliye Bakanı Yellen’ın açıklamaları izlendi. Yellen; Rus petrolünün fiyatına belirli bir miktarın üzerindeki petrol sevkiyatında sigorta veya finansmanı zorlaştırıcı bir mekanizma ile tavan getirilebileceğini belirtirken, mekanizmanın dünya pazarlarına Rus petrolü arzını kesmeden Rusya’nın petrol gelirini azaltabileceğini belirtti. Bunlarla birlikte gözler yarın ABD kanadında açıklanacak olan Ham petrol stoklarında olacak. CRUDE ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 112.06 – 115.84 – 120.90 seviyeleri direnç noktaları olarak; 106.25 – 103.24 – 100.00 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
DAX
Direnç: 13402 - 13671 - 13880 Destek: 13212 - 13075 - 12928
NAS100
Direnç: 11758 - 12096 - 12583 Destek: 10969 - 10289 - 9682
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.