KriptoKral.com Haber Merkezi Blog Gündem GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 19.07.2022
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 19.07.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: (KYK borcu faizleri) Kredi geri ödemelerinin herhangi bir farkı veya faiz farkı olmaksızın, sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılmasını kararlaştırdık.
*Fitch Ülke Notları Direktörü Gamble: Enflasyon ancak faiz artışı ve ortodoks politikalarla düşer.
*AB, üye ülkelere gaz kullanımına derhal son vermeleri çağrısında bulundu.
*Fransa ile BAE’nin enerji alanında kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması imzaladığı bildirildi.
*Beyaz Saray, Orta Doğu gezisinin ardından OPEC+ petrol üretiminde artış bekliyor.
*Almanya Başbakanı Scholz: Önümüzdeki beş yıl içinde ekonomi kuruluşlarıyla birlikte iklim koruması ve yenilenebilir enerji için 600 milyar euro yatırım yapacağız.
*ABD Savunma Bakanlığı'nın, Lockheed Martin Corporation şirketinin ürettiği F – 35 savaş uçaklarından üç yıl içinde 375 adet satın alınması konusunda anlaşmak üzere olduğu bildirildi.

Ne Olacak?
*Yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmazken, İngiltere’de İşsizlik Oranı, Euro Bölgesi’nde TÜFE verileri açıklanacak.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin bugün bir araya gelecek.

EURUSD

Haftanın ilk işlem gününde 1.00 seviyesinden açılan EUR/USD paritesi, günü yüzde 0.50’nin üzerinde değer kazanımıyla 1.01 seviyesinden kapattı. Geçtiğimiz hafta piyasalar Euro Bölgesi için AB Komisyonu’nun enflasyon tahminini takip etmişti ve Komisyon, enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etmişti. Bugün gözler Avrupa Bölgesinde açıklanacak olan TÜFE verisinde olacak. Bölgede rekor seviyeye çıkan enflasyon nedeniyle bankanın daha hızlı bir adım atması gerektiği görüşüne karşın yetkililerden bir açıklama gelmedi. Enflasyon beklentileri yıllık bazda yüzde 8.6 tahmin ediliyor fakat beklenilenin üzerinde gelen bir veri piyasalarda volatiliteye sebep verecektir. Ek olarak Euro varlıkları için bu haftanın en önemli verisi Perşembe günü açıklanacak olan AMB faiz kararı olacak. AMB’nin 10 yıldan uzun bir süredir ilk kez faiz artıracağı tahmin ediliyor.  Yeni güne 1.01 seviyesinden açılan EUR/USD paritesinde piyasalar, TSİ 12:00’da açıklanacak olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisini yakından takip edilecektir. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.02252 – 1.03391 – 1.04607 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.00717 – 0.99263 – 0.97623 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Piyasalar haftanın ilk işlem gününü geride bıraktı. Haftaya 17.20 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi, haftanın ilk işlem gününde bir miktar yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bununla birlikte artık gözler yavaş yavaş Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na çevriliyor. Hafta içerisinde TCMB para politikası kurulu toplantısı gerçekleşecek ve toplantı sonrasında banka faiz oranı kararını açıklayacak. Piyasalardaki beklentiler bankanın faiz oranlarında bir değişiklik yapmayacağı yönünde ağırlık kazanmış durumda. Dolar kanadına baktığımızda ise TSİ 15:30’da ABD kanadından gelecek olan İnşaat İzinleri verisi izlenecek. Veri ile birlikte dolar endeksinde volatilite artacaktır. Haftanın ikinci işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 17.65 – 17.80 – 18.00 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 17.38 – 17.16 – 16.90 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

ALTIN

Yeni Haftaya 1707 seviyelerinde başlangıç yapan ons altın, gün içerisinde 1723 seviyesini test etti fakat daha sonra düşüş göstererek günü bir miktar değer kazanımı ile 1708 seviyesinden kapattı.  1 aydan uzun süredir haftayı değer kayıplarıyla kapatan ons altın, Fed’in faiz artışı ile ilgili 100 baz puan beklentilerinin zayıflaması ile son 11 ayın en düşük seviyesinden geri döndü. ABD’de enflasyonun ciddi derecede artmasıyla sıkı para politikası uygulamaya başlayan Amerika Merkez Bankası’nın ons altın üzerinde ciddi baskılar oluşturarak, değerli metal, son 5 haftadır aşağı yönlü hareketlerine devam ediyor. Ek olarak Fed yetkilileri Bostic ve Bullard tarafından gelen temkinli açıklamalar, temmuz ayı faiz artışı için piyasaların beklentisini 100 baz puandan 75 baz puana geri çekti. Yeni güne 1707 seviyesinden başlayan ons altında piyasalar, TSİ 15:30’da ABD kanadında açıklanacak olan İnşaat İzinleri verisini yakından takip edilecektir. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1721 – 1745 - 1765 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1700 – 1685 - 1670 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Exit mobile version