KriptoKral.com Haber Merkezi Blog Gündem GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 18.08.2022
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 18.08.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Başbakanı Lapid ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan görüşmede, Türkiye ile İsrail arasında iş birliği ve diyaloğun sürdürülebilir bir zeminde ve karşılıklı hassasiyetlere saygı temelinde geliştirilmesini desteklediğini dile getirdi.
*Fed’in son toplantısına ait tutanakları yayımlandı. Tutanaklarda enflasyonun düştüğüne dair hiçbir kanıt olmadığı ve enflasyon önemli ölçüde düşene kadar faiz artırımına devam edileceği belirtildi.
*Fed Tutanakları: FOMC katılımcılarının tamamı 75 baz puan faiz artırımının uygun olduğuna karar verdi
*ABD yönetimi, Çin ile gerilimin yüksek olduğu bir dönemde Pekin yönetimiyle egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan ile yeni ticaret girişimi kapsamında resmi görüşmelere başlanacağını duyurdu.
*Goldman Sachs, Çin için Temmuz ayında beklentilerden daha zayıf gelen verileri işaret ederek 2022 yılı için GSYH tahminini %3,3'ten %3,0'a indirdi.
*NATO, Kosova – Sırbistan geriliminde müdahale uyarısını yineledi.
*Macaristan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Palkovics'in Ankara ziyareti, iki ülke arasında silah sanayinde kapsamlı bir iş birliğine gidileceğinin işaretlerini verdi.
*İhracatçı şirketlerin pazara giriş belgeleri ile ruhsatlandırma ve kayıt işlemlerine ilişkin giderleri %50 oranında ve şirket başına yıllık 4 milyon TL’ye kadar desteklenecek.
*İsveç hükümeti, kış aylarında yüksek elektrik fiyatlarını aşağı çekmek için yeni bir yasa hazırladığını duyurdu.
*Ukrayna: Rus ordusunun Harkiv'e roketli saldırısında 7 kişi öldü, 17 kişi yaralandı.
*ECB Üyesi Schnabel: kısa vadede enflasyon hala hızlanabilir
*Bulgaristan'ın Türkiye sınırına yakın bölgede yangın çıktı. Yangın 2.000 dekarlık alana yayıldı.

EURUSD

Piyasalar Euro bölgesinden gelen GSYİH verisini takip etti. Eurstat’ın açıklamasına göre Euro bölgesi ekonomisi ikinci çeyrekte çeyreklik bazda büyümesi yüzde 0.6 olarak revize edildi. Böylelikle Euro bölgesi ikinci çeyrekte büyümede tahminlerin altında kaldı. Son zamanlarda bölgede yüksek enflasyon sorunu devam ediyor. Bununla birlikte enerji kıtlığı endişelerin artmasına sebep olabiliyor. Enerji sorununun enflasyonu yukarda tutabileceği ve büyümeye de negatif etkileyebileceği endişeleri son günlerde öne çıkıyor. Diğer yandan piyasalar ABD kanadından gelen FOMC toplantı tutanaklarını takip etti. Yayımlanan tutanaklarda; enflasyonun düştüğüne dair hiçbir kanıt olmadığı ve gelecekte faiz artırım hızının verilere bağlı olduğunu ifade edildi. Bilindiği gibi FED Temmuz sonunda toplantı gerçekleştirmiş ve toplantı sonrasında 75 baz puan faiz artış kararı almıştı. Yeni günde ise TSİ 12:00’da Euro bölgesinden gelecek olan enflasyon verisi izlenecek. Veri ile birlikte Euro varlıklarında volatilite oldukça artacaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1,0202 – 1,0284 – 1,0361 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1,0115 – 1,0070 – 1,0002 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

TL kanadında haftanın en önemli günü geldi çattı. Yeni günde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası para politikası kurulu bir toplantı gerçekleştirecek ve toplantı sonrasında faiz oranı kararı açıklanacak. Karar ile birlikte TL varlıklarında volatilite artacaktır. Piyasalardaki genel beklenti bankanın faiz oranlarında bir değişikliğe gitmeyeceği yönünde ağırlık kazanmış durumda. Karar 14:00’da açıklanacak. Karar ile birlikte karar metni de derinden incelenecek ve yetkililerin önümüzdeki dönemler için neler planladıklarının ipuçları aranacak. Diğer yandan piyasalar FED tutanaklarını takip etti. Açıklanan tutanaklarda; enflasyonun düştüğüne dair kanıtlar bulunmadığı ve enflasyonun önemli ölçüde düşene kadar faiz artırımına devam edileceği belirtildi. Piyasalar 14:00’daki TCMB kararı sonrasında 15:30’da ABD kanadında açıklanacak olan İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları ve Philadelphia Fed İmalat Endeksi verilerini takip edecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 18,00 – 18,15 – 18,25 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 17,75 – 17,60 – 17,38 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

ALTIN

Piyasalar FOMC toplantı tutanaklarını takip etti. Gelen tutanaklarda enflasyonun düştüğüne dair kanıt bulunmadığı ve gözle görülebilir bir enflasyon düşüşüne kadar faiz artırımına devam edileceği belirtildi. Bilindiği gibi FED Temmuz sonunda gerçekleştirdiği toplantısında 75 baz puan faiz artırım yoluna gitmişti. Geçtiğimiz hafta ise ABD kanadından gelen enflasyon verisi beklentilerin altında kalmış ve FED’in agresif sıkılaşma adımları atabileceğine dair beklentiler azalmıştı. Bu da altını desteklemişti. Bu hafta ise Çin kanadından gelen veriler ile Çin’in ekonomik toparlanmasının yavaş olabileceği endişeleri artmış ve bu da dolara kaçışlar yaşanmasına neden olmuştu. Haftanın dördüncü işlem gününde piyasalar TSİ 15:30’da ABD kanadından gelecek olan İşsizlik Haklarından Yararlanma Bşv. ve Philadelphia Fed İmalat End. Verilerini takip edecek. 17:00’da ise yine ABD’den gelecek olan Mevcut Ev Satışları verisi izlenecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1785 – 1802 - 1825 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1753 – 1735 – 1715 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Exit mobile version