KriptoKral.com Haber Merkezi Blog Gündem GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 20.05.2022
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 20.05.2022

gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 1.485 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 4 kişi olduğu açıklandı.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ben kripto para olayına sıcak bakmıyorum. Arkadaşlarımız çalışmalarını yaptıktan sonra da adımlarımızı atacağız.
*Erdoğan: NATO’ya Finlandiya ve İsveç’in girmesine 'hayır' diyeceğimizi ilgili arkadaşlarımıza söyledik.
*Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin, "Güvenlik endişelerini anlıyoruz ve Türkiye'nin de güvenlik endişeleri karşılanmalı." açıklamasında bulundu.
*NATO: Türkiye'nin güvenlik endişeleri dikkate alınmalı.
*ABD Başkanı Biden, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği için yaptığı başvuruyu memnuniyetle karşıladıklarını ve sürece güçlü destek verdiklerini açıkladı.
*ABD Hazine Bakanı Yellen, Rusya'nın saldırısının sona ermesinin ardından Ukrayna'nın yeniden inşasına yardımcı olmak için ABD'nin dondurulan Rus Merkez Bankası varlıklarına el koymasının yasal olmayacağını söyledi.
*Finlandiya Başbakanı Marin, NATO'ya üyelik başvurularına Türkiye'nin karşı çıkmasına ilişkin tartışmayı "Sakince ve yanlış anlaşılmaları düzelterek" ele almaları gerektiğini belirterek, "Her sorun ve tartışma, iyi niyetle çözülebilir." dedi.
*NATO Askeri Komite Başkanı Amiral Bauer, NATO üyesi olmak için başvuran Finlandiya ve İsveç'e üyeliğe kadar geçecek süre içinde verilebilecek güvenlik garantilerinin, "bir müttefike yapılan saldırıyı tüm ittifaka yapılmış sayan" NATO Anlaşması'nın 5. maddesindeki gibi olamayacağını söyledi.
*Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Manturov, kripto paraların ülkede bir ödeme sistemi olarak yasallaşabileceğini söyledi.

EURUSD

Haftaya 1.0405 seviyelerinde başlangıç yapan EURUSD paritesi hafta içerisinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bu hareketlenmeler ile birlikte parite yaklaşık son iki haftayı aşkın sürenin en iyi seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Piyasalar dün ABD kanadından gelen konut fiyatları verisini takip etti. Gelen veriye göre ABD’de konut fiyatları Nisan ayında aylık yüzde 2.4 azalışla 5.61 milyona geriledi. Beklenenden fazla azalış ile ikinci el konut satışları düşüşünü üçüncü ayına taşımış oldu. Ek olarak işsizlik maaşı başvuruları verisi izlendi. Gelen veriye göre geçtiğimiz hafta ABD’de işsizlik maaşı başvuruları 218 bine yükseldi. Gelen veri ile birlikte başvurular son 4 ayın en yüksek seviyesine yükselmiş oldu. Hafta içerisinde ise Euro bölgesinden gelen enflasyon verisi takip edilmiş ve tüketici fiyatlarının yıllık bazda yüzde 7.4; aylık bazda ise yüzde 0.6 olarak gerçekleştiği görülmüştü. Haftanın son işlem gününde EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.06534 – 1.07573 – 1.09282 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.05260 – 1.04597 – 1.03512 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

İçerisinde bulunduğumuz haftaya 15.47 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi, hafta içerisinde kademeli hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bu hareketlenmeler ile birlikte TL, dolar karşısında hafta başından bu yana yaklaşık olarak yüzde 3’ün üzerinde değer kayıpları gerçekleştirdi. Haftanın son işlem gününe başlarken piyasalar 10:00’da yurtiçinden gelecek olan Tüketici Güveni verisini takip edecek. Ardından 17:30’da açıklanacak olan Merkezi Hükümet Borç Stoku verisi TL kanadında volatilitenin artmasına sebep olacak ekonomik verilerden biri olarak karşımıza çıkacak. Dolar kanadına baktığımızda ise gündem FED’in atabileceği sıkılaşma yönündeki adımlar. FED kanadında yapılan açıklamalar ile birlikte piyasalarda 50 baz puanlık faiz artış beklentisi artıyor. Son olarak Kansas City Fed Başkanı George; 50 baz puanlık faiz artışını desteklemekten vazgeçmeyeceklerini belirtti. Diğer yandan dün ABD kanadından gelen işsizlik maaşı başvuruları son 4 ayın zirvesinde, 218 bin olarak gerçekleşti. USDTRY paritesini haftanın son işlem gününde teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 16.00 – 16.25 – 16.50 seviyeleri direnç noktaları olarak; 15.80 – 15.65 – 15.40 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Bu hafta yoğun bir ekonomik veri haftasıydı ve piyasalar oldukça volatil bir hafta yaşadı. Fed Başkanı Powell’ın konuşmaları, FOMC üyelerinin konuşmaları ve diğer önemli veriler, ons altın ve ABD endekslerinde oldukça volatiliteye neden oldu. Pazartesi ilk işlem gününden bu yana genel olarak baktığımızda ons altında %1.50 üzerinde bir değer kazanımı yaşadığı görülüyor. Son haftalarda haftayı kayıp ile kapatan ons altının bu hafta sergileyeceği performans bugün sonunda belli olacak. Ons altın dün de yükselişlerine devam ederek 1849 seviyelerini test etti. Aynı zamanda ABD endekslerinde yaşanan yüksek kayıplar, ons altında talep yarattı ve ons Perşembe günü %1.40 üzerinde değer artışı yaşayarak günü artıda kapattı. Yeni günde 1841 seviyesinde açılan altın, sabah saatlerinde yatay bir seyir izledi. Haftanın son işlem günü, ekonomik takvimde sakin bir gün yatırımcıları bekliyor. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1860 – 1880 – 1910 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1832 – 1805 – 1785 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Exit mobile version