KriptoKral.com Haber Merkezi Blog Gündem GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 20.04.2022
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 20.04.2022

gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 4.217 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 23 kişi olduğu açıklandı.
*G7, AB ve NATO üyesi ülkeleri liderlerinin, Rusya'ya yönelik ek yaptırımların kabul edilmesi de dahil olmak üzere Moskova'nın uluslararası izolasyonunun artırılması konusunda görüş birliğinde olduğu bildirildi.
*Rusya Devlet Başkanı Putin ile Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ile ilgili başlatılan süreci memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.
*Chicago Fed Başkanı Evans, bu yıl iki adet 50 baz puanlık artış içeren ve yıl sonuna kadar nötr bir orana ulaşan bir dizi faiz artırımı konusunda rahat olduğunu, ancak daha büyük artışlara ihtiyaç duymadığını söyledi.
*Rusya Maliye Bakanı Siluanov, Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımları hatırlatarak, söz konusu yaptırımların aşılması ve Rus ekonomisine destek amacıyla 2,5 trilyon rubleden fazla bir bütçe kullanacaklarını ifade etti.
*Çin’de bankalar gösterge faizi değiştirmedi.
*Japonya Merkez Bankası 10 yıllık tahvil getirisinin %0,25’e yükselmesinin ardından, sınırsız büyüklükte 10 yıllık tahvil alımı yapacağını duyurdu.
*Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Yucheng, ne olursa olsun Rusya ile stratejik iş birliğini güçlendireceklerini belirtti.
*ABD Genelkurmay Başkanı Milley, aralarında Genelkurmay Başkanı Güler'in de bulunduğu 13 ülkenin genelkurmay başkanı ile video konferans yöntemiyle Rusya-Ukrayna savaşını ele aldı.
*İtalya tarafından AB, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle ilgili yaptırımları ihlal edeceği sonucuna varması halinde Moskova'nın talep ettiği yeni gaz ödeme koşullarına uymayı reddedeceği bildirildi.
*İsviçre Merkez Bankası Başkanı Jordan: Enflasyon artışının geçici olduğunu düşünüyorum.

EURUSD

Haftaya 1.0804 seviyelerinde başlangıç yapan EURUSD paritesi haftanın üçüncü işlem gününde bu seviyenin yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Euro bölgesinde geçtiğimiz hafta gündem ECB’nin para politikası kurulu toplantısıydı ve karar metni ile Lagarde’ın açıklamalarında faiz artış tarihi konusunda kaçamak yanıtlar gelmesi Euro varlıklarında baskılar oluşmasına neden olmuştu. Haftanın üçüncü işlem gününde ise piyasalar 12:00’da Euro bölgesinden gelecek olan Sanayi Üretimi ve Ticaret Dengesi verilerini takip edecek. Veriler ile birlikte Euro varlıklarında volatilite artacaktır. 

Dolar kanadına baktığımızda ise 17:00’da Mevcut Ev Satışları verisi takip edilecek. 21:00’da ise FED Bej Kitap yayımlayacak. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.08469 – 1.09414 – 1.10491 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.07586 – 1.07071 – 1.06271 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Haftaya 14.60 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi hafta içerisinde sınırlı yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bu hareketlenmeler ile birlikte parite haftanın üçüncü işlem gününe 14.65 seviyelerinde başlangıç yaptı. Yeni günde yurtiçinden gelecek olan ve piyasaları etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. TL kanadında geçtiğimiz hafta TCMB’nin toplantısı takip edilmiş ve toplantı sonrasında banka beklentilere paralel olarak faiz oranlarında bir değişikliğe gitmediğini açıklamıştı. Karar metninde ise merkez bankasının makroihtiyati politika mesajı dikkat çekti. 

Yeni günde dolar kanadında piyasalar 17:00’da ABD kanadında açıklanacak olan Mevcut Ev Satışları verisini takip edecek. Veri ile birlikte küresel bazda dolar endeksinde volatilite artacaktır. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 14.68 – 14.75 – 14.85 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.50 – 14.41 – 14.30 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Son 5 haftadır yükselişini sürdüren ons altın, yeni hafta ile birlikte bir miktar aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Hafta içerisinde ST Louis Fed Başkanı Bullard’ın ’75 baz puanlık faiz artışı imkansız değil’ açıklaması ile ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yükselme hareketleri gerçekleşmiş ve 10 yıllıklar 2.92’ye çıkarak yeniden rekor tazelemişti. Aynı zamanda dolar endeksi 101.0 seviyelerini test ederek son 2 yılın en yüksek seviyelerinde fiyatlandı. Haftaya 1971 seviyelerinde başlangıç yapan ons altın, haftanın üçüncü işlem gününde 1940 seviyelerinde hareket ediyor. ABD ekonomisinin sıkı para politikaları doları güçlendiriyor ve bu durum altında baskıya sebep oluyor. 
Diğer yandan tüm dünyada küresel belirsizlikler, enflasyon artışı, Çin’de artan Kovid vakaları ve ekonomik destek açıklaması, Rusya-Ukrayna savaşının sertleşerek devam etmesi ons altında talebi yükselten nedenler olarak karşımıza çıkıyor. Bugün 17:00’da ABD kanadında açıklanacak olan Mevcut Ev Satışları verisi takip edilecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1950 – 1965 – 1980 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1930 – 1915 – 1900 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Exit mobile version