Kasım 21, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 20.06.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Finlandiya Cumhurbaşkanlığı, Finlandiya, İsveç ve Türkiye arasındaki görüşmelerin NATO himayesinde Belçika'nın başkenti Brüksel'de bugün devam edeceği bildirildi.
*ABD Hazine Bakanı Yellen, eski Başkan Trump yönetiminden devralınan ve Çin'e karşı uygulanan bazı tarifelerin stratejik bir amaca hizmet etmediğini söyledi ve Başkan Biden'ın bunları enflasyonu düşürmenin bir yolu olarak gözden geçirdiğini de sözlerine ekledi.
*Fed Üyesi Waller: "Enflasyona neyin yol açtığını umursamadığını, görevlerinin enflasyonu aşağı çekmek olduğunu belirtti. Eğer veriler beklediğim gibi gelir ise, Temmuz'da da Haziran ile aynı oranda faiz artırımını desteklerim."
*Cleveland Fed Başkanı Mester, Fed'in enflasyonun gevşediğine ilişkin inandırıcı verilere ihtiyacı olduğunu belirtirken, resesyon risklerin yükseldiğine dikkat çekti. Mester: "Enflasyon gelecek 2 yılda %2'ye düşmeyecek."
*Çin Merkez Bankası'nın gevşemeci para politikasına ara vermesinin ardından Çin'de bankalar için gösterge faiz de sabit tutuldu.
*Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Habeck, ülkesinin gelecek kışa yönelik doğal gaz depolama tesislerini doldurmaya yardımcı olmak için gaz tüketimini azaltması ve elektrik üretimi için kömür santrallarının daha fazla kullanılması gerekeceğini açıkladı.
*ABD Enerji Bakanı, federal benzin vergisini askıya almayı düşündüklerini söyledi.
*Japonya Başbakanı Kishida, Japonya Merkez Bankası'nın gevşeyici para politikasının uygulamada kalması gerektiğini söyledi.
*Çin'in Rusya'dan petrol ithalatı rekor kırdı.

EURUSD

Geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir izleyen EURUSD paritesi, haftayı bir miktar haftaya başlangıç seviyesinin altında kapatmıştı. Geçtiğimiz haftanın en önemli konularından biri FED’in gerçekleştirdiği Haziran ayına dair para politikası kurulu toplantısıydı ve banka toplantı sonrasında 75 baz puanlık faiz artırım kararı verdiğini açıkladı. Ek olarak önümüzdeki toplantı içinde 50 yada 75 baz puanlık faiz artışı gerçekleşebileceğinin sinyali verildi. Haftanın ilk işlem gününe 1.0481 seviyelerinde başlangıç yapan EURUSD paritesinde piyasalar yeni günde 16:00 ve 18:00’da konuşma yapması beklenen Avrupa MB Başkanı Lagarde’ı takip edecek. Lagarde’ın önümüzdeki dönemlere ait olası açıklamaları Euro varlıklarında volatilitenin artmasına sebep olacaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.0618 – 1.0791 – 1.0933 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0464 – 1.0339 – 1.0190 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Geçtiğimiz hafta piyasalar Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı verileri izlemişti. Verilerde merkezi yönetim bütçesinin Mayıs ayında 144 milyar TL fazla verdiği görüldü. Böylelikle bütçede rekor fazla kayıtlara geçti. Diğer yandan FED’in gerçekleştirdiği FOMC toplantısı izlenmiş ve toplantı sonrasında bankanın 75 baz puan faiz artış yoluna gittiği görülmüştü. Ek olarak banka önümüzdeki toplantı içinde 50 yada 75 baz puanlık faiz artışı olabileceğini belirtti. Yeni haftaya 17.28 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesinde piyasalar 11:00’da yurtiçinden gelecek olan Yabancı Turist Girişi verisini takip edecek. 19:45’te ise FOMC üyesi Bullard’ın konuşması yakından izlenecek. FED son toplantısında para politikası kararlarında ABD kanadından gelecek olan verilerin yakından izleneceğini belirtmişti. Bu sebeple ülkeden gelecek veriler ve yetkililerin olası açıklamaları küresel bazda volatilitenin artmasına neden olabilir. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 17.50 – 17.75 – 18.00 seviyeleri direnç noktaları olarak; 17.00 – 16.75 – 16.52 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Geçen hafta 1873 seviyelerinden açılan ons altın, hafta içerisinde baskılı fiyatlamalar gerçekleştirdi ve haftayı yaklaşık %1.80 değer kaybı ile 1840 seviyelerinden kapattı. Bu değer kaybının arkasında Fed ve diğer dünya merkez bankalarının daraltıcı para politikası uygulamalarının, herhangi bir faiz getirisi olmayan değerli metaller üzerinde oluşturduğu baskı olduğu söylenebilir. Tüm dünyada yükselen faiz oranları, faiz getirisi olmayan altının cazibesini azaltsa da yüksek enflasyon ve ekonomik yavaşlamaya dair endişeler ise zaman zaman altını destekleyen faktörler olarak karşımıza çıkıyor. FED geçtiğimiz hafta 75 baz puan, BoE ise 25 baz puanlık faiz artış yoluna gitmişti. Avrupa Merkez Bankası’nın ise önümüzdeki ay gerçekleştireceği toplantısında sıkılaşma adımı atması bekleniyor. Yeni haftaya 1837 seviyelerinden açılan ons altın da piyasalar TSİ 19:45’te FOMC Üyesi Bullard’ın konuşmasını yakından takip edilecektir. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1845 – 1860 – 1875 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1830 – 1815 – 1800 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

PETROL

Küresel bazda merkez bankalarının sıkılaşma adımları atması resesyon endişelerinin de oluşmasına neden oluyor. Resesyon riski ile birlikte küresel büyümenin yavaşlayabileceği ve bunun da petrol taleplerinde dengesizlikler yaşanmasına neden olabileceği endişelerini artırıyor. Bu da zaman zaman petrol fiyatları üzerinde baskılar oluşmasına neden oluyor. Özellikle geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yaşanan sert düşüşler petrol piyasasında dikkat çekti. Diğer yandan ABD kanadında Hazine ve Maliye Bakanı Yellen; enflasyonun önümüzdeki aylarda hızının düşeceğini beklediğini ifade etti. Fiyatlamalarda küresel gelişmeler yakından izlenmeye devam edilecek. CRUDE’u teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 111 – 114 – 116 seviyeleri direnç noktaları olarak; 106 – 103 – 100 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

DAX

Direnç: 13218 - 13441 - 13655     Destek: 12942 - 12659 - 12431

NAS100

Direnç: 11758 - 12096 - 12583     Destek: 10969 - 10289 - 9682

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video